Gărzile din spitale – prioritatea ministrului

Distribuie articolul:

* Asigurarea gărzilor în spitale este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, a declarat , în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Nicolae Bănicioiu, în cadrul unei dezbateri iniţiate de grupul parlamentar PSD.

„În condiţiile în care numărul de medici, dar şi personalul mediu este sub optim, modul de organizare a gărzilor în fiecare unitate sanitară este extrem de important pentru buna funcţionare a fiecărui spital şi a sistemului sanitar în ansamblu. În acest moment, Ministerul Sănătăţii lucrează pe mai multe direcţii pentru a rezolva şi problema deficitului de sistem, dar şi o organizare mai bună prin îmbunătăţirea asigurării de gărzi şi de servicii medicale la orice oră. Prima direcţie de acţiune este cea organizaţională. În ciuda lipsei de personal, vă asigur că lucrăm pentru a respecta programul de gărzi, astfel încât să venim în întâmpinarea oricăror nevoi ale cetăţeanului. Astfel, numărul liniilor de gardă se determină diferenţiat pe tipuri de unităţi sanitare în funcţie de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură a spitalului, iar repartiţia pe specialităţi clinice se face de conducerea fiecărei unităţi spitaliceşti în parte”, a afirmat ministrul. El a amintit că la tariful orar pentru serviciile lucrate în zilele de repaus săptămânal şi zilele libere se acordă un spor de până la 100%. Pentru gărzile din timpul programului normal de lucru se poate ajunge la un spor de 75% din tariful orar.
Potrivit ministrului, în liniile de gardă pentru specialităţi se pot include şi medici din unitatea sanitară respectivă, dar şi din afara acesteia care sunt confirmaţi prin ordin al Ministerului Sănătăţii. Bănicioiu a explicat că tot pentru a asigura continuitatea gărzilor se poate apela în situaţii deosebite la chemarea de la domiciliu a unor medici, atât a celor care lucrează în respectiva unitate sanitară, cât şi de la altele. Continuitatea asistenţei medicale se poate asigura şi prin gardă la domiciliu. „O măsură la care lucrăm în momentul de faţă este aceea a includerii pe specialităţi în liniile de gardă a medicilor rezidenţi începând cu anul trei de rezidenţiat numai în specialitatea la care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi şi sub supravegherea medicului specialist”, a afirmat ministrul.
Nicolae Bănicioiu a amintit totodată că multe spitale din ţară sunt mediicamenteadministrate de autorităţile locale. „Nu trebuie uitat aportul şi sprijinul pe care trebuie să îl primim din partea autorităţilor care gestionează şi administrează spitalele în momentul de faţă. Foarte multe dintre spitale nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea autorităţilor locale”, a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, o altă prioritate a mandatului său este aceea a stopării plecării medicilor, în acest sens existând în circuitul legislativ la Senat un proiect privind majorarea salariilor personalului medical. „A doua direcţie pe care ne îndreptăm este cea a stopării plecării medicilor, iar aici este vorba nu numai de majorarea salarială este şi o iniţiativă introdusă la Senat care sper să treacă cât mai repede, este vorba de o majorare a veniturilor medicilor, este o regândire a sistemului prin acordarea de facilităţi şi, practic, posibilitatea ca printr-o muncă susţinută, printr-o muncă pe care o desfăşori în spitalul public şi pentru pacienţi privaţi să poţi să fii remunerat suplimentar. Sper că sprijinul dumneavoastră pentru a trece o astfel de lege ar fi o rezolvare de sistem cât mai urgentă”, a spus ministrul.
Potrivit Agerpres, ministrul Bănicioiu a cerut parlamentarilor prezenţi la dezbatere ca iniţiativele legislative, „mai ales” cea referitoare la creşterea veniturilor medicilor, să nu fie tratate ca iniţiative politice. „Nu este nici a PSD-ului, nici a mea, nici a PNL-ului sau a vreunei alte formaţiuni politice. Poate fi o modalitate concretă a Parlamentului de a pune capăt unei mari probleme a sistemului sanitar – aceea a migrării personalului medical”, a susţinut ministrul.
În ceea ce priveşte deblocarea posturilor, Bănicioiu a menţionat că numai în ultimele şapte luni au fost ocupate în urma organizării de concursuri aproape 5.000 de posturi.
„Şi acum suntem în perioadă de scoatere la concurs a posturilor. Vă dau exemplu: la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti 140 de posturi au fost scoase la concurs luna aceasta. Politica de deblocare a posturilor va continua”, a conchis demnitarul

Citește și articolul:   Managerul Spitalului de Urgenţă Slobozia are alte planuri cu Unităţile mobile pentru COVID

Distribuie articolul:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *