La Feteşti, liberalii s-au sucit! Nu le mai place RAJA

 * Cu 12 voturi „pentru” şi 6 abţineri un proiect de hotărâre a fost RESPINS, chit că el nu viza cine ştie ce modificare structural economico-financiară, ci doar una de modificare scriptică a amplasamentelor unora dintre puţurile forate pentru ca proiectul care, pe vremea când primar era unul de-al liberalilor, PNL se mândrea cu acesta. Cu proiectul! Şi cu primarul!

Remember…

„Prin contractul încheiat în anul 2011, în valoare de peste 25 milioane lei, cu antreprenorul general societatea Consola Grup Construct, la Feteşti va fi pusă în funcţiune staţia de epurare ape uzate ce va prelua apele uzate din municipiul Feteşti şi va deversa apa epurată în braţul Borcea. Staţia de epurare va funcţiona în prima etapă (perioada 2014-2018) pentru 45.059 LE, urmînd să ajungă la un maxim de 46.533 de LE. (…) În legătură directă cu staţia de epurare nouă sunt şi lucrările de reabilitare a frontului de captare şi reţeaua de alimentare cu apă, extinderea reţelei de canalizare şi staţii de pompare apă uzată menajeră în municipiu, prin contractul încheiat la începutul anului 2012, cu antreprenorul Asocierea S.C AL STOM COMPANY S.R.L şi LUDWIG PFEIFFER Hoch- und Tiefbau GMB &Co. KG, în valoare de aproximativ 45 milioane lei, se vor reabilita puţuri forate, tronsonul de aducţiune Feteşti, dar şi reţeaua de distribuţie. Pentru asigurarea sursei de alimentare cu apă a municipiului Feteşti, se realizează reabilitarea a 10 puţuri forate din frontul vechi, ce se estimează că vor fi exploatate la un debit de apă de 20-30 mc/oră. De asemenea, conductele de aducţiune prevăzute a se reabilita sunt conductele de legătură dintre foraje şi Complexul de înmagazinare-pompare existent, iar lungimea totală a reţelei de distribuţie a apei se va reabilita pe 228 de străzi. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că, în prezent, în Feteşti există o reţea de canalizare subdimensionată şi insuficientă pentru a prelua apele uzate. Prin acest contract se va realiza o reţea nouă de canalizare tot pe 228 de străzi. S-au prevăzut 9 staţii de pompare apă uzată, prefabricate cu sistem de separare a solidelor, întreg sistemul de canalizare avînd rolul de a prelua apele uzate din Feteşti, pompat sau gravitaţional şi de a le transporta la Staţia de Epurare Feteşti… De reţinut că din taxele şi impozitele feteştenilor se alocă numai aproximativ 1,5 milioane lei, la o 1-raja-sediu-fetestivaloare totală a lucrărilor de peste 80 milioane lei…”

Cam aşa titram, pe când se dădea startul proiectelor ce-aveau să se deruleze sub directa îndrumare edilitar-gospodărească a primarului Catrinoiu. Gheorghe Catrinoiu, acest James Bond ce-şi are rădăcinile politice în PNL, şi care a câştigat un mandat numai fiindcă oamenii, cetăţenii municipiului au fost încântaţi de ideea că şi în municipiul lor se realizează investiţii de anvergură, nu numai cârpeli.

S-a schimbat primarul, s-a schimbat macazul!

Luna trecută, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local am municipiului Feteşti, a figurat şi un proiect de hotărâre privind acordarea cu titlu gratuit a dreptului de servitute pe durata existenţei construcţiilor şi pe durata execuţiei lucrărilor pe străzile din Municipiul Fetesti, a unor suprafeţe de teren din domeniul public al Municipiului Feteşti,  în vederea construirii și punerii în funcțiune a obiectivelor din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a S.C. RAJA S.A  Constanța în perioada 2014 – 2020” . Iniţiat de viceprimarul municipiului, deoarece primarul era în concediu, proiectele mai sus-menţionate au primit girul, avizul favorabil, sub semnătura doamnei Petcu Olga, cea care este preţedintele comisiei economice, dar şi sub semnătura domnului Soldan Gheorghe – preşedintele comisiei de urbanism. În cadrul şedinţei Consiliului Local al municipiului, însăşi doamna Ilie Luminiţa – şef Serviciul Investiţii – a ţinut să precizeze că Proiectul de hotărâre se referă de fapt la modificarea pozitiei puţurilor, unele dintre ele erau pe terenurile care nu aparţin consiliului local şi s-au trecut pe noi amplasmente identificate pentru foraje, cincCL FETESTIi în jurul stadionului şi două lângă Calea Ferată. Din acest motiv trebuie revizuit SF-ul

 Explicaţii, argumente, PRO…     

Domnul Borcan Alexandru: „…Vreau să vă spun ca proiectul se apropie de final, investiţiile sunt validate. Pentru a promova aplicaţia de finanţare, ea urmând să plece către Bruxelles şi pentru a demonstra faptul că îndeplinim toate criteriile de finanţare, trebuie să anexăm toate hotărârile prin care ni s-au pus la dispoziţie terenurile cu documentaţiile aferente. Având în vedere problemele care s-au identificat în urma deplasărilor în teren şi riscurile care pot apărea dacă nu reuşim să rectificăm cât se poate de repede aceasta situaţie, riscurile ar fi să blocăm execuţia lucrărilor, pierderea fondurilor şi daune antreprenorilor, pe motiv că am blocat frontul de lucru, consider că demersul pe care îl facem astăzi e unul natural, unul corect, util în scopul proiectului, care trebuie făcut până pe 14 (august, n.red) urmând ca ulterior să se finalizeze şi să plece către Bruxelles. În caz contrar înseamnă o păstrare a SF-ului ştiind că nu se poate implementa şi ulterior pierderea tuturor investiţiilor care sunt promovate pentru Feteşti, pentru că dacă nu vom putea extinde frontul de captare, nici nu vom avea apă suficientă pentru reţelele care se extind. Consider ca oportunitatea şi necesitatea am stabilit-o atunci cand  s-a aprobat SF-ul, atunci cand s-a aprobat cofinanţarea, când s-au dat terenurile iniţial. Acum nu facem altceva decât să ne asigurăm că vom putea să punem în operă ce am construit împreună, fără a avea probleme de natură juridică a terenurilor. De asta vă rog să aveţi în vedere acest fapt, că suntem la un pas de a demara un nou proiect cu fonduri europene şi ar fi păcat ca doar dintr-un astfel de motiv să nu reuşim să-l ducem la capăt.

Tudor Silica Vali (Viceprimar PSD) : In februarie 2017 cu acordul tuturor colegilor a trecut acel proiect prin care am pus la dispoziţia SC RAJA terenurile respective. Ulterior s-a identificat, aşa cum spunea şi d-na Borduşanu, că parţial acele terenuri sunt ale unor persoane fizice. Datorită faptului că raza din jurul puţurilor s-a majorat pentru că nu s-a acceptat o derogare la autorităţi, în sensul de a se păstra 100 m în jurul acelor puţuri, iar suprafaţa este de 400 m aşa cum prevad normele, am fost nevoiţi să ajungem în această situaţie. Nu este un moft al nostru, nu este o solicitare a SC RAJA doar de a ne reuni şi a ne manifesta pro sau contra dintr-un motiv sau altul. Este  chiar o situaţie reală, noi toţi am votat pentru acele terenuri, ele nu sunt ale noastre. Acea Hotărâre ar trebui urgent revocată sau începerea demersurilor pentru expropriere. Ori demersul de expropriere este o procedură destul de anevoioasă şi de îndelungată. Mai mult decât atât, presupune nişte resurse financiare din partea noastră ca să putem să despăgubim acei proprietari. Cred că situaţia cea mai simplă era să facem acest demers de astăzi să punem la dispoziţie aceste terenuri care nu sunt grevate de alte situaţii juridice. Nu înţeleg poziţia colegilor liberali, fetesti masinaîn aceasta manifestare, cu toate că ar fi bine să ne şi motiveze abţinerea. De ce impiedicaţi acest proiect de hotărâre?

 Şi CONTRA…!

Sima Cătălin; Vasile Mitu; Tentea Paul, Gheorghiu Alexandru, Mitache Gheorghe, Gabor Mugurel, dar şi alţi consilieri locali din partea PNL, s-au trezit că au ceva de obiectat, de cârcotit ca…şi când nu tot liberali de-ai lor “au tăiat şi spânzurat” timp de 8 ani cât înseamnă cele două mandate ale ex-primarului Gheorghe CATRINOIU (foto). Degeaba, paradoxal, le-au tot explicat consilierii PSD că, la o adică, greşelile se-mpart la doi, şi că deşi consilierii PNL au cea mai mare parte din vină, pentru că investiţâia trebuie să-şi urmeze cursul, ei sunt de accord să facă toate câte trebuie, cât nu e prea târziu! Liberalii  au ţinut-o „langa” vădit fiind că ei nu vorbeau, ca de-atâtea alte ori, doar „ca să se afle-n treabă”, ci că alte motive „îi mână pe ei în luptă”…. Ce efecte pot avea respingerea acestor proiecte de Hotărâre, dar şi cât de dăunătoare îi va fi PNL – Organizaţia Feteşti – o asemenea întoarcere cu 180 de grade, sigur că rămâne să urmărim îndeaproape, fie şi numai din cauză că aşa „sucure-n vrej” rar s-a mai văzut pe „tarlaua” PNL Ialomiţa.

 

Distribuie dacă ți-a plăcut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *