Municipiul Urziceni este, de ani de zile condus de primarul Constantin Sava. Un om veşnic morocănos cu care noi, cei de la ziarul Ştirea, nu am reuşit niciodată să comunicăm. Arogant ca şi când el ar fi „buricul Pământului”, Costică Sava (zis şi Turcu) a continuat, cu ajutorul PNL, să sfideze chiar şi bruma de transparenţă decizională pe care o afişează, pe site-urile UAT, alţi primari. Mizând pe faptul că presa locală îşi are redacţiile în municipiul-reşedinţă de judeţ, Costică Sava a tolerat subalternilor lui impertinenţa de a posta pe site-ul Primăriei municipiului Urziceni „te miri ce, şi mai nimic” dintre toate câte „fac şi desfac” toţi acei „băieţi deştepţi” din Primărie, din instituţiile statului şi, desigur, din mediul de afaceri cel plin de firme care căpuşează bugetul Primăriei. Cu un Consiliu Local format din consileri care, printr-o coaliţie (re)făcută „împotriva firii”, deţin majoritatea voturilor, pe Costică Sava, se pare că „nici la moţul de la bască nu-l mai doare”!
Cică, pe motiv de uzură!
Municipiul Urziceni are deja amplasate 48 de camere de luat vederi. Ele au fost montate astfel: 13 – în Parcul Panduri; 8 în Piaţa Agro-alimentară; 6 – la Baza Sportivă „Constructorilor”; 2 – pe str. Arcului; 2 – pe strada Fundătura Libertăţii (Iată hal de denumire! ) 1 – la Centru Cultural, şi restul…câte 1 în intersecţii…Pe motiv că s-au uzat fizic, unele urmează a fi înlocuite& înmulţite. Camerele fac obiectul unui Proiect PROPUS spre finanţare prin PNRR – Fondul local, prin care se va realiza EXTINDEREA Sistemului de supraveghere VIDEO, prin achiziţionarea şi montarea a 200 de camere de luat vederi.
Şi, potrivit documentaţiei „Sistemul de supraveghere va fi operat de Primăria Urziceni unde va fi amenajat şi dispeceratul”. Ceea ce, în gândirea multora, înseamnă că pentru implementarea acestui proiect, acolo, la Dispecerat, va trebui să fie angajaţi nişte specialişti, nu? Ceea ce îndeamnă „alţi bani, altă dostracţie”, nu-i aşa?
Desigur, faptul că „se are în vedere” scăderea numărului infracţiunilor, prin montarea camerelor pe lângă unităţile şcolare, parcări, chiar şi pe lângă „punctele comune de depozitare a deşeurilor municipale”, poate fi lăudabil, dacă nu ne-am uita la costurile pe care le presupune o atare achiziţie publică!
Cât priveşte ideea de a strecura în documentaţie „Corelarea” cu alte proiecte finanţate cu fonduri UE (alea 2 – 3 proiecte finalizate sau aflate în curs de implementare), numai cine nu poate „pătrunde meandrele concretului” nu poate înţelege „ce-i mâna pe ei în luptă” atunci când au întocmit Lista achiziţiilor publice, a lucră(tu)rilor edilitar-gospodăreşti.
Staţii de încărcare pentru camere video?
22 de pagini. Atâta înseamnă documentaţia / hârţogăria pentru această investiţie care COSTĂ aproape 36 de MILIARDE lei vechi. Mai exact, exprimat în RON : 3.587.417, 63 (FĂRĂ TVA, atenţie!) Cu TVA, valoarea înseamnă peste 42 MILIARDE lei vechi!
Şi-acolo, în documentaţia care costă şi ea „o căruţă de bani”, după ce se finalizează polologia vizând necesitatea montării camerelor de luat vederi, apare scris negru pe alb, VALOAREA TOTALĂ a proiectului. Doar că, deasupra acesteia, aşa după cum puteţi observa în facsimilul care însoţeşte acest articol, apare scris „ Numărul de staţii de încărcare: 10 . Valoarea totală a Staţiilor de încărcare: 1.230.675 lei (FĂRĂ TVA, atenţie!), ceea ce înseamnă peste 12 MILIARDE lei vechi. Adică 1/3 din total valoare proiect. Ce presupune „încărcarea” , nu am înţeles şi, din păcate, nici nu am avut cu cine comunica. Căci, aşa cum v-am spus la începutul articolului, acolo, în Primăria Urziceni, exemplul primarului care este Costică Sava cel poreclit „Turcu”, a ajuns să fie considerat demn de urmat. Asta, însă, nu înseamnă că, dacă nu ni se oferă lămuriri, noi nu scriem măcar…ce vedem că scrie acolo, în acea documentaţie despre care n-am aflat de către ce firmă a fost întocmită şi cât a costat!