Luminiţa Barcari critică, în Parlament, managementul Spitalului din Feteşti

Distribuie articolul:

DECLARAȚIE POLITICĂ

Stimați colegi,

În ultimele luni opinia publică a fost consternată de incidente grave produse în spitalele din România. La Botoșani, la Târgu-Jiu și chiar în județul din care provin, în Ialomița, la Urziceni, mass-media a semnalat situații grave, unele cu urmări tragice și acuzații de malpraxis sau de management defectuos la nivelul unităților spitalicești.

Dincolo de tușele exagerate în care o parte a mass-media alege să prezinte realitatea, dincolo de apetența unor persoane care lucreazã în media de a valorifica fake-news ori de a reflecta în mod tendențios situația din spitale, este de apreciat demersul jurnalistic care face cunoscute și asemenea cazuri reale din sistemul medical care ar trebui să protejeze integritatea fizică și psihică a cetățenilor, dar care, iată, din păcate, oferă și contraexemple, cu repercusiuni grave asupra oamenilor.

Atunci când se caută cauzele pentru deficiențele din sistem, pentru ce nu funcționează așa cum ar trebui, se îndreaptă atenția de multe ori spre finanțare și se acuză insuficiența resurselor financiare sau dotarea deficitară a unităților medicale. Însă viața a demonstrat că nu este mereu astfel și că în multe dintre cazuri problema vizează calitatea resursei umane care își asumă funcție de conducere în spitale. Ironia este că uneori spitale bine dotate nu beneficiază și de un management corespunzător și se discută adesea în spațiul public, în mass-media, despre inadecvare. Despre cum oameni nepregătiți, nepotriviți profesional, managerial, uman, pentru a îndeplini un asemenea rol, sunt numiți la conducerea spitalelor și se dovedesc incapabili să gestioneze corespunzător respectivul rol.

Un astfel de exemplu ar putea fi acela al Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești, unde la ora actuală, ca și în ultimii ani, managementul instituției echivalează cu instaurarea fricii și a terorii în rândurile angajaților. „Ești cu noi sau împotriva noastră!” pare a fi sloganul conducerii, care, sub aparența legalității, adoptă, de fapt, măsuri discreționare, concediază, sancționează membri ai personalului harnic și bine pregătit, pentru simplul fapt că oamenii nu sunt de acord cu stilul de management, cu felul arbitrar și îndoielnic în care este cheltuit banul public, cu măsurile radicale care afectează negativ actul medical și, deci, serviciile acordate pacienților. Sporurile sunt acordate preferențial, medici excepționali sunt izolați sau indepărtati, aparatura medicală nouă, cumpărată cu fonduri europene e ținută ascunsă și stă nefolosită.

La acest spital există un management dictatorial, care a determinat în ultima perioadă mai mulți angajați ai instituției să părăsească respectivul loc de muncă, în mod voit – pentru că nu au mai suportat stresul la care erau supuși, mediul de lucru tensionat și în care este accentuată lipsa de respect față de angajați, fie ei medici, asistenți medicali, personal auxiliar.

Conform legii în vigoare, spitalele din municipii și orașe se află în subordinea primăriilor care, de cele mai multe ori, în funcție de culoarea politică dominantă, numesc manageri, indiferent dacă ei au competențe în domeniu sau nu. Așa se explică lipsa de dialog și modul în care a înțeles să conducă acest manager o unitate spitalicească până de curând etalon în județul Ialomița, atât prin resursele materiale, cât și cele umane pe care le posedă.

S-au făcut petiții, scrisori, atât către primarul din Fetești, cât și către Ministerul Sănătății, s-au exprimat multe nemulțumiri în comunitate. Situația este cunoscută și totuși rămâne la fel, pentru că nimeni nu face nimic. Personalul medical se chinuie să își facă meseria în condiții de stres. Mai mult, sunt monitorizați în mod arbitrar la ordinul managerului, inclusiv pentru comportamentul lor pe rețelele de socializare.

Dacă ar fi sã folosim o metaforă în acest caz, asociatã temei supuse atenției dumneavoastră, ar fi aceea a organismului aparent sănătos, dar care poate ascunde unele boli neștiute, suferințe în stare latentă și care ies la iveală, sunt descoperite în situații acute, de criză.

Așa și în situația de management medical defectuos. După ce se întâmplă ceva grav, dezvăluit de presă ori de către pacienți ori salariați disperați, după ce răul se va fi produs, se iau unele măsuri; poate că sunt găsiți vinovați și se dau sancțiuni; Corpul de Control al ministrului poate veni, analiza și constata deficiențe, incompetență și management defectuos; la presiunea publică autoritățile locale sau județene pot decide schimbarea din funcții a unor manageri de spitale.

Știm, însă, că se recomandă în medicină, să prevenim mai degrabă decât să tratăm. Și atunci oare nu ar trebui să aplicăm acest principiu și în privința managementului spitalelor?

Nu este necesar să ne raportăm la statistici și să fie un număr mare de cazuri grave. Este de ajuns să fie unul singur care are consecințe tragice, costul unei vieți omenești sau afectarea unor oameni. Să nu mai vorbim despre evidentul prejudiciu de imagine al oricărui partid cu care este asociat managerul incompetent numit și păstrat în funcție.

Iată de ce, pentru a se evita astfel de situații, de aici, de la tribuna Camerei Deputaților, trag un semnal de alarmă și vă cer sprijinul pentru modificarea legii aferente, astfel încât concursul pentru ocuparea funcției de manager într-un spital să fie organizat de către Ministerul Sănătății, cu probe care să pună în evidență capacitatea unui profesionist de a conduce corect o instituție medicală.

Vă mulţumesc!

Deputat PNL Rodica-Luminița Barcari

Circumscripţia 23 Ialomița

 


Distribuie articolul:

One thought on “Luminiţa Barcari critică, în Parlament, managementul Spitalului din Feteşti

  1. Medicii evita Spitalul Fetesti din cauza managementului dictatorial.Medicii care totuși vin la acest spital, nu reușesc sa reziste prea mult timp. Nu se poate medicina de performanta fără medici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *