Dividendele se pot plăti trimestrial, nu doar o dată pe an

Distribuie articolul:

Deşi convinşi că foarte mulţi patroni au fost deja atenţionaţi de către contabilii lor, din raţiuni ce ţin de deontologie, facem precizarea că a intrat în vigoare Legea nr. 163/2018 care dă posibilitatea acţionarilor şi asociaţilor să încaseze mai rapid dividendele plătite de către companii, anume trimestrial, nu doar la sfârşitul anului, după aprobarea situaţiilor financiare!

Iar asta înseamnă un avantaj fiscal important pentru patroni: ei vor putea obţine trimestrial bani sub formă de dividende şi nu vor mai fi nevoiţi să se angajeze în propriile firme şi să îşi plăteasca salarii impozitate mult mai dur! Vă reamintim:
• La salarii se plătesc 10% impozit pe venit, 25% CAS, 10% CASS şi 2,25% contribuţie asiguratorie pentru muncă, toate aplicate la salariul brut;

  • La dividende se plătesc 5% impozit pe venit şi CASS de 2.280 de lei dacă valoarea dividendelor depăşeşte 12 salarii minime brute pe economie.

***”Aşadar, a încasa trimestrial dividende este mult mai avantajos! Altfel spus, patronii au posibilitatea să culeagă de mai multe ori pe an roadele importantcapitalului investit în firmă, aşa cum şi angajaţii firmei primesc lunar salariul pentru activitatea depusă în luna precedentă, şi nu o dată pe an”, sunt de părere specialiştii contabil-ro.

 De reţinut:
1.
Repartizarea trimestrială a dividendelor se face în limita profitului contabil net realizat trimestrial din care se scad pierderile reportate şi sumele repartizate la rezerve. Regularizarea diferenţelor rezultate din distribuirea anticipată urmează să se realizeze prin situaţiile financiare anuale.

  1. Dividendele repartizate şi platite în plus în cursul anului se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. Obligaţia de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societăţii are sarcina de a urmări recuperarea acestor sume şi de dispune măsurile care se impun în acest scop.
  2. Consituie infracţiune fapta de a încasa şi de a plăti dividende din beneficii fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiilor financiare preliminare sau a situaţiilor financiare anuale.

(sursa: contabilul.ro)

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *