„Nu mai stingeţi lumina morţilor noştri!”

Distribuie articolul:

 

Nu, acest îndemn nu este altceva decât strigătul multora dintre cei care merg la biserică să aprindă câte-o  lumânare pentru morţii lor. Este strigătul îndurerat al celor care văd cum oamenii bisericii nu numai că pun mare preţ pe „efectele” folosite întru îndoctrinarea religioasă, ci le mai şi impun credincioşilor reguli care dovedesc nivelul de mercantilism la care au ajuns unii dintre preoţii care s-au înmulţit, demonstrând astfel – dacă mai era nevoie! – cât de profitabilă-i această meserie…            

„ Am 60 de ani şi mă duc la biserică de aproape 40, duminică de duminică. Am fost păstorită de foarte mulţi preoţi dar ce s-a întâmplat duminică, 14 iulie 2013, nu am pomenit în nici o biserică din ţară sau din străinătate. Am cumpărat lumânări de la altă biserică că nu pot cumpăra de la catedrală (se vinde cu 3 lei lumânarea ) şi nu pot la pensia mea să cheltui 20 lei în fiecare duminică. Precizez că lumânările erau cumpărate dintr-o altă biserică şi am fost să aprind afară pentru morţi şi pentru vii dar după ce le-am aprins a venit o călugăriţă şi le-a luat şi le-a aruncat la gunoi. Când am cerut socoteală de ce face aceasta a spus că din ordinul episcopului… Aş vrea să se scrieţi aceasta în ziar să afle toata lumea cum sânt trataţi enoriaşii în casa Domnului”

 Le topesc şi fac alte lumânări…

Potrivit statisticilor Ministerului Culturii, în România există 18.425 de lăcașuri de cult (71% din acestea, respectiv circa 13.100, sunt biserici ortodoxe). Am enunţat aceste cifre statistice spre a vă ajuta să înţelegeţi cât de impresionantă este cantitatea de lumânări ce se vând în impresionant de multele biserici şi bisericuţe aflate în patrimoniul BOR. Toată lumea ştie că Biserica Ortodoxă Română (BOR) are în patrimoniu şi fabrici de lumânări şi că interzice enoriaşilor să vină cu lumânări „de-acasă”. Toată lumea ştie că lumânările sunt cu mult mai scumpe dacă le cumperi din biserică. Ca să nu mai zic că preţul se face şi funcţie de eveniment şi de rangul celor care botează, fac nuntă sau înmormântează. Şi dacă toate acestea mai pot fi înţelese într-o măsură oarecare, în nici un fel nu poate şi nu trebuie să fie înţeles mizerabilul gest de a aduna lumânările cu mult înainte ca ele să se topească sub căldura flăcării aprinse întru luminarea cărărilor din „lumea de apoi” pe care trebuie să le străbată cei plecaţi din lumea celor vii. Mai cu seamă când toată lumea ştie că lumânările alea sunt atât de rapid adunate dintr-un  singur motiv, şi-anume ca să fie topite spre a se transforma în materie primă pentru alte lumânări ce vor fi vândute întru îndestularea buzunarelor multora dintre preoţii ale căror rude fac afaceri „al dracului” de profitabile (răs)plătite din banii Bisericii. Cum bisericile fac investiţiile, mai mult cu bani publici, se cheamă că enoriaşii sunt, cum s-ar spune: …şi cu banii luaţi, şi cu lumânările stinse…Dacă vor fi sau nu „şi cu sufletu-n Rai” pentru c-au fost atât de credincioşi, rămâne de văzut! 

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

16 thoughts on “„Nu mai stingeţi lumina morţilor noştri!”

 1. Aloo Ciuperca, Stoica dati bani de la buget ca iauzi mor popi de foame ca nu cumpara lumea luminari din biserica

 2. sunteti atat de prosti incat ati facut o stire dintr-un simplu comentariu al dnei Angela Naum , care in ziarul Independent se semneaza, avand acelasi comentariu, cu numele Ileana. Ati verificat sursa in 3 locuri, jurnalistii lu’ peste prajit ?

