Deputata Raluca Dumitrescu – despre numărul femeilor în Parlamentul României

Distribuie articolul:

„Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, prin respectarea cotei de reprezentare de minim 30%, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”, prevede unul dintre amendamentele semnate de Președintele PSD Marcel Ciolacu, alături de toate doamnele social-democrate din Senat şi Camera Deputaţilor. PSD promovează reprezentarea echitabilă în administraţie şi susţine obligativitatea ca 30% dintre candidaţii la toate tipurile de alegeri să fie FEMEI.

În Romania femeile au primit drept de vot în 1938 și dreptul de a fi alese 10 ani mai târziu.

Acum suntem 78 de femei în Parlamentul României!

Avem drepturi egale cu bărbații. Dar suntem, îmi permit să apreciez, atât de departe de normalitate, de firesc, de egalitatea pe care societatea românească o clamează. Suntem vulnerabile în fața legii, statisticile confirmă o creștere a abuzurilor asupra femeilor tinere, iar mamele minore au în continuare șanse puține de a se susține singure.

Suntem 9, 86 milioane de femei, potrivit ultimului Recensământ, adică 51% din populația României. Iar 5 milioane de femei trăiesc în orașele României. Suntem, prin urmare, majoritare, suntem o forță, suntem coloana vertebrală a societății!

Și tocmai de aceea suntem pregătite pentru următorul pas, pentru următoarea etapă. Nu sunt doar cuvinte. Nu sunt doar proiecte pe hârtie. Sunt realități concrete pentru care luptăm toți, femei și bărbați deopotrivă. Sunt aici ca să sprijin această luptă. Și să nu uităm că lupta socială și politică a femeii, în toate societățile, e una permanentă.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *