Prefectul Costică ne transmite vorbe, nu fapte!

Distribuie articolul:

Peste mai puţin de o săptămână, începe anul şcolar. Şi-aşa cum ne-au obişnuit, autorităţile fac din acest eveniment în devenirea tinerei generaţii, un prilej de a se arăta şi ei în faţa cetăţenilor şi, mai ales, în faţa celor care diriguiesc soarta unităţilor de învăţământ. Şi care trebuie să înţeleagă cine deţine „cheia şi lăcata” de la visteria statului. Căci, ve convine sau nu, domnul Marin Constatntin este prefectul judeţului Ialomiţa. Şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, fapt ce-i conferă dreptul de a afla problemele cu care se confruntă localităţile şi instituţiile care funcţionează pe teritoriul celor 66 de UAT, cât numără judeţul Ialomiţa.

 Alături de venerabilul Babageanu – unul dintre cei doi subprefecţi ai judeţului – marți, 30 august 2022, prefectul Marin Constantin a participat alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Ialomița, Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu“ Ialomița și Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița, la videoconferința cu tema: „Pregătirea începerii anului școlar 2022-2023“.

„Stadiul de pregătire a unităților de învățământ din județul Ialomița pentru începerea noului an școlar este un aspect pe care l-am supravegheat îndeaproape. Este foarte important ca procesul educațional să se desfășoare în condiții optime din punct de vedere sanitar dar și de siguranță a elevilor.

Vă rog, ca în cele câteva zile rămase până la deschiderea unităților de învățământ să întreprindeți toate măsurile care se impun pentru ca școlile să se redeschidă în condiții optime. Consider că școala este unul dintre domeniile de activitate unde toate instituțiile statului trebuie să pună umărul pentru buna desfășurare a activităților educaționale. Copiii noștri trebuie să beneficieze de tot interesul, grija și atenta preocupare a autorităților“ a precizat prefectul Constantin Marin la finalul videoconferinței.

Nici o vorbă despre probleme…

 Cu toţii ştim că multe dintre unităţile de învăţământ sunt lipsite de dotări corespunzătoare, că aşa-numitele „utilităţi” nu respectă Normele, şi Standardele, şi Recomandările în ceea ce priveşte, măcar igiena, că încă mai sunt unităţi de învăţământ care au WC-ul în curte, iar aceste „coşmelii” sunt revoltător de insalubre. Din păcate, domnul prefect Marin Constantin nu a găsit de cuviinţă să invite presa la întâlnirea cu reprezentanţii DSP, şi cei ai ISU, şi-alte instituţii invitate acolo ca să…ce?

Să nu ne spună, nici măcar după videoconferinţă, dacă Grădiniţele, Şcolile şi Liceele din acest judeţ sunt sigure din punct de vedere al incendiilor? Să nu aflăm dacă domnul prefect Costică ştie câte dintre unităţi încă se mai încălzesc cu lemne, iar coşurile de fum sunt cam neverificate de către „Organele de control”? Să nu-l întrebăm dacă apa din şcoli este potabilă sau Sistemul de aducţiune este unul care îndeplineşte condiţiile de igienă?

Nu de alta, dar ne îndoim că vreo „inspecţie” a DSP Ialomiţa a reliefat problema instalaţiilor sanitare (chiuvete, mai ales) şi, în ziua întâlniri cu prefectul, doamna director Marilena Radu i-a raportat prefectului, care şcoală ce are, ce nu are, ce recomandă să se facă. O fi fost, oare, interesat prefectul să afle ce probleme încă mai sunt cu microbuzele şcolare? Dar cu conenctarea la Internet? Dar cu asistenţa medicală a elevilor? O fi având lista cu toate cele 66 de localităţi, şi-n dreptul fiecăreia numărul de copii ce necesită burse sociale, ajutor pentru rechizite, şi-alte „alea-alea” reprezentând problemele celor care frecventează şcoala în anul 2022-2023? Mă îndoiesc de această cunoaştere a stării de fapt, de către domn’ Costică, tot aşa cum mă îndoiesc că interesează pe cineva vorbele alea goale despre care numai un politician cum este prefectul (sau purtătorul de cuvânt!) ar putea crede că impresionează. 

        


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *