Scandalul cu carnea de cal vândută ca fiind carne de vită este departe de a se fi încheiat. România a vândut ţărilor europene, în 2012, cantitatea de 6.085,8 tone de carne de cal, catâr şi măgar, dintr-o cantitate totală produsă de 6.300 de tone, potrivit datelor furnizate AGERPRES de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „În anul 2012, România a produs şi a participat la comerţul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, diferenţa fiind utilizată pe piaţa din România”, a anunţat, într-un comunicat, ANSVSA. Aflând că în România există 35 de unităţi pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar ( din care două au fost menţionate în scandalul cărnii de cal, una din judeţul Braşov şi cealaltă din Botoşani) m-am întrebat unde se duc caii crescătorilor, atunci când se duc… Pentru a afla „de la sursă” am cerut lămuriri din partea domnului Mihai Puia, directorul DSV Ialomiţa. „ Nu, noi nu exportăm pentru că nu avem abator pentru tăiere cabaline. Singurul abator din zonă este în judeţul Călăraşi…Pentru vânzarea cailor, crescătorii pot merge în judeţul Călăraşi, Alexandria, Braşov, trei abatoare care sunt cele mai apropiate, pentru tăiere cal, autorizate U.E.” a precizat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ialomiţa
(I.G.)