  1. Domnule care semnezi cu cur…aj „cristea” , dacă mi-aş pune mintea cu de-alde mata’ (vezi că-i fără cratimă!) mi-aş toci neuronii degeaba, fiindcă tot n-ai pricepe „cum devine chestia” (căci, „devine după Facultăţi”, după părerea lui Marin Preda), fie pentru că atâta te duce mintea, fie pentru că atâta te lasă sufletul! Păi, ce nevopie mai am eu să verific din alea „3 locuri” ( e vorba despre trei „surse”, dar, de!), din moment ce CHIAR mie mi s-a întâmplat să vină o nenorocită îmbrăcată în straie de călugăriţă şi să-mi stingă lumânările pe care le aprinsesem pentru vii şi morţii? Nu vrei să ştii ce APOSTROFATĂ a fost nemernica aia (aşa, ca să se-nveţe minte!) din partea preotului! Numai că, din păcate, ele sunt multe, preoţii cu har sunt, din păcate, puţini, iar dacă de la episcop e ordin…
   Închei prin a-ţi spune că decât să fiu credincioasă şi să mă comport ca tine, mai bine aşa, mai circumspectă…m mai ales în ceea ce priveşte apucăturile unora dintre preoţi…

 3. Genul asta de anunturi-avertisment demonstreaza nivelul ridicat de „inteligenta” a credinciosilor-tinta.Amenda 50 de milioane si luminarile procurate din alta sursa sint „nocive”.Sa te crucesti nu alta!

 4. Domnule Cristea,
  Iata si cea de-a treia sursa, daca este asa de important. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, in bisericile de cartier si la tara chiar, lucru care m-a facut sa renunt la a mai aprinde lumanari in biserica. La tara am avut surpriza ca preotul sa intrerupa slujba de inmormantare ca sa apostrofeze o fetiscana de la oras, care venise cu lumanare din librarie, nestiind obiceiul locului. Sunt lucruri marunte, poate, dar daca nu le spune nimeni, se ajunge la ideea ca „prostimea” inghite orice.

 5. Coano Ghinea am semnat cu atat cur…aj ( josnic pt o femeie ca dumneavoastra) deoarece imi aparea o eroare din cauza site-ului (eu stiu ca 8 +3=11, e posibil ca la dumneavoastra in redactie sa nu faca atat !?!). Am rugamintea ca pe viitor sa faceti diferenta intre o maica (calugarita) si o femeie care are batic negru in cap si fusta lunga si care da dovada de piosenie.
  Inteleg ca vinde mai bine daca dati cu noroi in biserica, desi banuiesc ca uneori va doare sa scrieti acele marsavii. Am totusi speranta ca un bob de credinta mai exista in sufletul dumitale.
  Articolul semnat de dumneavoastra este tendentios, deoarece inca din inceputul acestuia ati vrut sa reliefati faptul ca sunt numeroase biserici in Romania. Va intreb doar: oare nu sunt la fel de multe cabinete stomatologice, sa zicem? Si va spun ca aceste mii de biserici au existat cu mult inainte de a va naste, deci placa cu „s-au construit din banii publici” nu se aplica la toate.
  Aveti dovezi clare ca pretul lumanarilor se schimba de la eveniment la altul? Mie unul nu mi s-a intamplat asa ceva…si am si botezat vreo 3 copii si am si cununat o pereche de tineri. Si pretul lumanarilor este acelasi tot timpul.
  Legat de faptul ca lumanarile sunt mai scumpe in biserica decat cele de la librarie este adevarat, intrucat la biserica se comercializeaza lumanari din ceara curata. Eu unul m-as simti prost sa aprind la biserica lumanari achizitionate de la magazinul lui x nestiind in ce conditii acele lumanari au fost depozitate (poate alaturi de niste prezervative sau O.B.-uri). Mai mult, acele lumanari au fost create pentru serile romantice cu partenerul si nicidecum pentru a fi aprinse in biserica. Si da, evident, ele afecteaza pictura bisericii, pictura care se face uneori din bani publici pentru ca tot noi o stricam prin fumul lumanarilor. 🙂

  1. În ceea ce te priveşte COANE Cristea, eu ATÂT am avut de spus, ce-am spus în prima postare pe acest subiect!

 6. Poti sa crezi daca asta te ajuta,ba iti face si viata mai usoara.Dar dusul asta la biserica este cu adevarat pierdere de vreme.Poti face ceva mult mai util in acest timp.Cum ar fi sa spargi seminte.(Zau d-na Ghinea,faceti ceva cu protectia asta spam ca innebuneste omul pina va trimite un comentariu fie el bun sa rau.Noroc ca nu mai e Sorin p-acilea.)

 7. Dupa cate vad, aceeasi regula de trei simple, neverificata ))). Ca sa vezi ca se mai poarta si in alte articole !
  Articolul puncteaza indobitocirea la care s-a ajuns, nu cred ca asa ceva exista la vreo biserica din alta parte a lumii, dar daca la noi suntem atat de redusi incat sa cumparam lumanari pentru a imbogati biserica, la ce sa te mai astepti? Stiu ca Insusi Iisus s-a maniat intr-un templu, dar lectia nu a fost invatata…dati unor sarmani, iar de sanatatea dvs si a familiei, se pot ingriji altii? Vi se da fara sa cereti, caci asa e scris, citez din alte religii, ca sa vedeti ca neamul nostru nu prea isi stie limitele !
  Daca lumanarea e inscriptionata cu numele episcopiei, cerneala de pe lumanare nu afecteaza pictura si prostul obicei?
  Cu respect, , iac-asa !

  P.S. La mesajul ,,Error: You have entered an incorrect CAPTCHA value. Click the BACK button on your browser, and try again” ,se recomanda a scrie pana se oboseste mana si ochiul si a se reintroduce pana se stinge lumanarea, dar asa este cand avem specialisti in stiri si mai putini la informatica…De, nu le putem avea pe toate .

 8. Ziarul acesta este cel putin ciudat. Cum am deschis pagina, am vazut in dreapta o femeie draguta, imbracata neglijent. Culmea bunului gust si a elegantei e chiar bijuteria de aur de la gat.
  Uitandu-ma pe articole observ ca doamna asta raspunde cu aroganta tuturor comentariilor. Iti dai seama imediat ca se simte importanta. La urma urmei nu oricine poate sa-si publice opiniile intr-o fituica buna de invelit „oo”.
  Doamna Ionica, eu sunt unul din cei cinci cititori ai dumneavoastra de pe internet. Am ajuns aici din greseala si plec calculat.

  1. Ionel-ionelule, du-te măi….dragă!!!!!!!!! Dar înainte bagă la cap ce-ţi spun:
   1. M-aş bucura SINCER dacă nevastă-ta (că n-am nimic cu maică-ta!)ar arăta tot atât de bine la 50 de ani.
   2. Dacă asta numeşti tu îmbrăcată „neglijent” înseamnă că ori eşti prost, ori eşti …prost!
   3. Eu nu (prea) port bijuterii din aur, bijuteriile mele sunt mai mult din argint …ŞI niciodată nu m-am împopoţonat cu ele, cum se spune! Deci, cum spunem, eşti …
   4. Eu nu sunt arogantă. Dar, desigur, cu (ne)oameni ca tine sunt chiar „scârbă”!
   5. S-o crezi tu că m-ai jignit când ai scris că eşti „unul din cei cinci cititori”…Eu ştiu că-s destui cititori pentru un ziar, de provincie, nicidecum unul „de învelit oo”
   6. Dacă ai ajuns „aici din greşeală” înseamnă că greşeşti, fie şi numai pentru faptul că NU SPUI ce te-a deranjat ATÂT de mult încât să mă faci „ca la uşa cortului” în care mi se pare că locuieşti, din moment ce „verşi asemenea lături” peste un om ca mine care, repet, nu cred că ţi-am greşit cu ceva……
   Restul e tăcere!!!!!!!!!!!!! Din partea mea, cel puţin…

 9. Poate ca nu peste multi ani voi vedea cum se inchid si biserici, nu numai scoli si spitale. Poporul saraceste, BOR-ul se imbogateste.Chestiunea cu lumanarile (si nu numai) este adevarata. Despre evaziune, scutiri de impozite si taxe s.a., se stie?.

 10. Draga d-na Ghinea, dati-mi, va rog, o adresa la care sa va pot expedia o gramatica! Poate va faceti timp sa o rasfoiti si apoi sa va uitati peste ceea ce scrieti. Nu va fie teama, niciodata nu e prea tarziu sa inveti! Nici chiar elementarele chestiuni de gramatica necesare unui… jurnalist (sic!)!

  1. Da, domn’le! Eşti atât de îngâmfat încât chiar te crezi ATÂT de deştept încât să dai altora…cărţi de gramatică. Eu NU CONTEST CĂ N-OI MAI AVEA ŞI „SCĂPĂRI” ÎNTR-ALE GRAMATICII. Dar, mai mult ca sigur, tu chiar crezi că eu sunt de-a dreptul proastă, făcută grămadă, cum se spune de-a dreptul, atunci când nu vrei să scrii. (sic!) . Ce meserie ai, măi…dragă Ioane? Că văd că diacriticele nu s-au inventat ŞI pentru tine. Dincolo de faptul că nu foloseşti diacriticele, stâlcind astfel limba română, ţie ţi se pare corect formulată fraza: „Nu va fie teama, niciodata nu e prea tarziu sa inveti!”??? Mie, nu! Da’ când e vorba să arunci piatra, ţi-e braţul mai ceva ca praştia, măi…Ionele dragă !!!!!!!

 11. poate fi credinta celui care se poticneste intr-o lumanare(sfanta manie proletara se rascoala urla:se imbogateste Biserica!). E ca si cum copilul vine de la scoala si spune: nu mai merg la scoala pt ca ne obliga sa purtam tenisi la ora de sport.Infamie, ce, adidasii mei nu sunt buni!? Deocamdata s-au tulburat(mai)mult cei care nu merg la Biserica, adica sunt crestini de doua ori pe an, la masa de Craciun si la cea de Pasti; si asta spune mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *