Diagnosticat, chipurile, în 7 noiembrie 2020, primeşte Decizia DSP abia în 12 ianuarie 2021

Distribuie articolul:

* Hârtiile DSP Ialomiţa fiind atât de pline de „greşeli umane”, nu e vina noastră că, în realitate, lucrurile sunt puţin mai …”nuanţate”. 

De parcă nu era de-ajuns sperietura prin care trece orice om infectat cu SARS CoV – 2 , coronavirusul care dă boala COVID, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa adaugă un plus de stres celor care se confruntă cu neplăcerile pandemiei.

În scriptele DSP…

Povestea personajului ce face obiectul acestui articol de presă este, de fapt, povestea multora dintre cei care au ajuns „la mâna Sanepidului”. Care, Sanepid, din motive ce ţin de Sănătatea Publică are, cu-atât mai mult în timpul Pandemiei, menirea/datoria de a institui CARANTINAREA persoanelor depistate „pozitiv” la testul pentru coronavirus. Doar că, din motive care ne interesează doar colateral, DSP se confruntă nu numai cu discutabil deficit de personal, ci şi cu blamabil deficit de atenţie, cu lipsa empatiei faţă de necazul oamenilor, cu un revoltător de scăzut interes profesional faţă de „purtătorii” (fie ei şi asimptomatici) virusului. Spunem asta, având în analiză o Decizie nr. 268460 emisă în data de 12 ianuarie 2020 pentru un caz de carantinare a unei persoane care a fost diagnosticată, ATENŢIE!, în data de 07 noiembrie anul trecut. Dincolo de faptul de-a dreptul revoltător de frustrant de a nu-i băga, atâtea săptămâni, în seamă pe cei ce au avut neşansa de a contracta virusul, rămâne sentimentul că este INUTILĂ aşa-numita „autoritate SANITARĂ. Şi-asta, deoarece instituţie care, altfel, are pretenţia că „luptă în prima linie” împotriva acestui flagel, nu reuşeşte, în timp util, să stăpânească fenomenul, să-i ajute, practic, pe cei bolnavi care se tratează acasă sau doar sunt nevoiţi a sta în carantină la domiciliu.

În realitate…

În realitate faptele s-au derulat aşa. În data de 6 ianuarie, persoana în cauză s-a prezentat la o clinică particulară pentru a i se face testul la coronavirus. Şi, din păcate, testul s-a dovedit a fi pozitiv. Clinica/Laboratorul a trimis către DSP rezultatul şi, pe cale de consecinţă, DSP a intrat în acţiune. Din motive pe care nici măcar nu putem să le bănuim, căci pare de neînchipuit, DSP Ialomiţa carantinează persoana pentru doar DOUĂ zile, respectiv data de 5 şi 6 ianuarie. Da, aţi citit bine, 5 şi 6 ianuarie, în condiţiile în care pe 5 omul nu îşi făcuse testul, deci nu ştia că are COVID. Şi pentru ca „tacâmul să fie complet”, cetăţeanului i s-a eliberat, în data de 12 ianuarie 2021, o Decizie, la recomandarea dr. Hanganu. Iar această decizie care este semnată de directorul Dan NOEL, decizie care, dintr-o „greşeală umană”, precizează că testul RT-PCR a fost făcut în data de 07-11-2020. Inutil să vă mai spunem câtă vină are DSP Ialomiţa pentru faptul că, cel mai probabil, pacientul şi-a continuat viaţa/activitatea profesională, în toate zilele dintre data ieşirii din carantina,  şi data eliberării Deciziei, fără însă a avea „la mână” şi o hârtie care să stea drept dovadă a faptului că a avut obligaţia de a sta în carantină doar două zile. A putut el merge la muncă, fără a avea „patalama ” la mână că este apt din punct de vedere medical?  Ce putea să i se întâmple cetăţeanului dacă îl prindeau „Organele” circulând fără …Decizie? Iată, sunt tot felul de întrebări! Retorice, desigur.

Foarte bine plătiţi, mai puţin bine întenţionaţi…!

Până ce vom trimite câteva întrebări privitoare la salarizarea practicată în timpul pandemiei, şi la  DSP Ialomiţa, n-ar strica să reclamăm munca salariaţilor, raportând-o nu numai la banii încasaţi pentru „eroismul” în faţa COVID, ci – mai ales! – raportând-o la realitatea înconjurătoare în materie de anchete epidemiologice. Căci, oriunde mergi şi cu oricine discuţi, nu auzi decât nemulţumiri cu privire la halul în care s-au comportat salariaţii DSP Ialomiţa. Pentru ca nu cumva cititorii să pice în „patima” care, în special românilor le dă ghes să „treacă cu vederea” considerând că „ a greşi e omeneşte” facem recurs la memoria faptelor petrecute în detrimentul cetăţenilor care trebuie să prezinte la locul de muncă astfel de Decizii care, pline de astfel de inadvertenţe, determină alte şi alte „drumuri” făcute între firmele particulare, medicii de familie şi instituţiile statului obligate să remedieze greşelile. Căci, aşa după cum reiese din Decizia pe care v-o prezentăm în facsimil, nu este numai o greşeală de datare a Deciziei, ci şi o problemă „pe fond”, mari semne de întrebare ridicând chiar perioada de carantinare de numai două zile. Remintindu-vă că în toată perioada pandemiei, DSP Ialomiţa, coordonată de Comandamentul ISU de pe lângă Prefectura Ialomiţa nu a(u) desfăşurat nici o conferinţă de presă, facem precizarea că la apelul telefonic întru lămurire, domnul Dan NOEL ne-a dat un sms că se află într-o teleconferinţă cu Ministerul Sănătăţii. Sigur că şi de data aceasta, un astfel de răspuns nu este decât încă o dovadă că directorul DSP Ialomiţa doar „s-a fofilat” de la a răspunde întrebărilor ziarului Ştirea, pe această speţă. O speţă care, din păcate, nu e singulară, cetăţenii care se exprimă pe facebook, cu privire la derapajele DSP Ialomiţa, fiind foarte mulţi. Înţelegând că singura cale de comunicare între redacţia ziarului Ştirea şi DSP Ialomiţa a rămas înaintarea, în formă scrisă, a întrebărilor, asta vom face; îl vom întreba pe directorul Noel, în scris, având, desigur, grijă ca „adresa” noastră să poarte număr de înregistrare ce incumbă şi data…corectă!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.