Fermierii, cică, trebuie să se cam grăbească…

Distribuie articolul:

 

* Numai de-ar şti şi birocraţii de prin instituţiile subordonate ministerului Agriculturii, ce ar trebui să facă agricultorii pentru a le fi şi lor un pic mai bine, nu numai celor care vor să înfiinţeze acest „C.A.R” la care să contribuie toţi, şi din care să se-nfrupte numai unii…

Potrivit AGERPRES, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a declarat că fermierii români mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a deveni membri ai fondului mutual, recent înfiinţat în România, pentru asigurarea riscurilor din agricultură. Potrivit lui Popa, acest prim fond mutual pentru riscurile în agricultură va asigura pagubele produse de secetă, inundaţii, îngheţ timpuriu, 65% din acestea vor fi acoperite de UE prin PNDR, iar 35% de către fermierii care vor deveni membri ai acestui fond mutul. „Avem 30 de zile la dispoziţie pentru a înfiinţa acest fond mutual. Să încercaţi să deveniţi membri, să vedem care e suma pe care trebuie să o acoperim. E pentru prima oară în România. Alte forme de despăgubiri în agricultură nu avem”, a afirmat Popa.

La finalul Conferinţei de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurală, de la Reghin,de la finele săptămânii trecute, Nicolae Popa a precizat că este posibil ca pe teritoriul României să fie înfiinţate două fonduri mutuale, iar acum se face o simulare pentru a se stabili cu ce sume vor contribui fermierii la constituirea acestor fonduri. Câţi dintre fermierii ialomiţeni au devenit membri, am încercat să aflăm de la cei care, chipurile, sunt preocupaţi de soarta agriculturii, doar că n-am reuşit deoarece (i)responsabilii habar nu au despre fondul mutual sau, dacă au aflat că acest „organism” stă să se înfiinţeze, habar nu au ce au de gând fermierii ialomiţeni. Aşa că ’mnealor preferă să ne paseze de la OJPDRP la APDR sau la …Prefectură. Ce-are fondul cu prefectura, cel mai probabil ştiu numai salariaţii prea multelor structuri bugetare!

(I.G.)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *