„Micul antreprenor”: concursul tinerilor liceeni

Distribuie articolul:

Fie că vorbim despre sectorul public sau despre sectorul privat, ştim cu siguranţă faptul că majoritatea angajaţilor ar vrea să fie propriii lor stăpâni. Chiar dacă mulţi îşi doresc acest lucru, câteva lucruri sunt certe conform sondajelor de anul trecut şi anume că mulţi încep diferite activităţi comerciale fără a avea însă un studiu temeinic asupra pieţei în general. Aşadar, în data de 12 iunie a.c. a avut loc concursul tinerilor cu spirit antreprenorial ce poartă numele de „Micul antreprenor”. Concursul inedit în care elevii celor mai importante licee din Ialomiţa s-au întrecut în idei de bussiness inovatoare a fost atent supravegheat de câţiva profesori coordonatori desemnaţi de fiecare unitate de învăţământ. Organizatorul acestui concurs a fost Consiliul Judeţean al Elevilor care, deşi poartă un nume cu rezonanţă politico-administrativă, este alcătuit dintr-un număr restrâns de tineri şi nu are personalitate juridică, numele fiind simbolic. Trebuie menţionat că din juriu au făcut parte şapte persoane care provin atât din sectorul privat precum Agricultură sau HoReCa, dar şi din sectorul bugetar. Juriul a parcurs rând pe rând toate standurile unde echipe formate din cinci elevi de liceu şi-au prezentat ideile de afaceri şi poate cel mai important, planul de afaceri. Toţi concurenţii au avut aproximativ 10 minute la dispoziţie să-şi prezinte ideea în faţa juriului şi totodată să răspundă întrebărilor acestora cu privire la ideea în sine dar şi întrebărilor puţin mai dificile cu privire la piaţa de desfacere, publicului căruia ideea de afacere se adresează, iar unii elevi mai îndrăzneţi au alcătuit chiar şi o previziune de amortizare a investiţiei într-o anumită perioadă.

Image00001Cele trei idei de afaceri premiate

Dintre cele trei idei de afaceri care au ocupat „podiumul” acestei competiţii au făcut parte „Hotel Forest” – echipa ocupând locului I al acestei ediţii, hotel care potrivit elevilor îşi propunea construirea unui resort care s-ar fi întins pe o suprafaţă de câteva hectare de pădure. Pe respectiva suprafaţă de teren forestier s-ar fi putut desfăşura diverse activităţi sportive în aer liber precum paintball, airsoft, dar şi organizarea de trasee pentru pasionaţii de plimbări cu bicicleta în natură, în care prezervarea „plămânului verde al naturii” ar fi fost garantată. Echipa formată din cinci elevi de liceu spune că proiectul s-ar ridica la suma de 8 milioane de Euro pentru întreaga investiţie care include şi construcţia a trei kilometri de drum pentru accesul către resort. Într-un spirit de glumă, antreprenorul Soare Dragoş a spus câştigătorilor că locaţia respectivului hotel fiind în România, este posibil ca după achitarea facturii pentru cei trei kilometri de drum şi ţinând cont de standardele de cost ale administraţiei locale per kilometru de asfalt, investitorii să nu mai aibă bani pentru restul proiectului. Pe locul al II-lea s-a clasat echipa care a avut ca idee de afacere construirea şi promovarea unui centru de scufundări acvatice, care potrivit echipei ar fi demarat şi activităţi secundare precum producerea şi comercializarea echipamentelor necesare pentru a practica acest sport, prin demararea unui parteneriat cu diverse companii producătoare de astfel de echipamente. Iar pe locul al III-lea s-a situat echipa care a propus demararea unei afaceri în domeniul turismului atât judeţean cât şi naţional sau internaţional. Aceştia au spus că raportul între cerere şi ofertă este promiţător, fapt care i-a impulsionat să aleagă această idee de bussiness şi spun că deşi oamenii sunt sceptici când vine vorba despre turism în judeţul Ialomiţa, ei au alcătuit o listă destul de atractivă în ceea ce priveşte locurile de vizitat în judeţ.

Premii pentru toţi elevii înscrişi în competiţieImage00002

Trebuie menţionat că toţi participanţii au fost recompensaţi de sponsori pentru munca depusă, premiile pentru cei care n-au ocupat podiumul constând într-o sumă simbolică de 50 lei / tânăr iar cele trei echipe finaliste au fost premiate după cum urmează: Locul I – 1000 lei / echipă, locul al II-lea – 750 lei / echipă şi locul al III-lea – 500 lei / echipă.

 

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *