Garda de Mediu – măsuri drastice pentru disconfortul cauzat de fabrica din Ciulniţa

Distribuie articolul:

Am scris, şi recent, despre mirosurile pestilenţiale care, de ani de zile, se revarsă peste municipiul Slobozia şi, desigur, peste comuna Ciulniţa – locul de „baştină” al fabricii care produce mâncare pentru animalele de companie. Dacă doriţi să (re)citiţi, puteţi accesa site-ul www.ziarulstirea.ro Cel mai recent articol puteţi citi AICI.

Fiindcă locuitorii au trimis către redacţia ziarului Ştirea foarte multe (des)consideraţii, foarte multe reclamaţii, dar – mai ales! – ne-au întrebat ce fac „Organele” cu atribuţiuni de control, iată, azi, suntem în măsură a titra ce ne-a declarat domnul Popescu – comisarul-şef peste GARDA DE MEDIU Ialomiţa

„…Am observat şi noi că, în ultima perioadă, mai ales în timpul ultimelor două week-end-uri au apărut mirosuri dezagreabile. Drept pentru care, de vineri până luni dimineaţa, am fost pe amplasament şi, într-adevăr, am constatat nişte neconformităţi, în ceea ce priveşte activitatea. În fapt este vorba despre nerespectarea condiţiilor cerute prin Autorizaţia de Mediu.

I-am sancţionat şi AM DEMARAT PROCEDURA DE SUSPENDARE a activităţii, a Autorizaţiei de Mediu. Au termen să se conformeze, 15 zile. În caz contrar, se suspendă Autorizaţia.

Au mai fost o dată suspendaţi. AM APLICAT ŞI AMENDĂ. Una destul de usturătoare. 100.000 de lei, nu-i de ici, de colo! …Acuma, depinde de dumnealor! Dacă respectă ceea ce le-am zis…Că am avut o discuţie şi la Primărie, şi cu DSP, ca să vedem ce şi cum să facem…! Să vedem care sunt toţi factorii care concură la apariţia MIROSULUI acela. Eu sper să găsim înţelegere la dânşii, în sensul să înşeleagă că trebuie să facă ceva! Că nu se poate să funcţionezi de luni până vineri într-un fel, iar de vineri până luni în alt fel, nu? Sunt de acord cu dvs când spuneţi că oamenii reclamă că nu pot deschide ferestrele ca să beneficieze de răcoarea nopţilor! E şi vina transportatorilor…Pentru că vin cu maşini cu prelată (că aşa prevede legea!), şi afară sunt de 40 de grade.

Noi am constatat că au plecat de pe la Târgu-Jiu, şi dacă au ajuns sâmbătă seara la ora zece, vă daţi seama că a circulat toată ziua prin căldură. Şi-acolo, la fabrică, trebuiau descărcate imediat, dar…noi am constatat că până a doua zi la prânz încă nu le descărcaseră. Vă daţi seama ce-a fost acolo…! Au fost mai mulţi factori care au concurat la chestia asta! Noi i-am menţionat pe toţi. Am făcut şi o notificare către Agenţuia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa. Acum ajunge la domnul Ghiauru, ca să-i notifice, să respecte MĂSURILE pe care le-am dat noi, astfel încât să nu mai creeze disconfort. E treaba lor dacă vor să ia în seamă ce le-am spus! Dacă nu …noi am făcut ce spune şi ne permite legea! Nu pot să mă duc să-i zic: «gata, ai închis!» trebuie să urmezi paşii, o notificare. Dacă se îndreaptă, bine, dacă nu (…) Amenzile au fost şi ele substanţiale. Nu există mai mare de-atât! Din câte-am înţeles şi am vorbit şi cu domnul director, FABRICA ASTA SE VA ÎNCHIDE.

Undeva, anul care vine, cel târziu. Dânşii spun că e posibil să termine lucrările la noua fabrică până în decembrie. Şi-acolo sunt cu totul alte tehnologii de epurare şi de decontaminare. În aceeaşi curte va funcţiona noua fabrică, da! Dar, cu tehnologie nouă. Gazele nu vor mai ieşi aşa. Gazele vor fi spălate cu apă înainte, vor trece prin nişte sisteme mult mai performante. (…) Interesul nostru nu este să închidem fabrica, dar ne gândim şi la sănătatea populaţiei! Am văzut ACORDUL DE MEDIU, şi-am văzut în ce constă noile instalaţii, şi că se pune foarte mult bază pe decontaminare, pe neutralizarea şi eliminarea mirosurilor. Fabrica asta nu poate mai mult! De aceea se va închide…”

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *