Laptele se va colecta în „tancuri”

Distribuie articolul:

* Guvernul a aprobat o Hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.

 Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună. Suma cuprinde şi costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. Potrivit Agerpres, la elaborarea Hotărârii de Guvern s-a ţinut seama şi de pericolul ca unităţile de procesare să considere neviabilă economic colectarea laptelui materie-primă de la nivelul fiecărei ferme de dimensiuni reduse, întrucât respectarea cerinţelor ce ţin de igiena mulsului nu este suficientă pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui.
Instalarea unor tancuri de răcire la nivel de comună oferă crescătorilor de animale posibilitatea de obţinere a unui venit zilnic şi sigur prin comercializarea laptelui, după 1 ianuarie 2014, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul dezbaterii cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România. „Guvernul a adoptat o hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire la nivel de comună pentru cei care vor să se asocieze – şi mă refer la crescătorii care au între unul şi cinci animale. De la 1 ianuarie 2014, vor trebui să aibă un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui, o condiţie necesară pentru comercializarea laptelui. Vrem să le oferim şansa să aibă unde să ducă laptele respectiv şi să obţină în comună un sigur buletin de analiză şi nu mai multe. În felul acesta, rezolvăm problema laptelui neconform, dar cred că putem scoate la suprafaţă şi o cantitate de lapte care astăzi nu ajunge la consumatorii finali, nici la procesare şi nici la vânzări directe”, a spus ministrul Agriculturii.
În opinia acestuia, proiectul se poate implementa doar cu sprijinul primarilor, care pot explica cel mai bine crescătorilor de animale efectele asocierii. „Cred că nu putem să implementăm acest proiect fără sprijinul primarilor pentru că în luna aceasta şi în decembrie avem o activitate susţinută cu primarii ca să prezentăm proiectul acesta către cele 40.000 de gospodării la nivel naţional şi să-i convingem şi să-i ajutăm să înfiinţeze acele asociaţii de crescători. După aceea, au libertatea să vină cu tancul de răcire pe care vor să îl achiziţioneze, iar ulterior MADR va deconta facturile pe care le prezintă. Efectul pe această măsură va fi benefic pentru că toţi crescătorii care aşteaptă azi instalarea unor tancuri de răcire, ca o posibilitate de obţinere a unui venit zilnic şi sigur. E vorba de valorificarea patrimoniului agroalimentar pe care îl avem în satul românesc şi care, din păcate, în ultimul timp nu ajunge să fie valorificat foarte bine”, a subliniat Daniel Constantin.
Potrivit unei analize efectuate de specialiştii MADR, preluarea zilnică a laptelui materie-primă provenit de la fermele de mici dimensiuni devine tot mai neatractivă pentru procesatori, din cauza costurilor legate de colectarea laptelui şi a lipsei existenţei unei oferte cantitative concentrate.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *