Puţini ialomiţeni ştiu că judeţul este singurul din ţară, în care NU EXISTĂ, de sine stătător, nici măcar o Secţie de „INFECŢIOASE”. Aşa se face că, de 30 de ani, bolnavii de plămâni (mai ales cei contagioşi, care au TBC) sunt duşi, cel mai aproape, la Călăraşi. Convinşi fiind că undeva, cumva, toată tărăşenia asta legată de pandemia de coronavirus ce cauzează boala COVID, trebuie să-şi găsească rezolvarea şi în alt „registru”, nu numai în cel al raportării numărului de cazuri de (a)simptomatici COVID, l-am întrebat, iarăşi, pe directorul Spitalului de Urgenţă Slobozia, cum a ajuns să ţină pacienţii în aşa-numitele „IZOLATOARE” improvizate pe unde s-a putut?
„ ….Au fost amenajate izolatoare în zona Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) unde ei trebuzia, în prima fază, să stea o perioadă de câteva ore, în aşteptarea transferului către spitalele „suport COVID”. Pe măsură ce spitalele „suport COVID” şi-au atins capacitatea, această perioadă de aşteptare a cresacut la un număr de câteva zile. Drept urmare, noi ne-am mobilizat să deschidem o Secţie, tot ca o „zonă tampon” unde să putem să acoperim creşterea numărului de prezentări, la fel, în aşeptare. Pentru că+ aicea, problema e legată şi de o compăetenţă legală. Noi suntem ultima linie de apărare. Noi nu avem competenţe pentru tratarea pacienţilor COVID! Nu ne sunt date aceste competenţe. Noi nu avem competenţe, date prin Ordinul 555, decât pe zona de ATI, pentru numărul de paturi aprobat, în limita numărului de medici, care putem să-i disponibilizăm pentru acea zonă COVID. Vedeţi, trebuie să jonglăm puţin şi cu ce spune legea. Că depăşirea de competenţe medicale atrage după sine o responsabilitate penală. Deci, nu putem să facem decât izolare, pe o perioadă limitată, şi să încercăm să transferăm pacienţii către spitalele „suport COVID” (…)
„Inundaţi” cu solicitări, au improvizat izolatoare…
„Izolatoarele sunt amenajate pe holul unde era „Garderoba” spitalului, unde era Laboratorul de endoscopie…Toată acea zonă de după holul de delimitare a UPU, un număr de 5 (cinci) camere, au fost transformate în izolatoare. Ele se află în monitorizare, dar e clar că nu este o zonă unde ele ar trebui să fie! Acolo trebuia să fie o zonă „tampon” pentru câteva ore pentru a fi evaluaţi, investigaţi şi apoi transferaţi…! Dar, pentru că a crescut numărul de cazuri, evident că şi la noi în judeţ, au fost multe zile cu peste 100 de cazuri de infectări în judeţul Ialomiţa, drept pentru care s-a ajuns şi la altă carantinare (n.red sunt deja trei săptămâni) şi efectiv am fost „inundaţi” cu solicitări, şi am început să ne mişcăm pentru operaţionalizarea unei alte zone „tampon” mai mare (…) La jumătatea lunii noiembrie aveam 17 pacienţi care sunt pozitivi, care prezintă simptome, cu o stare generală care nu permite izolarea lor la domiciliu. Avem posibilitatea să-i tratăm. Noi încercăm …Pe această perioadă de timp, în care ei sunt izolaţi în spitalul Slobozia, ei primesc atenţia, îngrijirile şi medicaţia corespunzătoare. Deci, nu îi ignorăm, ci doar încercăm să nu urcăm cu ei în Spital (…) ”
Spitalul nu are decât câte-o baie pe fiecare palier
Construit începând cu anul 1965 şi finalizat în anul 1970, spitalul din Slobozia a ajuns să aibă azi 550 de paturi. Ştiţi câte paturi avea la inaugurare? Conform arhivei unităţii spitaliceşti, erau acolo 420 de paturi. Câţi ani au trecut? 50 de ani. În cinzeci de ani, zestrea unităţii medicale e una destul de ponosită, nu credeţi? Şi, poate, n-ar fi aşa o mare nenorocire dacă numai numărul de paturi ar fi inconvenientul! Din păcate, pe lângă numărul deficitar de medici (şi asistente, şi infirmiere, şi… ), dotarea spitalului, în structura lui locativă, lasă de dorit. O spune chiar directorul Patrichi, atunci când îl întrebăm despre… „ Spitalul, din construcţie, nu are decât pe fiecare palier câte-o baie. Băile sunt comune, sunt pe hol. Şi-atunci, avem o capacitate mică…Dar e şi foarte riscant să ai „izolatorul” în mijlocul Secţiei, pe care să vii cu un pacient „pozitiv”, unde nu poţi să organizezi nici „circuite”, nu poţi să izolezi personalul care intră doar la pacienţii COVID, după care să intre în contact cu ceilalţi, pe acelaşi hol (…) În spitalele construite cu zone monobloc nu poţi că, trebuie să ai intrări/ieşiri separate şi zone de filtru la intrare/ieşire. Lucrul ăsta nu se poate. Cea mai bună abordare e ca tot ce e infecţios, să ţii separat, ca să elimini interacţiunea dintre personal/pacient bolnavi de covid, pacienţi bolnavi de alte boli, vizitatori, să poţi să o carantinezi, efectiv!”
CJI ar trebui să…
Aşa cum prezentam într-un-un alt articol scris pe această temă a serviciilor medicale oferite de spital, pe perioada pandemiei, unitatea spitalicească a funcţionat cu doar 30 40% din numărul de paturi, deoarece oamenii nu s-au mai îngrijit de bolile lor (nici chiar cele cronice), de frica de a nu fi depistaţi „pozitiv” la coronavirus. Pentru cei care au uitat, facem precizarea că, mai la începutul pandemiei, atitudinea faţă de cei infectaţi era una de-a dreptul „teroristă”, mai ales din punct de vedere psihologic!”. Şi dacă pandemia se estimează a dura cine ştie cât, dacă în următorii ani vom tot avea astfel de crize sanitare, de pandemii, poate că ar trebui – cât nu este prea târziu! – ar trebui să spitalul să conceapă un Proiect de investiţii în care să se regăsească acest gen de „izolatoare” prevătute cu băi, cu tot ce trebuie? „ Eu am spus într-o întâlnire cu Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi-apoi am avut discuţii şi cu Consiliul Judeţean, că TREBUIE ca fiecare unitate spitalicească din judeţul Ialomiţa să aibă un număr de paturi pentru BOLI INFECŢIOASE sau cu transmitere, care să fie organizate de „tip pavilionar”, nu în spitalul Slobozia. Sau, în cel mai rău caz, o Secţie…! Ideal, aşa se abordează problemele, cum spun problema TBC, etc. Sunt SPITALE PAVILIONARE care nu stau în acelaşi loc cu patologiile normale! Noi avem un Centru, cu 20 de patruri, cred că sunt, în structura organizatorică, un Centru Medical în localitatea FIERBINŢI. Centru care nu mai funcţionează! Eu am solicitat Consiliului Judeţean şi Primăriei să analizeze modalitatea în care pot aloca fonduri pentru transformarea acestui Centru. Pentru că este deja o organizare de tip pavilionar acolo! Să facem un Program pe boli infecţioase, unde Spitalul Slobozia să preia sub tutelă (oricum, ele sunt ca şi număr de paturi, în structura organizatorică a Spitalului!) şi-acolo să dezvoltăm o Secţie de infecţioase. Este aproape de Bucureşti, deci putem avea suportul medicilor din Capitală, este aproape de Spitalul Urziceni, şi-atunci…Clădirile există, ele trebuie doar reabilitate! Trebuie să ne gândim cu seriozitate (…) La fel, trebuie văzută şi zona Feteşti, este FOSTUL spital, unitate care acum este într-o stare mai mult sau mai puţin bună de operaţionalizare. Acolo este o structură pavilionară foarte veche, dar …vor trebui căutate soluţii pentru acest tip de organizare de tip pavilionar, în exterior, nu în cadrul Spitalului … ” a mai precizat recent numitul manager al Spitalului de Urgenţă Slobozia, domnul Liviu Patrichi.
IONICA GHINEA