Nu hiu faimos ama hiu Armãn – film prezentat şi la Slobozia

Distribuie articolul:

Zilele trecute, la invitaţia domnului Merca, patronul restaurantului Colibri, un număr impresionant de armâni s-au întâlnit pentru a viziona primul film realizat în limba aromână. Nu sunt faimos, dar sunt armân este o toma enechepoveste romantică.

Regizorul Toma Enache, dar şi actorul care, în film, a interpretat rolul lui Toni Caramuşat, a fost prezent la vizionare şi a oferit încă multe informaţii, în completarea celor oferite de filmul însuşi.
„ …să ne adunăm într-un spaţiu virtual, într-o republică virtuală armânească, fără pretenţii teritoriale, fără nici un fel de revendicări, rămânând cetăţeni fideli ai ţărilor în care trăim, dar putem să avem şi noi un spaţiu virtual al nostru în care să fim împreună”. După ce şi-a expus dorinţa de a constitui o ,,Republică Virtuală Armânească”, după ce a oferit publicului o frântură de amintire despre copilăria sa petrecută în localitatea Kogălniceanu, judeţul Constanţa, tânărul regizor a cerut să se stingă lumina şi a zis: motor, nu pentru a filma, ci pentru a expune ceea ce a filmat. Imediat, istoria Neamului s-a pornit a se derula în imagini, când molcom depănate, când alert îngemănate cu informaţii menite a-i face pe cei prezenţi să se transpună, imaginar, într-o lume demult apusă, dar în care trăit-au aromâni la fel ca ei, cei care azi au, în plus, şi un film al lor, al armânilor. După vizionare, mulţumiţi de sentimentul de apartenenţă pe care l-au primit odată cu informaţiile despre Neamul lor, mulţi au imortalizat evenimentul într-o fotografie, două, trei. Dintre toate, am ales să o prezint pe-aceasta, sub care însuşi regizorul Toma Enache a scris: „Cu Armanii di Slobozia! Cu idyea haraua si vreari!”


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *