Conform documentelor oficiale amenzile aplicate de agenţii de poliţie ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au fost mai mari ca niciodată şi par a fi desprinse din Cartea Recordurilor.
Sancţiuni demne de Guinness World Record
Sancţiunile aplicate de oamenii legii pe teritoriul judeţului în perioada 15 martie – 21 aprilie, adică numai în 5 săptămâni din cele 8 săptămâni în care România s-a aflat sub efectele Stării de Urgenţă, s-au ridicat la valoarea de 13.080.715 lei, adică 130 miliarde lei vechi. Facem această transformare în lei vechi pentru a accentua, a explica şi pentru a înţelege fiecare ialomiţean sancţiunile colosale aplicate locuitorilor judeţului Ialomiţa.
Cu alte cuvinte, datele parţiale pe care le avem deoarece şi alte instituţii de forţă precum Jandarmeria, ISU, Poliţia Locală şi chiar DSP Ialomiţa au putut aplica astfel de amenzi, cetăţenii au fost sancţionaţi la foc continuu de poliţişti, media zilnică a acestor sancţiuni ridicându-se la valoarea de 373.734 Lei zilnic. Extrapolând calculele şi aplicând media zilnică a amenzilor date de agenţii de poliţie aparţinând IPJ Ialomiţa, la sfârşitul celor 8 săptămâni sub efectele stării de urgenţă, suma aplicată drept sanţiuni se poate aproxima ca fiind peste 20.929.144 Lei, adică peste 209 miliarde lei vechi sau 4.326.348 Euro, sume din amenzile strânse la finalul celor două luni în care dreptul la circulaţie al oamenilor a fost restrâns considerabil.
Instanţa de judecată, singura opţiune de atac
Deşi Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul României a fost declarată neconstituţională de cel mai înalt for, adică Curtea Constituţională a României, efectele amenzilor date de instituţiile care au primit puteri sporite în acest sens continuă să producă efecte. Astfel, ialomiţenii care au fost amendaţi cu sume exorbitante dacă ţinem cont de salariul mediu din Ialomiţa, se văd nevoiţi să-şi complice şi mai mult viaţa pentru a se adresa instanţelor de judecată cu scopul de a obţine anularea amenzilor.
Concret, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal constatator (deşi unii jurişti spun că cetăţenii ar avea câştig de cauză dacă fac contestaţie chiar şi la 15 zile de la terminarea stării de urgenţă, cu alte cuvinte până la data de 30 mai 2020), oamenii trebuie să achite 20 de lei taxă judiciară de timbru urmând ca ulterior să depună o serie de documente la judecătorie, în format fizic sau electronic. Printre documentele depuse trebuie să se regăsească copii de pe procesul verbal, actul de identitate şi orice alte documente doveditoare care să fie în sprijinul afirmaţiilor care fac obiectul contestaţiei, precum şi o plângere standard în care este de preferat să cereţi judecarea în lipsă a contestaţiei. Urmând aceşti paşi, ialomiţenii au şanse mari de câştig în instanţă, judecătorul dispunând anularea sancţiunilor aplicate de organele de forţă, ca urmare a deciziei CCR.
Victor Ghinea