La nivel naţional, Asociaţia Bio – România, deţine peste 80% din piaţa produselor Bio din ţara noastră. Dat fiindcă încă de la data înfiinţării s-a urmărit ca aceasta să devină o organizaţie capabilă să reprezinte şi să susţină interesele tuturor operatorilor care practică agricultura ecologica sau promovează produsele ecologice, pentru ca această Asociaţie să funcţioneze la cote înalte de eficienţă a fost şi este în continuare nevoie ca, la nivelul fiecărui judeţ să funcţioneze câte-o Filială. Aşa se face că miercuri, 6 martie 2013, producătorii de materii prime Bio, producători ce-şi au sediul firmelor aici, în Ialomiţa, s-au întâlnit pentru a-şi alege conducerea, domnul Stoian Gheorghe rămânând preşedinte. Invitaţii au fost, deopotrivă, atât din sfera celor ce pot lua decizii în ceea ce priveşte subvenţionarea acestui domeniu al activităţii agricole, cât şi din sfera producţiei propriu-zise, şi chiar a cercetării în domeniul ecologic. Discursurile au fost şi ele pe măsura funcţiilor ocupate de invitaţii de onoare ai domnului Stoian şi ai domnului Cucu, doi dintre cei mai activi producătorii de materii prime şi produse bio, domnul Cucu fiind (re)cunoscut ca vrednic apicultor. Ce-şi doresc membrii Filialei şi ce deplasări în străinătate urmează să efectueze domnul Stoian, în vederea lansării pe piaţă a produselor româneşti, rămâne să vă prezentăm într-un viitor articol. Până atunci reţineţi că judeţul Ialomiţa se mândreşte cu un număr mulţumitor de producători bio. Auzind că numărul producătorilor din sfera ecologică a agriculturii nu este deloc insignifiant şi, mai ales, ştiind şi că din ce în ce mai mulţi consumatori îşi doresc să mănânce produse ecologice, primarul municipiului Slobozia a promis că va iniţia Hotărâri de Consiliu local atât în ceea ce priveşte asigurarea unor locuri special amenajate pentru desfacerea produselor bio, cât şi în ceea ce priveşte „ajustarea” taxelor astfel încât producătorii să se simtă stimulaţi… Cât de bine sau, dimpotrivă, cât de insuficient subvenţionat este (şi) acest domeniu al agriculturii româneşti şi, nu în ultimul rând, cât de ecologice pot fi produsele bio, sigur că rămâne să aflăm şi să vă tot informăm.
(I.G.)