Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina” participă la proiectul „Mănâncă responsabil”

Distribuie articolul:

* Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina„ din Urziceni, participă la proiectul european de mare impact „Mănâncă responsabil”. Ialomițenii, fac parte din acest proiect, alături de alte 49 de unități școlare din țară.

 Proiectul în sine, reunește 550 de unități școlare din 9 țări europene (Croația, Cehia, Bulgaria, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și România). Scopul acestui proiect european de impact, este de a ajuta tinerii să înțeleagă legătura dintre obiceiurile lor alimentare și provocările globale ale generației viitoare, și de a acționa cât mai bine pentru promovarea unui mod de viață durabil, în ceea ce privește lumea înconjurătoare. În România, liceu Urziceni 2proiectul este implementat de Centrul Carpato- Danubian de Geoecologie, București.

Implicați în proiect, elevii de la Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, împreună cu doamna profesor coordonator Cornelia Șchiopu, au organizat în acest sens o activitate intitulată „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”. Copiii din clasele a IX-a și a X-a, s-au mobilizat și au donat fructe și legume persoanelor nevoiașe, dar și Centrului de plasament al copiilor din Urziceni. Elevii au oferit și informații despre ideile proiectului „Mănâncă responsabil”, spunându-le tuturor, cât de important este să alegem fructe și legume românești pentru sănătatea noastră, dar și pentru că în acest mod, putem ajuta și producătorii locali. Am reușit să stăm de vorbă cu doamna profesor doctor, Cornelia Dincă, președintele Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie liceu Uriceni 3București. Dânsa ne-a vorbit despre proiectul în sine și despre alimentație.

Prof. Dr. Cornelia Dincă, președinte CCDG: Cu o alimentație responsabilă putem contribui la modelarea lumii pe care dorim să o vedem în jurul nostru. Cum să facem asta? Când mâncăm trebuie să fim siguri că ceea ce ne-am pus în farfurie ne ajută nu numai pe noi, ci şi pe cei de lângă noi. Chiar dacă subiectul este vast, ne propunem să   acoperim câteva teme esenţiale: „Produsele alimentare locale și de sezon”, „Agrobiodiversitatea”, „Deșeurile   alimentare”, „Alimentele   procesate   și   uleiul   de   palmier”, „Consumul de carne”, „Mijloacele de producție bio și comerțul echitabil”. Şcolile   implicate   utilizează   experienţa   conceptului   celor  7   paşi   folosit   la   nivel internațional de Programul Eco-Schools, prezent în ţara noastră în circa 300 de unităţi şcolare, iar la nivel mondial în peste 49 000 de şcoli. Elevii propun activităţi care să rezolve anumite aspecte identificate de ei prin aplicarea unor chestionare în cadrul şcolii şi încearcă să-i convingă pe colegii lor, pe părinţi, dar şi pe ceilalţi membri ai comunităţii să consume hrana într-un mod responsabil:    să   cumpere   hrană   locală   şi   de   sezon,   mai   sănătoasă  pentru   ei   şi   pentru   mediu, deoarece nu trebuie să străbată distanţe mari ca să ajungă în magazine şi, astfel, nu trebuie tratată cu substanţe chimice; – să reducă mai   mult   consumul de alimente  înalt procesate şi consumul  de ulei de palmier; – să arunce cât mai puţină mâncare, stopând risipa de alimente; – să consume mai puţină carne şi mai multe vegetale etc. ”. Felicitări Liceului Tehnologic „Sfânta Ecaterina”, pentru înscrierea și participarea la acest proiect!

Dan Marius TRICĂ

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *