Viscol, beznă şi reţelele electrice care NU sunt subterane

Distribuie articolul:

„HG nr. 490/2011 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 525/1996 a fost publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 361, din 24 mai 2011.
Noul act normativ interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun, automate pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura. Conform MDRT, montarea acestor echipamente se va executa in varianta de amplasare subterana ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/ constructiilor, urmand ca reţelele edilitare amplasate subteran sa fie semnalate prin markeri distinctivi.”
De asemenea, modificarile mai prevad interzicerea amplasarii retelelor edilitare pe stalpi de iluminat public si de distributie a curentului electric, pe plantatii de aliniament, pe elemente de fatada ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de aceasta natura.
Totodata, potrivit MDRT, documentatiile tehnice elaborate pentru obiective de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, vor include, in mod obligatoriu , canale subterane in vederea amplasarii retelelor edilitare.
MDRT subliniaza, in acelasi timp, ca aceste masuri se vor aplica inclusiv obiectivelor de investitii ale caror studii de prefezabilitate si/sau studii de fezabilitate sunt in curs de elaborare la data intrarii in vigoare a acestor modificari”. Asta ne spuneau, în anl 2011, specialiştii de la avocatnet.ro

Au trecut de-atunci 10 (ZECE) ani…

Nu e viscol să nu bage ÎN BEZNĂ, mare parte din România ! Ore în şir sunt paralizate blocuri, cartiere, localităţi! Durează până ce Enel reuşeşte „să facă lumină”.  Miercuri, 05 februarie, ora 21, pe fondul unul COD ROŞU (anunţat din vreme de către Administraţia Naţională de Meteorologie, în multe dintre casele locuitorilor Ialomiţa „s-a oprit curentul”. Oamenii ştiu deja ce-i aşteaptă. S-au obişnuit ca să stea pe întuneric, ori de câte ori bate vântul şi deranjează firele ENEL. S-au obişnuit să nu le răspundă nimeni la întrebări de genul: cât mai durează reponerea „pe fază” a instalaţiilor? Iar mulţi din presă, din păcate, s-au obişnuit să se mulţumească numai cu informaţiile afişate, de genul: https://www.e-distributie.com/ro/comunicate-de-pres/2020/02/Comunicat_de_presa-avarii_Dobrogea_5-februarie_2020_ora_21.html. Pe cale de consecinţă furnizorii/distribuitorii de energie electrică s-au obişnuit să nu fie deranjaţi nici măcar cu o întrebare aşa de simplă ca a noastră: CÂND ÎNCEPEŢI să modernizaţi infrastructura electrică?

Dacă nu ştiaţi….

Enel este unul dintre cei mai importanţi furnizori de electricitate din România, cu o cotă importantă de piaţă şi un portofoliu de clienţi atât de pe piaţă reglementată de energie, cât şi de pe cea liberă. Operaţiunile Enel în sectorul de furnizare a energiei electrice cuprind companiile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, care furnizează electricitate în cele trei zone în care Enel este prezentă. Enel Energie cuprinde activităţile de furnizare din Banat (judeţele Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin) şi Dobrogea (judeţele Constanţa, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa), deservind 1.450.000 de clienţi. Enel Energie Muntenia furnizează energie electrică în zona Muntenia Sud (municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu), unde compania are circa 1.100.000 de clienţi. În Ialomiţa, Enel şi-a mărit considerabil patrimoniul deservit. Iar patrimoniul, deşi înseamnă INVESTIŢII realizate de către Primării, pentru iluminatul public, după ce „curentul” a intrat pe fir, patrimoniul trece în exploatarea Operatorului Enel. Care, operator, FACTUREAZĂ după cum reuşeşte să-şi impună, în faţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) tariful pe Kw/oră… Dar când vine vorba să presteze conform cu Normativele şi toate reglementările europene, Enel se dovedeşte a fi „luat pe nepregătite”, aşa cum de altfel sunt mai toate instituţiile statului. Dar când vine vorba să presteze conform cu Normativele şi toate reglementările europene, Enel se dovedeşte a fi „luat pe nepregătite”, aşa cum, în fiecare iarnă,  sunt luate pe nepregătite mai toate instituţiile statului.


Distribuie articolul:

6 thoughts on “Viscol, beznă şi reţelele electrice care NU sunt subterane

  1. Super comentariu pe cod rosu. Sa ignoram drumuri inchise, copaci cazuti, trenuri anulate, tot… sa se interzica prin lege viscolul si zapada… bezna mintii…

    1. Ce scriu eu în articol şi ce înţelegi dumneata? Eu scriu acolo despre LIPSA instalaţiilor de tip SUBTERAN. Dar, de! Cel mai probabil v-aţi simţit „cu musca pe căciulă” şi aruncaţi piatra (biblică) înspre jurnalistul care îndrăzneşte să-şi arate nemulţumirea faţă de respectarea prevederilor LEGII.

    1. Aţi citit în articol că EXISTĂ O LEGE care prevede INSTALAŢII SUBTERANE, da? Şi nu vă mai daţi aşa atoatecunoscător că nu mă impresionaţi! Ce-mi spuneţi dvs este nu înseamnă că „bate” ce vă spunem noi, cei care avem impresia că dacă EXISTĂ LEGE ea trebuie respectată „în litera ei”, ori – dacă nu – SCHIMBATĂ sau ANULATĂ!

  2. Prevede instalatii subterane pentru cele noi, nu ingroparea celor existente. Plus, ia intrabati-i pe primari si pe cei de la drumuri nationale – au amplasat canalele acelea pentru instalatiile noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *