Ca urmare a unui apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unei explozii la un apartament situat la primul etaj dintr-un bloc cu patru etaje din municipiul Slobozia. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, cu două autospeciale pentru stingere, două echipaje SMURD, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de primă intervenție și comandă și două echipaje ale SAJ Ialomița. Au fost anunțati și reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții (IGSIC) și cei ai Primăriei. La sosirea forțelor de intervenție în apartamentul unde s-a produs explozia, ușile și geamurile erau deteriorate, iar la toate apartamentele din scara de bloc, ușile de la intrare erau deteriorate. Pompierii au evacuat aproximativ 20 de persoane care locuiau în apartamentele situate în scara de bloc. Din apartamentul în care s-a produs evenimentul, s-au autoevacuat trei persoane: două adulte și o minoră.Victimele au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ , ulterior o victimă de sex feminin în vâstă de aproximativ 72 de ani, care prezenta arsuri la membrele superioare și la nivelul feței, a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Celelalte două victime, au suferit atacuri de panică și după acordarea primului ajutor medical au refuzat transportul la spital. Echipajele medicale au mai acordat primul ajutor unei persoane, cu un traumatism la membrul superior drept, care se afla pe casa scării în momentul producerii exploziei, ulterior fiind transportată de echipajul SMURD la spital. A fost stabilită cauza probabilă de producere a exploziei: Scăpări de gaze de la instalația de alimentare cu combustibil gazos a aparatelor de uz casnic, care au condus la acumulări în bucătăria locuinței. La inițierea unei flăcări în perimetrul în care se acumulaseră gaze, s-a produs explozia.
Se caută vinovaţii…
„Oamenii s-au întors la casele lor, abătuţi, dar cu o oarecare speranță. Unii au cumpărat uși, nu au cum să le monteze…..nu avem curent electric. Poliţia stă de pază noaptea …..ziua casele sunt la cheremul tuturor. Fiecare aleargă să facă ceva, nu ne iese nimic. Frigul pune stăpânire pe ei. S-au spart în explozie aproape tot. Apa a curs în apartamente, curent nu este, gaz nu se pune problema. Cică, aşteptăm experți……aşteptam, ei nu se grăbesc. Am cerut Primăriei să trimită DADP cu generator de lumină să pună ușile; astept răspuns. La cald am primit promisiuni …..s-au răcit. Aruncă fiecare responsabilitatea pe ceilalți. Nu am sărit în aer ca am vrut eu. Am taxele plătite la zi de o viață întreagă. Am întreținut clădirea atât cât a fost responsabilitatea mea, de aici nu tine de noi. Responsabilii vor plăti, dar până atunci………..noi ceilalți cu ce am greșit? Ne bucurăm că nu suntem desfigurati, mutilați…..atât. Grăbiți-vă dragi Autorități……Vă rugăm grăbiți-v! Gândiți-vă că nu avem banii necesari, sunt cheltuieli pe care nu le am avut în plan. Nu au mâncare, nu sunt bani pentru delivery, nu avem haine unde spăla, unde ne spăla. Am întors şi viața celorlalți, pe dos. Se încercă să se arunce vina şi cheltuiala pe expertize în cârca proprietarilor. Încă o dată vă spun, nu am sărit în aer că am vrut noi. NU SUNTEM UN SUBIECT FIERBINTE PENTRU NICI UN ZIAR LOCAL, PENTRU NICI O TELEVIZIUNE ….CINE SUNTEM NOI …….NIŞTE NIMENI!” a scris pe pagina sa de facebook, doamna Adina Dobrin – reprezentanta Asociaţiei de Proprietari.
Punem obida doamnei pe seama supărării, chit că, în general, ca jurnalişti ne simţim jigniţi de atitudinea cetăţeanilor care au impresia că, deşi ei nu sprijină în nici un fel presa, noi ar trebui să fim perrmanent la cheremul lor! Totuşi, din motive ce ţin de deontologie, dar şi de omenie, alegem să scriem, iată, astfel ajutând locatarii să se adreseze mai lesne autorităţilor cărora, în comentariul său, li s-a adresat doamna Dobrin.
ANRE nu vede…! Romgaz/Enel nu fac…! DE CE?
Este lucru ştiut că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE) a aprobat şi aprobă Normele tehnice de execuţie şi exploatare ale instalaţiilor de utilizare gaze naturale. La fel, este ştiut faptul că fiecare furnizor de gaze are în evidenţa lui modul în care fiecare contractant (cetăţean/gospodărie/locuinţă sau firmă/instituţie a statului) a executat verificările sau reviziile tehnice ale instalaţiilor. Este bine de ştiut că în situaţia în care un contractant nu prezintă actele de verificare periodică, furnizorul poate şi trebuie să sisteze alimentarea cu gaze naturale, până ce partea contractantă prezintă documentele care atestă verificarea sau revizia instalaţiei. De ce „Organele” statului nu se prea preocupă ca toate reglementările (Legi, Normative, Metodologii, precizări) existente în acest domeniu, să şi fie respectate de către toţi „factorii de răspundere”? Să fie vorba despre necunoaştere a înscrisurilor? Sau despre neglijenţă? Sau e chiar vorba despre inconştienţă, ştiut fiind că LIPSA DETECTOARELOR pentru depistarea scăpărilor de gaze, dar și neglijența locatarilor în ceea ce privește VERIFICAREA TEHNICĂ PERIODICĂ, iată la ce nenorociri pot duce! Ca un element de „coloratură” facem precizarea că Marian NEACŞU – fost parlamentar care nu se lasă şi mai candidează, acum din partea Pro România, este mare „dregător” în această instituţie a statului ce poartă denumirea ANRE.