Sunt mulţi ani de când Fabrica din Ciulniţa, cea care prepară mâncare pentru animalele de companie, revarsă un miros de-a dreptul pestilenţial peste municipiul Slobozia şi, desigur, peste comuna Ciulniţa – localitate în care este situată unitate economică. Cel mai recent articol îl puteţi vizualiaza accesând site-ul www.ziarulstirea.ro şi citind AICI
Sunt ani de când locuitorii tot reclamă, Garda de Mediu tot amendează, iar patronul se scuză şi promite, ba că va face investiţii, ba că îi va responsabiliza/penaliza pe angajaţii din cauza cărora, cică, ar ieşi duhoarea pe uşă…
Sătui să nu poată deschide ferestrele ca să beneficieze de răcoarea nopţilor după zilele caniculare, mai mulţi cetăţeni s-au organizat şi au acţionat. Dându-şi seama că „ se îngroaşă gluma” comisarul Gărzii de Mediu Ialomiţa ne-a sunat la redacţie şi ne-a invitat la sediul instituţiei ca să ne explice. Aşa că dăm drumul la reportofon şi vă expunem dialogul:
Reporter: De ce spuneţi că nu numai dvs trebuie să acţionaţi/controlaţi acolo la fabrica din Ciulniţa?
Comisar Popescu: În general, Garda de Mediu ar trebui să participe la schimbul rapid de informaţii între „Organele” compentente. Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar – Veterinară, Primăria, etc. Pentru că pe transport, DSVSA autorizează maşinile alea, dar şi trebuie să verifice dacă au prelată sau dacă au scurgeri. Că s-a mai întâmplat să se împută. Noi, Garda de Mediu, nu putem să intervenim acolo! Nu avem legislaţie. Există reglementare, dar ţine de DSVSA. (…) În legea, în asta modificată, OUG 195 care a apărut se vorbeşte şi despre mirosuri. Şi spune aşa: „În cazurile existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv, Autoritatea Publică Centrală pentru Sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsuri la petiţii”.
Deci, nu noi! DSP trebuie să „…în situaţia în care, în urma investigaţiei, DSP constată un raport de cauzalitate între disconfortul olfactiv şi starea de Sănătate a populaţiei, NOTIFICĂ Autoritatea competenţă pentru Protecţia Mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare (adică Agenţia pentru Protecţia Mediului) pentru reexaminarea şi actualizarea datelor. (…)”
Cei de la firma Clean Tech au un PLAN DE GESTIONARE A MIROSULUI, un plan născut pe parcurs, din cauza reclamaţiilor. Dar şi legislaţia prevede, începând de anul trecut, acest plan, el făcând parte din Autorizaţia de Mediu. Am constatat că, în momentul în care se respectă prevederile Autorizaţiei de Mediu, nu e miros aproape deloc. Deci, dacă funcţionează cum trebuie! De câte ori a apărut miros, ne-am deplasat la faţa locului, la Fabrică, şi i-am găsit mereu cu uşile deschise, cu nişte improvizaţii. E clar că nu se respectă Planul. (…)
Reporter: Dar dacă procesul tehnologic are loc în anumite zile, la anumite ore, mai ales noaptea? Zilele trecute a fost un miros de-a dreptul greţos. Unii cetăţenii care au adormit cu ferestrele deschise chiar ne-au declarat că au fost treziţi din somn de-o senzaţie de vomă declanşată de mirosul de hoit ce a împresurat oraşul. Ceea ce pe mulţi îi face să bănuiasă, fie că în anumite nopţi se prepară o cantitate mai mare de resturi de la „mortăciunile” livrate de Abatoare, fie gradul de putrefacţie al acelor „resturi” este dincolo de max. admis de Normele de aplicare a Legilor în vigoare pe acest sector economic.
Comisar Popescu: Încă o dată vă spun: toate astea se întâmplă când sunt uşile deschise. Noi, de câte ori ne-am dus acolo, i-am găsit cu uşile deschise. (…)
Reporter: Deci, ziceţi că mirosul acela pestilenţial, greu de suportat, nu provine de pe coşul prin care se evacuează gazele rezultate în urma arderii cadavrelor de păsări, în special, din care se prepară mâncarea pentru animalele de companie?
Comisar Popescu: Nu e de pe coş. Când dau drumul la uşi e jalea de pe lume! Sunt uşi, şi într-o parte şi-n alta, uşi de 5 metri pe 6 metri, mari. Când le deschide şi dacă pornesc şi ventilaţia, se duce mirosu… !
Reporter: Dar ei, muncitorii, de ce dau drumul la uşile alea?
Comisar Popescu: Păi, eu ştiu de ce dau drumul?! Cred că nu suportă nici ei să stea acolo…! Ei au senzori la uşile alea când stau deschise. Şi totuşi dau drumul la uşi! (…) I-am tot zis sefului de tură, ori de câte ori eu sau colegii mei ne-am deplasat acolo, dar…
Reporter: Păi, asta nu se poate interpreta ca rea-credinţă ?
Comisar Popescu: Prostie sau rea-credinţă!
Reporter: Prostie nu prea pare, căci eu refuz să cred că un muncitor căruia patronul i-a spus să facă aşa şi nu altfel, îndrăzneşte să nu respecte ordinele, astfel pricinuindu-i patronului necazuri şi o amendă usturătoare. Mai degrabă cred că e rea-credinţă din partea şefilor, a patronului!
Comisar Popescu: Le-a deschis. Că dacă nu e şeful acolo…le deschide!
Reporter: Îmi spunea directorul Urban că ceea ce rezultă în urma procesului tehnologic şi trebuie deversat în Staţia de Epurare este transportat cu vidanje. Şi că, dacă în urma analizelor compoziţiei din vidanje se constată că sunt depăşiri ale indicatorilor, Urban calculează nişte penalităţi şi facturează în plus. Acuma, vin şi vă întreb pe dvs dacă nu cumva, nu numai mirosul poate fi suspectat ca potenţial dăunător, ci şi ceea ce se scurge din acele maşini care, trebuie să recunoaşteţi, nu întotdeauna sunt etanşe, conform Normativelor şi Normelor de Protecţia Mediului? Şi-mi ziceţi că de transport de ocupă DSVSA Ialomiţa – instituţie condusă de domnul Puia.
Comisar Popescu: Pe partea de transport, da. Maşinile trebuie să fie conforme, să fie închise etanş. Câteodată mirosul este şi din cauză că stau maşinile mai mult aşteptând să descarce. Şi când stat mai mult, de exemplu, dacă-mi pleacă la miezul nopţii de unde vin, de pe la Braşov, de pe la …distanţe mari, şi-ajung la poarta fabricii din Ciulniţa, pe la patru dimineaţa, dacă le-a umplut la jumătate, când ajung ai senzaţia că sunt pline, din cauza fermentării, a descompunerii…Şi dacă nu le descarcă imediat şi aşteaptă pe platforma fabricii, şi nu sunt închise nici etanş, ermetic, vă daţi seama că atunci când le descarcă, mirosul e…
În Planul acela de gestiunea mirosului, de vreo patru-cinci ori se precizează că uşile trebuie să fie închise. Când au fost colegii acolo, au constatat că nu se respectă aceste prevederi.
Nota redacţiei: Ca să nu fie un articol de tip „fluviu”, ne rezervăm dreptul de a publica punctul de vedere al DSP ŞI DSVSA într-un alt articol. Până atunci, poate că şi primarul Dragoş Soare va binevoi a se îngrijora şi a avea un punct de vedere exprimat oficial.