Consilier local API din Perieţi, declarat incompatibil de ANI

Distribuie articolul:

 

Consilierul local de la Perieţi din partea API (PDL), Dumitru Obeală, a fost declarat pe 2 iulie incompatibil cu funcţia deţinută în cadrul legislativului din comuna ialomiţeană de către Agenţia Naţională de Integritate. Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a deţinerii de către acesta a funcţiei de consilier local, simultan cu altă funcţie în aparatul propriu al Primăriei din localitatea ialomiţeană.

 Luna şi scandalul la Perieţi

Conflictele din cadrul Primăriei Perieţi şi Consiliului local sînt deja binecunoscute pentru cititorii ziarului ŞTIREA. Noi am relatat în nenumărate ocazii despre lucrările cu iz penal desfăşurate de primarul PDL Elena Cristea, dar şi despre conflictele interne ce au dus în urmă cu cîteva luni la schimbarea viceprimarului PNL al localităţii, Adrian Merlea, cu un nou viceprimar, PSD-istul Viorel Radu. Acum, Agenţia Naţională de Integritate dă o nouă lovitură de imagine pentru Primăria şi Consiliul local Perieţi, deoarece consilierul API, provenind de la PNG, Dumitru Obeală, a fost declarat incompatibil. Alesul local ocupa în acelaşi timp funcţia de consilier local la Perieţi, fiind totodată şi angajat al Serviciului Public de Alimentare cu Apă din comună, structură din subordinea Primăriei conduse de Elena Cristea. Întrucît, potrivit ANI, a exercitat simultan funcţiile din data de 17 august 2012, Agenţia l-a declarat incompatibil pe Dumitru Obeală cu funcţia de consilier local. Conform legislaţiei invocate de ANI, Dumitru Obeală se află în stare de incompatibilitate deoarece începînd amintită a ocupat în acelaşi timp un loc de consilier local al comunei Perieți și o funcție contractuală de execuție, adică muncitor calificat (electromecanic) în cadrul Serviciului Public de Alimentare cu Apă Perieți, serviciu public din aparatul propriu al primarului comunei Perieți. „Astfel, Obeală Dumitru nu a respectat dispozițiile art. 88, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de consilier local […] este incompatibilă cu calitatea de […] angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv […]” se arată într-un raport al ANI. Persoana menționată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Obeală a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]” completează Agenţia de Integritate. „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” se mai arată în acelaşi document.

 George ŞEITAN


Distribuie articolul:

One thought on “Consilier local API din Perieţi, declarat incompatibil de ANI

  1. se anunta un mare cutremur la Perieti deoarece in incompatibilitate se mai afla pesedistii Radu Viorel,Constandache Carol si Axinte Tudorel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *