„La muzeu, Dragobetele sărută fetele!”

Distribuie articolul:

Muzeul Agriculturii din Slobozia, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, dragobete 1 a organizat un eveniment dedicat sărbătorii Dragobetelui. Elevi de la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia, o familie care a dorit să aniverseze cei cincisprezece ani de căsnicie, dar şi alte persoane care au vrut să sărbătorească dragostea, au vizitat expoziţia „La pas prin lumea satului”, au intrat în Hora de Dragobete şi au participat la concursul „Cele mai frumoase declaraţii de dragoste”. Au fost acordate premii şi s-au eliberat certificate de îndrăgostiţi de către „Primăria satului”. Apoi, au imortalizat momentul în studioul foto al expoziţiei „La pas prin lumea satului” şi au descoperit „Dragostea-n bucate” din plăcintele cu răvaşe inspirate din literatura populară.
dragobete,febr.2014 084Dragobetele, numit şi Cap de Primăvară sau Năvalnicul este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor pe plaiurile româneşti, metamorfozat de Maica Domnului în floarea cu acelaşi nume. Fecior frumos, care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, Dragobetele a fost sărbătorit de tinerii satelor până la mijlocul secolului al XIX-lea, la 24 şi 28 februarie sau la 1 şi 25 martie.
În ziua de Dragobete păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să îşi construiască cuiburile. Păsările neînsoţite la Dragobete rămân stinghere şi fără pui, până în ziua de Dragobete a anului viitor. Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească, să facă Dragobetele, pentru a fi îndrăgostiţi pe tot parcursul anului.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *