Fermierii nu se asociază în Cooperative. „Prietenii ştiu de ce!”

Distribuie articolul:

* România are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticenţei fermierilor de a intra în cooperative agricole, a declarat directorul executiv al Federaţiei Pro Agro, Florentin Bercu, prezent la Bruxelles, la Forumul preşedinţiei Cogeca privind internaţionalizarea cooperativelor agroalimentare.

România are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticenţei fermierilor în a intra în cooperative agricole, întrucât majoritatea au impresia greşită că cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenţa este ca acele CAP-uri erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, înfiinţate după principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse în mod democratic, prin hotărârea majorităţii membrilor, fiecare membru având un vot. Cooperativele agricole din România sunt încă într-o fază incipientă a dezvoltării, în comparaţie cu cele europene, care funcţionează după aceleaşi principii de zeci de ani. Reconstrucţia lor trebuie făcută după principii solide, cu răbdare şi oameni capabili. Anul 2014 – anul internaţional al fermelor de familie – ne oferă o posibilitate unică de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici şi mijlocii, a spus directorul executiv al Pro Agro.

                          De-ar fi Cooperativă…

Ce nu ştiu – sau consideră că nu-i chiar aşa o mare problemă – cei ce susţin asocierea producătorilor din domeniul agricol (agro-industrial, chiar!) este că dacă acest deziderat s-ar transforma în faptă, cei mai mulţi dintre ei n-ar mai putea să practice evaziunea fiscală, operaţiune care a ajuns să fie „sport naţional”…Fiindcă acum vede toată lumea şi ştiu toate „Organele” că micii şi, deopotrivă, marii producători vând producţia direct de pe tarla, fie ea poziţionată în extravilanul sau, dimpotrivă, în intravilanul localităţii. Producţia marfă se vinde din „capătul rândului”, fără factură şi fără chitanţă, banii intrându-le „ţăranilor” direct în buzunarele – „pe persoană fizică” – pe care nu le controlează nimeni. Cei care nu fac producţie vegetală, vând direct din grajduri, adăposturi, curţi – toate deţinute, şi-n cazul lor, tot „pe persoană fizică”! Procedând astfel, nici crescătorii de animale nu prea emit facturi şi chitanţe. Başca faptul că produsele comercializate nu sunt însoţite de Certificate de calitate, chit că în domeniul alimentelor de origine animală riscurile sunt mai mari, intoxicaţiile cu trichineloză sau enterocolitele dându-le bătăi de cap dacă afectează consumatorul… Şi cum nici reprezentanţii Statului condus de politicieni au tot interesul să aibă cui şi, mai ales, de unde cere spre decartare întru umplerea puşculiţei de partid, gruparea producătorilor ( o operaţiune de întovărăşire ce nu numai că nu-i blamată, ci s-a şi dovedit a fi extrem de eficientă în alte ţări), nu este văzută cu ochi buni de către „pungaşii” fermieri români…

(I.G.)

 


Distribuie articolul:

3 thoughts on “Fermierii nu se asociază în Cooperative. „Prietenii ştiu de ce!”

  1. ))))))))))))))) Tu vezi VIV cu Concivic…în cooperativă)))Acum nu mai sunt asociaţii mici în agricultură…Majoritatea micilor proprietari au dat pământul în arendă….deci o cooperativizare e făcută..în lucrarea pământului.Cât despre evaziune…ea e practicată de marile cooperative))Vremea CFSNului şi pdsrului s-a dus…la ora asta fiecare proprietar plăteşte impozit pe teren şi pe venitul obţinut.E aiurea articolul…chiar e impozitat agricultorul,cu impozitul pe teren şi impozitul pe venit şi alte cu cass din 2014…După noile reguli şi reglementări…evaziune în agricultură pot face doar cei cu mari exploataţii agricole=(coopetative cu sprijin de la fisc),,,ce făceau mereu d’astea))”Plimbarea” cerealelor de la achiziţii pe „borderou” şi transformarea succesivă prin facturare pe diverse firme „bidon”e modul de fraudare la cereale,în care micul proprietar n-are vreo vină!!Deci de evazionat pot evziona cooperativele…în condiţiile în care arenda e fixă şi impozitată…deci doar din producţie şi mărimea ei s-ar putea evaziona,cu-n surplus de producţie neînregistrat…sau iar cu firme fantomă!!Da’ nu ştiu dacă înţelegi cum e cu ciordeala în agricultură…da-ţi spun că nu se poate face fără organele statului!!!Şi să ştiţi.măi doamnă…că-n toate judeţele sunt şefi ca alde Cristudor sau Tache)))

  2. La asa guvernare, a uniunii hotilor, mincinoilor si incompetentilor,care sprijina turnatori ordinari si penali ca dan voiculescu-presdintele fondator al partidului conservator- ce sa te astepti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *