Prezent în regiunea care i-a fost atribuită după alegerile europarlamentare din 2019, fostul vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, Cristian Buşoi a transmis câteva cuvinte într-o conferinţă comună cu preşedintele PNL Ialomiţa, deputat în Parlamentul României ales în circumscripţia electorală numărul 23, Gheorghe Tinel.
Obiective
Pe lista scurtă a lucrurilor pe care eurodeputatul Cristi Buşoi le promite ca fiind realizabile în viitorul nu foarte îndepărtat, în Ialomiţa, se regăsesc proiecte precum: construirea unui al doilea pod peste râul Ialomiţa, celebrul pasaj de la Drajna, bani europeni pentru infrastructura de sănătate din Ialomiţa, finanţare europeană pentru energie. „Uniunea Europeană se va schimba foarte mult în ceea ce priveşte tranziţia energetică în următorii ani şi ştiţi bine că avem nişte obiective ambiţioase. Uniunea Europeană vrea ca până în anul 2050 pe teritoriul tuturor statelor membre să fie produsă energie care să mai polueze, energie care să nu mai emane gaze cu efect de seră, iar asta înseamnă că energiile clasice folosite astăzi pe bază de cărbune şi chiar cele pe bază de gaz în 2050 nu vor mai exista. Măsuri asupra energiei produsă pe bază de cărbune se vor lua mai repede, gazul rămânând totuşi un mod prin care în perioada de tranziţie vom putea să-l folosim.” Acesta a mai afirmat faptul că România trebuie să atragă cât mai mulţi bani din cele 7,1 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE pentru ţările est-europene care să beneficieze de aşa-numita „tranziţie justă”. Din această categorie fac parte ţările care trebuie să-şi modernizeze din temelie modelul de producţie a energiei, în special regiunile care încă mai sunt mari exploatatoare de cărbune precum regiunea Oltenia şi Valea Jiului, acolo unde minele de cărbuni nu vor mai fi necesare pentru extracţie.
Infrastructura judeţeană de gaze naturale are şanse la finanţare europeană
În completarea afirmaţiilor europarlamentarului Buşoi, deputatul Gheorghe Tinel a adăugat informaţii potrivit cărora Guvernul PNL doreşte ca în 2021 să negocieze o finanţare cu Comisia Europeană pentru ca proiectul „PNL aduce gazele în casele românilor” despre care am scris aici să fie finanţat pe bani europeni în exerciţiul financiar european în perioada 2021-2027. „Sunt câteva proiecte care sperăm să schimbe atitudinea în ceea ce priveşte abordarea a autorităţilor locale, în ceea ce priveşte modul de cheltuire a banului public şi mai ales de finanţare a anumitor proiecte. Vor veni bani din fonduri europene pentru finalizarea unor investiţii care trenează de 30 de ani. Programele pentru modernizarea spitalelor din Ialomiţa, nu numai a Spitalului Judeţean, există. Şi spitalele din Feteşti şi Urziceni au nevoie de finanţare, uitaţi-vă la buget, edilii plâng deja că nu au bani suficienţi. Să se mai îndrepte şi spre finanţare europeană pe partea de investiţii! Vreţi să vă dea totul Consiliul Judeţean sau Guvernul din Bugetul Naţional? Eu ştiu că în cazul banilor europeni este mai complicat cu «împărţirea banului» şi trebuie să-l justifici.”
Alegeri pe muchie de cuţit
Legat de „bucătăria internă” a PNL Ialomiţa, preşedintele organizaţiei Gheorghe Tinel a afirmat faptul că filiala judeţeană se pregăteşte pentru alegerile locale şi eventual cele anticipate în perioada următoare, iar organizaţia este pe linie dreptă în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor. Acesta a ţinut să precizeze pentru unii aliaţi din politica judeţeană faptul că PNL va avea candidaţi în toate cele 66 de organizaţii, Gheorghe Tinel anticipând faptul că PNL va câştiga majoritatea primăriilor din Ialomiţa, dar şi pentru a pune în temă politicienii judeţeni situaţi pe dreapta politicii locale, în cazul în care vizau funcţia de primar într-o eventuală alianţă între partidele aflate în opoziţie la nivel judeţean.