Lobby pentru definitivarea proiectelor din banii U.E. Ştefan Muşoiu: „Promovez noi soluții pentru absorbția integrală a fondurilor europene!”

Distribuie articolul:

Ştefan Muşoiu: „Promovez noi soluții pentru absorbția integrală a fondurilor europene!”

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ştefan Muşoiu, face lobby susţinut pentru extinderea cu încă un an a termenelor necesare definitivării proiectelor prinse în exerciţiul financiar 2014-2020. „Majoritatea demersurilor mele din ultimul timp în relația cu autoritățile europene s-au concentrat, în special, pe integrarea în Spațiul Schengen şi pe prelungirea cu încă un an a termenelor privind darea în folosinţă a tuturor proiectelor finanţate din bani comunitari. Această amânare, pe care o solicit, se va traduce prin absorbţia 100% a fondurilor europene, destinate marilor proiecte”, îşi explică deputatul ialomiţean insistenţa diplomatică de la nivel Uniunii Europene. Ştefan Muşoiu subliniază că nu doar România are nevoie de acest răgaz, ci şi majoritatea statelor membre, afectate de războiul din Ucraina, precum şi de efectele crizei energetice şi de cele ale inflaţiei, care au provocat majorări de prețuri pentru materiale şi pentru prestațiile tuturor serviciilor. „România trebuie să absoarbă până la ultimul euro din fondurile europene disponibile, în principal pentru proiectele de modernizare a căilor ferate şi a autostrăzilor, care înregistrează unele întârzieri în realizare şi implementare, astfel încât să nu plătim niciun leu de la bugetul statului! Din aceste raționamente i-am cerut sprijinul şi preşedintelui Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European (REGI), Younous Omarjee, în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu acesta la Parlament, alături de europarlamentarul Rovana Plumb şi de Liviu Gabriel Muşat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.”

Extinderea dialogului va genera strategii de dezvoltare adaptate

Preşedintele executiv al PSD Ialomița, deputatul Ştefan Muşoiu, mizează pe creşterea atenţiei necesară colaborării între instituţiile europene şi autorităţile locale şi regionale în identificarea nevoilor şi priorităților specifice fiecărei regiuni şi pe extinderea dialogului dintre acestea. „Toate strategiile de dezvoltare regionale trebuie adaptate atât condițiilor specifice locale, precum şi contextului general determinat de factorii externi ţării noastre şi care, inevitabil, îşi pun amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, având în vedere interdependența globală”, punctează deputatul PSD. Muşoiu anunță că a propus în sprijinul României şi organizarea, până la sfârşitul anului, la Bucureşti, a unor dezbateri cu autoritățile române, precum şi cu factorii decidenți de la Bruxelles în vederea creşterii gradului de conştientizare a beneficiilor fondurilor din politica de coeziune, precum şi pentru păstrarea intactă a acestor sume alocate, vitale dezvoltării uniforme. „Pe de-o parte este încă nevoie ca toți românii, fie ei primari sau simpli cetățeni cu alte ocupații, să înțeleagă mai bine acest proces de accesare şi utilizare a banilor comunitari, iar pe de altă parte reprezentanţii forurilor europene vor percepe şi mai clar faptul că este vital ca din aceşti bani destinaţi investițiilor să nu fie redirecționate anumite procente pentru alte scopuri”, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ștefan Mușoiu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *