* Se întâmplă în Slobozia, judeţul Ialomiţa. Şi se întâmplă de foarte mulţi ani. În suferinţă se află şi comunele limitrofe municipiului .
Combinatul CHIMIC (C.I.Ch), societate comercială care, un timp, s-a numit Amonil, apoi Chemgas, deoarece şi-a schimbat acţionariatul/ patronul, a fost ani de zile tolerat de către autorităţile publice locale şi naţionate, deoarece funcţionarea lui determina păstrarea locurilor de muncă pentru cetăţeni, cei mai mulţi locuitori aicelui mai mare municipiu al judeţului Ialomiţa. Un timp, datorită faptului că de CET depindea furnizarea apei calde şi pentru încălzirea locuinţelor, Prefectura Ialomiţa, i-a cântat în strună liderului de sindicat, în timp ce majoritatea locuitorilor aveau şi ei pe cineva din familie angajat la Combiunat, fapt care determina tăcerea care, conform proverbului, li se părea ca mierea… Apoi, ca urmare a prestării deficitare a serviciilor ofertate către populaţie, Combinatul a picat în dizgraţia colectivă. Aşa se face că slobozenii s-au debranşat şi şi-au montat, individual, centrale murale, în apartament/casă. Nu intrăm astăzi, iarăşi, în detalii privind PAGUBA FINANCIARĂ produsă bugetului, de către Combinatul Chimic din Slobozia. Nu ocupăm spaţiul nici cu prezentarea în detaliu a vinovăţiei FISCULUI care a tolerat, ani de-a rândul (în mod de-a dreptul suspect), acumularea de datorii evidenţiate (?) în documentele cumulativ-financiare ale unităţii aconomice, respectiv cele ale Direcţiei Finanţelor Publice Ialomiţa. Azi, vă reţinem atenţia doar cu răspunsul oferit ziarului Ştirea, de către Garda de Mediu, la întrebările pe care noi le-am adresat ca urmare a deselor reclamaţii (însoţite de fotografii „grăitoare”) pe care cetăţenii ne roagă să le aducem la cunoştinţa celor (i)responsabili cu poluarea!
Control pe 5 ianuarie, ca răspuns la o adresă din 8 ianuarie?
„ Urmare a cererii dumneavoastră (…) vă comunicăm următoarele: În data de 05.01.2020 comisarii GNM – CJ Ialomiţa au efectuat un control la SC CHEMGAS HOLDING CORPORATUION SRL, pentru verificarea adresei APM Ialomiţa nr. 105/08.01.2020 prin care se sesizează depăşirea timpului procedurii de pornire a instalaţiei de acid azotic cu depăşiri la indicatorii NO. Conform procedurii de pornire a instalaţiei de acid azotic prezentată în documentaţia de obţinere a Autorizaţiei de integrate de mediu, durata până la care instalaţia funcţionează în parametrii autorizaţi este de 20 de ore. Cu ocazia pornirii instalaţiei de acid azotic din data de 16.12.2019, ora 5:00 s-a constatat că durata intrării în parametrii a instalaţiei a depăşit 20 de ore, în fapt prelungindu-se cu încă 13 ore din care s-au înregistrat depăşiri la indicatorul NO, fără ca societatea să notifice acest lucru la Garda de Mediu. (…) Operatorul a fost sancţionat cu 15.000 lei…”
Dincolo de greşeala care, sperăm, este numai una de dactilografiere, deranjantă este amenda ridicol de mică pentru o aşa de mare abatere de la Norme. Deranjant este faptul că APM a eliberat Autorizaţie de Mediu unei instalaţii atât de învhechită fizic încât, iată, pentru a funcţiona sunt deversate în aer mult mai multe NOXE decât, inevitabil, se deversează în timpul manevrelor de pornire. Că veni vorba despre pornirea instalaţiilor, Agenţia pentru Protecţia Mediului nu ni se pare că a fost suficient intransigentă în ceea ce priveşte starea precară a dotărilor tehnice de care dispune SC CHEMGAS, mai ales în situaţia în care se constată că instalaţiile se (RE)pornesc destul de des, chiar şi numai ca urmare a faptului că „pică” din cauză că-s mult prea „lipite şi peticite” ca să aibă mai poată avea randament în funcţionare, aşa cum scrie în documentaţia tehnică! Dovadă…
Reclamaţii, controale. Şi… doar amenzi!
În data de 04 aprilie, comisarii Comisariatului Ialomiţa a Gărzii de Mediu au efectuat un control pentru verificarea incidentului la instalaţia de amoniac (…) cauzat de apariţia unei fisuri la colectorul de intrare a serpentinei şi O EXPLOZIE care a DETERIORAT VENTILATORUL de evacuare a gazelor arse. S-a constat faptul că Operatorul nu a raportat incidentul (…) A fost amendat cu amendă contravenţională în valoare de 50.000 lei. (…)
În data de 23 iunie, comisarii Gărzii de Mediu au dat curs reclamaţiilor cetăţenilor care reclamă zgomotul produs de combinatul chimic PE TIMPUL NOPŢII. „ La data controlului s-a constatat că instalaţia de amoniac este pornită – faza de reducere a catalizatorului de conversie de joasă temperatură (s-a înlocuit catalizatorul vechi cu unul nou) În faza de reducere se produce un zgomot puternic perceput în anumite zone ale oraşului, asemănător celui produs de o turbină mare. Referitor la poluarea cu oxid de azot din data de 18.06 în jurul orei 7:30 s-a constatat că s-a produs o cădere a fabricii de acid azotic cauzată de o semnalizare falsă pe debit minim de amoniac. Nu au fost aplicate amenzi:
În data de 05 august, comisarii Gărzii au efectuat un control urmare a sesizării transmise de Prefectura Ialomiţa prin care se reclamă apariţia de mirosuri şi efectuarea de poluanţi în aer în zona oraşului Slobozia. S-au verificat buletinele de analiză, automonitorizare…Nu au fost depistate depăşiri ale valorilor limită de emisie (…)
Comisarii, permanent …blamaţi!
Sunt foarte, forte mulţi cetăţeni care, mai ales pe reţelele de socializare, în repetate rânduri, au exprimat păreri de-a dreptul „contondente”, cu privire la (in)activitatea salariaţilor, atât cei ai Agenţiei pentru Protecţaia Mediului (care autorizează), cât şi cei ai Gărzii de Mediu care controlează. Unele păreri vizează chiar latura penală a problemei, dacă e să băgăm în seamă referirile la posibila şpagă încasată pentru ca să se aplice doar amenzi, nu să se şi ÎNCHIDĂ, chiar această permanentă sursă de poluare CHIMICĂ! Căci, spun oamenii, respectivii comisarii nu ar trebui să se mulţumească doar cu aplicarea unor amenzi (şi-alea, destul de sporadice şi chiar anemice!), ci ar trebui să SOLICITE o EVALUARE TEHNICĂ a instalaţiilor Combinatului CHIMIC. Poate că e timpul ca respectivii comisari să înţeleagă că MIROSUL care este DĂUNĂTOR Sănătăţii Publice, nu poate fi „contorizat”, fapt ce face ca acele „valori limită de emisie” care, chipurile, au fost analizate, din păcate să nu fie „nici cât negru sub unghie” concludente!
IONICA GHINEA