Ministrul Dezvoltării şi preşedintele CJI – garanţi ai lucră(tu)rilor de infrastructură

Distribuie articolul:

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vicepremierul Daniel Suciu, împreună cu Victor Moraru – președintele Consiliului Județean Ialomița au semnat, în data de 20 august 2019, contractul pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri județene cu o lungime totală de 47,45 km.

 N-a trecut mult timp de când ialomiţenii  s-au mirat şi s-au revoltat (în sinea lor şi pe facebook!) după ce-au aflat că pentru nici 50 de km de asfalt turnat pe trei crâmpeie de drum judeţean, CJI cheltuie peste 500 de MILIARDE lei vechi, ialomiţenilor le este servită altă porţie de „gogoşi” administrativ-politicianiste menite a justifica cheltuielile cu alte lucră(tu)ri la infrastructura rutieră. De data aceasta peste 133 de milioane lei, adică vreo 1.334 MILIARDE lei vechi vor fi „îngropate” în doar 47 de kilometri de asfalt turnat pe trei crâmpeie de Drum Judeţean.

Cele trei crâmpeie de DJ sunt:   

➡DJ 306 limită judeţul Călăraşi – Albeşti – Andrăşeşti – Gheorghe Doja – Crunţi intersecţie cu DJ 102H – 32,7 km;

➡DJ 102 H intersecţie cu DJ 306 – Reviga – Cocora – intersecţie cu DJ 203E – 7,59 km;

➡DJ 203E intersecţie cu DJ 102H – Cocora – Limită judeţ Buzău – 7,16 km.

Dacă acest contract semnat astăzi are 2022 ca termen de finalizare, probabil că în 2024 – 2025 se vor finaliza toți kilometri pe care noi i-am inițiat. Aceste Victor Moraruproiecte de drumuri au ca și perioadă de implementare între trei și șase ani.”

„Ialomița noastră se va schimba în bine în următorii ani, din punct de vedere al infrastructurii rutiere, pentru că mi-am propus să modernizez peste 200 km de drumuri județene. Iar acesta este un ANGAJAMENT FERM pentru care am să depun toate eforturile ca să-l duc la îndeplinire (…) „Sunt bucuros să anunț că am semnat contractul pentru finanțarea modernizării a 47,45 km de drumuri județene din FONDURI EUROPENE, în valoare de 133.428.749,91 lei” a glăsuit, mândru de el, Victor Moraru – preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Ca într-un ritual de împerechere politico-administrativ-financiară, ceilalţi „factori de răspundere” apar şi ei, oarecum în plan…, secund, desigur! De-această dată, secunzii timonierului aflat la cârma CJI au fost Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Vasile Daniel Suciu şi Liviu Muşat – directorul ADR Sud Muntenia – un ONG pe care statul îl foloseşte în mijlocirea unor afacerilor public-private DJ CJI 2019considerate oneroase pentru buget.

„Scump, dom’ le ministru! Dincolo era mai ieftin”

Împărţim total valoare contractată, la numărul de km înscrişi în documentaţia ce însoţeşte proiectul de MODERNIZARE a celor trei crâmpeie de DJ, şi obţinem o cheltuială medie de 510.000 euro pe kilometru. Nu întâmplător am scris cu majuscule cuvântul MODERNIZARE! Am scris astfel pentru a puncta că nu este vorba despre un drum construit pe un câmp, printre dealuri sau munţi, fapt pentru care s-ar justifica aşa mari costuri!  Nu mai aşteptăm nimic nici măcar de la Opoziţie, în ceea ce priveşte, măcar, gălăgia pe care orice om de bună credinţă crede că trebuie făcută pentru ca astfel de practici să înceteze. Ne referim, desigur, la preţurile practicate de firmele cărora le CJI Drumuri 1sunt încredinţate lucrări de modernizare drumuri, în speţă, a drumurilor judeţene din Ialomiţa.

Standarde de calitate, ani de garanţie, astfel de concepte chiar dacă se regăsesc printre criteriile de selecţie a ofertelor, în realitate, după darea în folosinţă, nimeni nu mai controlează în ce măsură avem sau nu de-a face cu respectarea prevederilor contractuale şi/sau a prevederilor legislative în domeniul construcţiilor. „Ialomița noastră se va schimba în bine în următorii ani, din punct de vedere al infrastructurii rutiere, pentru că mi-am propus să modernizez peste 200 km de drumuri județene. Iar acesta este un ANGAJAMENT FERM pentru care am să depun toate eforturile ca să-l duc la îndeplinire” . Astfel se tot laudă Moraru pe pagina lui de socializare cu cei care încă „se mai uită-n gura lui”. Şi cum ’mnealui s-a învăţat cu lauda de sine, fotografiile înfăţisându-l „călare pe situaţie” însoţesc greţoasele-i laude şi promisiunile deşarte!

IONICA GHINEA

 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *