În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Partidului Naţional Liberal Ialomiţa, deputatul ialomiţean Gheorghe Tinel a afirmat faptul că plafonarea şi chiar eliminarea unor pensii din sistemul public, făcând referire la celebrele „pensii nesimţite” prin care unii cetăţeni încasează peste 74.000 lei lunar, este o prioritate pentru guvernul liberal.
„Un pachet de legi la care lucrăm este cel cu privire la pensiile aşa-zise speciale mai ales pentru categorii care n-au nevoie în momentul de faţă de aceste pensii: parlamentari, funcţionarii parlamentari şi celelalte categorii care între timp au căpătat acest drept. Nu este nici demagogie nici populism, este o chestiune care ţine de responsabilitate şi de voinţă politică de a impune până la urmă un sistem cât de cât echitabil. Există o inechitate formidabilă în sistem, adică unii au pensie de 1.000 de lei şi unii de 74.000 lei, ori acest lucru nu se poate! Sunt pensii în plată la acest moment duble decât salariul pe care respectivii îl aveau în plată, nu există un astfel de sistem al pensiilor publice în nico ţară europeană.” Acesta a mai afirmat faptul că actualul sistem de pensii militar nu poate să fie modificat pentru că este un drept câştigat şi Curtea Constituţională a dat o decizie în acest sens pe vremea tandemului Băsescu-Boc, atunci când Guvernul a redus, în plină criză mondială totuşi, cu 25% pensiile şi salariile din sectorul public. Parlamentarul ialomiţean a adăugat faptul că asupra acestor tipuri de pensii se poate interveni numai pentru viitor, în sensul că se poate face un nou pachet de legi care să reglementeze acele „pensii nesimţite” din rândul militarilor şi poliţiştilor care urmează să iasă la pensie în perioada următoare.
Ţinta guvernului: 7,4% din PIB pentru funcţionare şi plăţi sociale
Bugetul pe 2019 se resimte ca urmare a acţiunilor heirupiste ale Giuvernului Dăncilă, asta este clar dacă aruncăm o privire asupra organismelor europene în domeniul financiar care întocmesc analize şi rapoarte lunare asupra stării economice a României. Referitor la acest subiect, deputatul Gheorghe Tinel a afirmat faptul că guvernul Orban şi-a propus să reducă cheltuielile pentru funcţionare şi plăţi sociale de la 9,6% din PIB cât este în prezent, până la valoarea de 7,4% din PIB pentru anul 2020. Liberalul ialomiţean afirmă faptul că toate aceste măsuri sunt luate pentru ca România să se apropie cât mai mult de procentul asumat prin tratatul de aderare la UE, adică 6,5% din PIB. „Este un angajament de-al nostru ca până la sfârşitul anului să avem legea bugetului aprobată, însă temerea noastră ca urmare a declaraţiilor din partea PSD este că dacă va fi aleasă calea de dezbatere în Parlament, legea bugetului va suferi modificări drastice, mai ales că ei au majoritate în comisiile de buget-finanţe acolo unde se întocmeşte raportul pe fond de aprobare a legii. ALDE a propus ca pentru anul 2020 deficitul să fie 3,95% din PIB şi să se coboare din 2021 la 3,6% din PIB. Guvernul pe bună dreptate nu a acceptat pentru că deficitul de 3,6% din PIB pentru anul 2020 propus de guvernul Orban a fost agreat de Comisia Europeană.” Amintim faptul că România s-a obligat, prin tratatele semnate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană, să nu depăşească un deficit bugetar de 3% din PIB, acest lucru fiind practic imposibil cel puţin în următorii doi ani, una dintre cauze fiind şi creşterea economică bazată pe consum, sistem promovat cu orice risc de fostul guvern şi de tandemul Dăncilă-Teodorovici.
Victor Ghinea