* 27 iunie 2014 este ziua în care, la Amara, s-a lansat încă un proiect ce se va derula întru calificarea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. De data aceasta a fost rândul proiectului FORTEC (Formare şi ocupare în sectorul turismului (lucrător hotelier, recepţioner, ospătar) şi construcţiilor (fierar betonist, montator prefabricate, zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor; constructor pietrar, etc) să declare că, în mod gratuit, ca ajuta peste 700 de persoane din mediul rural, în ocupaţii care se pliază pe domeniul turismului şi a construcţiilor.
Proiectul este cofinanţat de Guvernul României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 şi de Comisia Europeană prin Fondul Social European. Asociaţia Constructorilor şi Promotorilor din România (ACOPOR) este ONG şi, pe bani publici „fără număr, fără număr” , cică desfăşoară „cursuri şi seminarii atât pentru parteneri cât şi pentru profesioniştii din sector la toate nivelele incluzând administraţia publică”. ACOPOR a fost fondată în anul 2008. Pompos exprimându-se – pe site, mai ales! – această Asociaţie prezintă ca deziderat „ … obiectivul de a fi un interlocutor în faţa administraţiei publice române cu caracter naţional cât şi local, dar şi a altor entităţi economice, politice şi sociale, pentru a adapta structura organizatoare a sectorului la schimbările politice, administrative şi teritoriale ale ţării şi de a potenţa competenţa…”
Pus în practică de către Asociaţia mai sus amintită care, împreună cu doi parteneri naţionali: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Industriei Turistice în România şi Fundaţia E-Learning, dar şi un partener transnaţional – Planificaciones San Adrian Del Valle S.L. din Spania, acest proiect, cică, îşi propune să-i consilieze şi, desigur, să-i formeze profesional pe cel puţin 738 de oameni fără ocupaţie.
Durata cursurilor de formare profesională, cică, este „între 360 şi 720 de ore” care se vor derula pe parcursul a 8 luni cât, cică, durează implementarea acestui proiect. Cum era de aşteptat, şi acest proiect vizează un număr însemnat de judeţe, precum: Bucureşti-Ilfov, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Teleorman şi, desigur, Ialomiţa. Pentru a nu dezinforma şi, mai ales, pentru a nu da speranţe deşarte celor 100 de oameni, atâţia cât se stipulează în proiect că vor fi angajaţi, dat fiindcă nu am înţeles dacă toţi cei 100 fi-vor numai din judeţul Ialomiţa sau, dimpotrivă, vor fi din toate cele 14 judeţe, am adresat câteva întrebări doamnei Roxana Ioanid, asistent proiect ACOPOR. Din răspunsul oferit, recunoaştem, cu lăudabilă rapiditate, am reţinut pentru dumneavoastră informaţia conform căreia respectivul proiectul are o valoare totală eligibilă de 13.210.880 lei, ceea ce înseamnă peste 130 de miliarde de lei vechi, adică bani, nu glumă! Întrebată unde anume se vor desfăşura cursurile pentru care se „toacă” atâta bănet, domnişoara/doamna RoxaNA Ioanid a cam „dat-o pe după vişin”, spunându-ne doar că „ Locaţiile în care se vor desfăşura cursurile vor ţine cont de regiunile de implementare ale proiectului şi de numărul de participanţi din fiecare regiune, judeţ, respectiv localitate. În momentul de faţă nu se ştie ce furnizor va realiza această activitate, deoarece va fi subcontractată…”.