INTERVIU. Dr. Andreia Radu despre vaccinul AstraZeneca administrat în Centrul din Slobozia

Distribuie articolul:

După un an de chin prilejuit de restricţiile mai mult sau mai puţin acceptate de către popoarele Lumii, frica de a nu face boala COVID i-a determinat pe foarte mulţi să îmbrăţişeze, cu speranţă, ideea că numai un vaccin poate face ca pandemia să se isprăvească. Imediat ce-au fost scoase pe piaţă vaccinurile, a început şi munca de lămurire a oamenilor, cu referire la valenţele şi eficacitatea fiecărui vaccin. A fost o adevărată provocare pentru cadrele medicale din teritoriu (medici şi asistente care au înfiinţat Centrele de vaccinare) să îi poată convinge că toate vaccinurile sunt bune,  dar fiind trei firme, Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, vaccinurile trebuie împărţite astfel încât procesul de vaccinare să nu aibă sincope, întreruperi, tocmai din cauză că o tranşă din vaccinul furnizat de una dintre cele trei firme,  nu a fost livrat, într-un anumit interval de timp.

Căci, sper că ştiu toţi românii că producătorii sunt străini şi nu produc numai pentru România, fapt pentru care livrările sunt periodice. Şi fiindcă vaccinarea a intrat în cea de-a treia etapă, iar această etapă îi cuprinde pe cei mai mulţi dintre românii care vor să se vaccineze, după ce s-au vaccinat categoriile vulnerabile, dar şi aşa-numiţii „esenţiali”, cei „din linia întâi” în lupta cu coronavirusul, înscrierile la vaccinare au luat avânt.

Slobozia, Ialomiţa – Centrul nr. 2

Azi, 9 Martie 2021,  sunt 2000 de locuri disponibile în platforma ROVACCINARE! Fapt pentru care chiar şi cei trecuţi de 55 de ani sunt aşteptaţi la Centrul de vaccinare comunitar „RĂSĂRIT ÎN AMURG”, Slobozia, Ialomiţa! Fiindcă multe sunt întrebările, mai ales cu referire la recentele modificări vizând vârsta, în ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca, am considerat oportun să vorbim cu doamna Andreia Radu – medicul care îndeplineşte funcţia de Preşedinte al medicilor de familie, dar şi funcţia de coordonator al Centrului de vaccinare, nr. 2 din Slobozia.

Dr. Andreia Radu: Da, iniţial era până la 55 de ani. Aşa a primut. Iniţial, aprobare în Europa, iar România s-a pliat pe această aprobare. Ulterior, făcându-se mai multe studii, s-a ajuns la concluzia că se pot vaccina toate persoanele peste 18 ani, în condiţii de siguranţă! Motiv pentru care, România a luat decizia să extindă plafonul de vârstă, în conformitate cu indicaţiile Agenţiei Europene a Medicamentului. Şi lucrul acesta s-a întâmplat ieri (8 Martie 2021), şi de ieri Platforma a fost deschisă pentru toate vârstele. Dar, atrag atenţia, ne referim la cei care se încadrează pe criteriile din etapa a doua. Deci, nu oricine peste 55 de ani se poate încadra acum! Cei peste 65 de ani, categoric se pot încadra, dar cei între 55 de ani şi 65 de ani, dacă nu fac parte dintr-o categorie de bolnavi cronici sau acele categorii „esenţiale”, încă nu se pot vaccina.

Reporter: Şi nu ridică această extindere a plafonului de vârstă? Ieri, omenii care s-au înscris pe Platformă, şi au peste 55 de ani, au primit confirmare, iar din confirmare au dedus că vor fi vaccinaţi cu AstraZeneca. Iar ei ştiau că doar cei de până-n 55 de ani se pot vaccina cu AstraZeneca.

Dr. Andreia Radu: Li s-a aceasta, deoarece acei oameni au intrat pe Platforma cu AstraZeneca. Am avut un caz. Omul spunea că el a vrut să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna, sar a văzut locuri şi s-a programat acolo, şi i-a atras atenţia data pentru rapel care e peste două luni, şi-aşa şi-a dat seama că el, de fapt, nu s-a încadrat unde-şi dorea.

Reporter: Dar putea el să aleagă? Că parcă nu putem alege cu care anume ser să ne vaccinăm, nu?

Dr. Andreia Radu: E-adevărat că, până ieri, după ora prânzului, Platforma era făcută cu limită, cei care aveau peste 55 de ani, nu vedeau acele locuri libere. Dar pentru că ieri s-a adoptat această atitudine (de ridicare a plafonului de vârstă, n.r), Platforma a devenit vizibilă pentru toată lumea, indiferent de vârstă.

Reporter: Spuneţi-ne câteva informaţii despre vaccinul AstraZeneca, în contextul eficacităţii lui şi pentru cei care au vârsta peste 55 de ani!

Dr. Andreia Radu: Vaccinul AstraZeneca este făcut pe principiul antigripalului. Este făcut pe vectori virali, nu este făcut făcut prin tehnica ARN mesager…

Reporter: Aţi anticipat o întrebare care ne este transmisă destul de des, spre a o adresa dvs, specialiştilor, şi-anume: Se pot gândi oamenii care, în anii trecuţi, au făcut vaccinul antigripal, că acest vaccin AstraZeneca este unul care are cam aceeaşi gamă de acţiune ca şi antigripalul?

Dr. Andreia Radu: Acest vaccin este un adenovirus. Şi-acest adenovirus este cel care generează răceala. Că, de-asta unii sunt chiar speriaţi, că după AstraZeneca au nişte reacţii adverse, de genul frisoane, dureri musculare, dureri de cap, acestea sunt nişte reacţii specifice răcelilor sau gripei. (…) Acest vaccin, fiind făcut pe un adenovirus, ca transportor al informaţiei, automat generează aceste reacţii! Dar ele sunt limitate şi durează max. 24 de ore. Deci, nu are capacitatea de a genera boala, este o diferenţă! Iar din experienţa, cel puţin a englezilor care au vaccinat „la greu” cu AstraZeneca (fiind şi vaccinul lor, făcut de ei, în colaborare cu Suedia) s-a constatat că la rapel, reacţiile adverse nu au mai fost. Şi este şi justificat să fie aşa, fiind vorba despre un vector viral, acest adenovirus. Căci, odată ce-a făcut cunoştinţă corpul cu el, automat în cunoaşte şi-l contracarează instant! (…) Oamenii au fost destul de sceptici, din cauza lipsei de informaţii. (…) Ce nu ştie lumea vizavi de AstraZeneca este că, în comparaţie cu Pfizer şi Moderna (din ce s-a dovedit până-n prezent!), la persoanele care au fost vaccinate, are o acoperire cât de cât şi pentru tulpina britanică. Şi, undeva într-un procent, şi pe tulpina sud-africană. Ceea ce Pfizer şi Moderna nu au! Eu vreau să le transmit tuturor că această boală, COVID, este una foarte parşivă. Şi ei, oamenii, nu ştiu în ce categorie se vor afla. Pot foarte bine să treacă uşor, aparent, dar boala nu se termină pe perioada celor 14 zile. Eu, de obicei, pe pacienţii mei care au fost „pozitiv”, îi testez la o lună, la două luni, le fac radiografii pulmonare, la cei care au fost afectaţi mai mult, le fac CT. Şi, credeţi-mă, văd urme lăsate de boală, urme care nu se termină în trei luni de zile. (…) Ce nu înţeleg toţi este că vaccinul vine să ofere o şansă ca boala să nu fie de-o formă gravă! (…) Din punctul meu de vedere, faptul că au extins vârsta este un lucru bun pentru că în felul acesta au acces la vaccin mult mai multe categorii. (…) Şi noi facem eforturi foarte mari, la acest Centru, pentru ca să putem să menţinem fluxurile aşa cum trebuie. Căci e foarte greu să construieşti un program de 12 ore, de luni până duminică, în condiţiile unei lipse de personal, cu care ştiţi că se confruntă sistemul medical. (…) În concluzie, pacienţii care nu au apucat să se programeze, să intre pe aşa-numita „Platformă” (dar, în mod asumat şi conştient, pentru locurile AstraZeneca) sau să ia legătura cu medicul de familie, cel care este cel mai în măsură să-i îndrume. Nu să-i programeze, să-i îndrume!”


Distribuie articolul:

One thought on “INTERVIU. Dr. Andreia Radu despre vaccinul AstraZeneca administrat în Centrul din Slobozia

  1. Nu e dr care a zis ca medicii de familie nu sintbcarne de tun sa consulte covidati?
    Hypocrates parca nu distingea intre vindecatori d’aia de tun si d’aia de birou🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *