Fermierii – categoria socio-profesională cea mai avantajată

Distribuie articolul:

România are suprafeţe mari de teren, majoritatea lor fiind în mâinile celor cărora „talpa ţării”, adică ţăranul neîmproprietărit, le zic boieri, dar şi ale fermierilor şi ţăranilor care au pământ „pe persoană fizică”…Pentru calculul nivelului ajutoarelor SAPS, MADR a utilizat o suprafaţă de 9,7 milioane ha, pentru nivelul TNA vegetal – 6,2 milioane hectare, pentru calculul plăţii redistributive – 2,5 milioane ha, iar pentru tineri fermieri s-a calculat un plafon de 115.360 fermieri şi o suprafaţă de 1,9 milioane ha. Potrivit datelor MADR, cele patru categorii de plată pe suprafaţă care se vor aplica din 2015 sunt între 1-5 ha, 5-30 ha, 30-60 ha şi peste 60 ha, plata distributivă fiind acordată doar celor din a doua categorie.


                             
Fermieri şi fermieri!

 În aceste condiţii un fermier care are 100 de hectare poate primi pentru primele 5 ha – 173 de euro, pentru următoarele până în 30 de hectare – 220 euro/ha, pentru cele până în 60 de ha – 173 de euro/ha, iar pentru restul de 40 de hectare – 150 de euro pe ha. Fermierii care deţin între 5 şi 30 de hectare vor primi din 2015 un sprijin mai mare pe suprafaţă prin introducerea plăţii redistributive, un nou mecanism prin care se încearcă stimularea asocierii celor 800.000 de fermieri care deţin între 1 şi 5 hectare şi crearea unei clase medii în rândul fermierilor. „Din 2015 o să dăm o plată mai mare pentru fermierii care au o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare, decât pentru cei care au între 1 şi 5 hectare. Noi vrem să îi stimulăm pe cei care au între 1 şi 5 hectare să intre să se asocieze şi să beneficieze de o plată mai mare. De exemplu, din calculele noastre cei care au între 1 şi 5 hectare, pot să primească maxim 173 de euro pe hectar dacă îndeplinesc toate condiţiile, iar cei care au între 5 – 30 hectare pot să primească 220 de euro pe hectar. Este stimulativ. Un fermier care are 4 hectare poate să se asocieze cu vecinul ca să ia 220 de euro pe hectar. Vrem să creăm clasa medie pentru că încă sunt 800.000 de fermieri care deţin între 1 şi 5 hectare şi doar în jur de 30.000 de fermieri cu suprafeţe între 5 şi 30 de hectare, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu referitor la priorităţile anului 2014.
Ministrul a mai subliniat şi că sistemul plăţilor pe suprafaţă se modifică din 2015, când se vor aplica modificările incluse în reforma PAC privind condiţia de înverzire şi plata redistributivă. În 2014 nu aplicăm aceste două modificări pe care le avem la reforma PAC şi anume condiţia de înverzire şi plata redistributivă, însă din 2015 se schimbă sistemul şi vom da diferenţiat pentru cei care au între 1-5 hectare, 5 – 30 hectare, 30 – 60  hectare şi peste 60 hectare. La fiecare plată, indiferent cum este ea, trebuie să se respecte şi pachetul de înverzire pentru că 30% din plata totală este condiţionată de pachetul de înverzire. Dacă nu l-ai îndeplinit se ia cu 30% mai puţin, a mai subliniat Constantin.
Începând de anul viitor, ajutorul pe suprafaţă acordat de la bugetul de stat (
CNDP) se va transforma în ajutor naţional de tranziţie (TNA) care va fi diminuat cu 25% faţă de nivelul de finanţare de la buget din 2013 şi anual cu încă 5% până va ajunge în 2020 la un nivel de 50% din valoarea acordată pe hectar în 2013. În ceea ce priveşte pachetul de înverzire, acesta are trei condiţii şi vor trebui respectate de fermieri dacă vor să primească suma maximă din plăţile pe suprafaţă. „Este vorba de condiţia de rotaţie a culturilor, minimum două culturi pe suprafeţele mici şi minimum trei pe suprafeţele mari, a doua condiţie este legată de pajişti, respectiv să păstreze aceste suprafeţe şi a treia vizează zona rămasă nelucrată, care trebuie să fie în primii ani de 5% şi pe urmă creşte la 7%. Nelucrată sau cu anumite culturi proteice sau cu perdele forestiere, iar culturile proteice vor fi definite de regulamentul european. Dacă sunt respectate de către fermieri aceste condiţii şi cred că se vor respecta înseamnă un plus de 30% din suma totală”, a adăugat ministrul Agriculturii.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *