Gata! Laptele crud trebuie să fie chiar conform…

Distribuie articolul:

Dintr-un Comunicat de presă remis de către D.S.V.S.A. Ialomița, reţinem că specialiştii  informează toți producătorii care livrează lapte crud la centrele de colectare lapte, unități de procesare autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum și pe cei care vând direct laptele crud către consumatorul final, că începând cu 01 ianuarie 2014, este interzisă livrarea la centrele de colectare/unitățile de procesare, precum și punerea pe piață a laptelui crud care nu respectă criteriile de calitate și igienă prevăzute de legislația Uniunii Europene, referitoare la numărul total de germeni și la celulele somatice.

În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2009/852/CE privind măsurile tranzitorii în temeiul Regulamentelor CE nr. 852/2004 și nr. 853/2004, România beneficiează de o perioadă de tranziție pentru îmbunătățirea calității laptelui crud, până la 31.12.2013.

Pentru a obține lapte conform cu cerințele Uniunii Europene (numărul total de germeni max. 100.000/ml și numărul de celule somatice max. 400.000/ml), producătorii trebuie să implementeze, la nivelul fermelor, următoarele măsuri:

ASIGURAREA IGIENEI ADĂPOSTURILOR DE ANIMALE

Păstrarea curățeniei în adăposturile animalelor;

Asigurarea așternutului curat;

Îndepărtarea bălegarului, urinei, prafului, noroiului, așternutului murdar;

Îndepărtarea restului de furaje înainte de începerea mulsului;

Vacile nu se vor hrăni cu fân sau paie în timpul mulsului;

Nu se va schimba așternutul de paie în timpul mulsului.

ASIGURAREA STĂRII DE SĂNĂTATE A ANIMALELOR ȘI A IGIENEI MULSULUI

Se vor verifica vacile de lapte dacă prezintă boli ale ugerului;

La cel mai mic semn de boală vacile se vor mulge separat și se va anunța medicul veterinar;

Ugerul și mameloanele se vor spăla bine și se vor șterge cu un prosop curat;

Coada animalului se va lega înainte de începerea mulsului.

IGIENA MULGĂTORILOR ȘI A USTENSILELOR

Spălarea mâinilor și îmbrăcarea unui halat de protecție curat;

Dacă sunt răni deschise ale pielii mâinilor acestea se vor acoperi cu bandaje igienice rezistente la apă, sau se vor folosi mănuși de protecție;

Gălețile și bidoanele folosite pentru lapte se vor spăla cu detergent și se vor clăti bine, înainte de începerea mulsului;

Primele jeturi de lapte se vor elimina.

IGIENA MULSULUI

Mulgerea laptelui se va realiza în vase curate;

Laptele se va filtra și depozita imediat după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpostul vacilor;

Laptele se va răci imediat după muls, la o temperatură de maxim 8°C atunci când este colectat zilnic și la 6°C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi;

Dacă nu există echipamente adecvate pentru păstrarea și răcirea laptelui acesta va fi transportat cât mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi răcit și păstrat corespunzător.

 

 

Având în vedere cele menționate anterior, în perioada 11.06 – 31.12.2013, D.S.V.S.A. Ialomița a organizat, la nivel județean, o campanie de informare a producătorilor de lapte cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru asigurarea conformității laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *