CJI a semnat contractul pentru construirea Blocului Operator al spitalului din Slobozia

Distribuie articolul:

Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnat astăzi, 14 iulie a.c., contractul pentru construirea Blocului Operator şi dotarea acestuia cu aparatură medicală necesară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia finanţat în proporţie de 70,36% prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Ialomiţa suportă 29,64% din costurile proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 75.762.426 lei din care 53.310.189 lei cu TVA reprezintă fonduri din Bugetul de stat prin PNDL, în timp ce de la Bugetul judeţului Ialomiţa vor fi alocaţi 22.452.236 lei pentru finalizarea proiectului. Defalcat pe etape, suma de 1.913.520 cu TVA este valoarea aferentă serviciilor de proiectare, 238.000 lei reprezintă servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuţiei lucrărilor. Din suma totală, 30.764.982 lei vor merge către construirea propriu-zisă a Blocului Operator, lucrări care includ desfiinţarea, organizarea de şantier, probe tehnologice, teste specifice domeniului construcţiilor precum şi echipamente necesare pentru construirea clădirii. Diferenţa de 42.845.923 lei cu TVA reprezintă valoarea dotărilor şi echipamentelor medicale, precum şi instruirea personalului pentru utilizarea acestora.

Timpul lucrează împotriva acestui proiect

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, noul Bloc Operator va avea o amprentă la sol de 1601 metri pătraţi iar regimul de înălţime al construcţiei va fi parţial P+3E, fiecare nivel având înălţimea de 3,6m. Suprafaţa clădirii desfăşurate conform proiectului urmeză să ocupe 6224 mp din care suprafaţa utilă va fi de 5491 mp. Conform contractului semnat între Consiliul Judeţean Ialomiţa şi constructorul SC Construcţii Erbaşu SA, documentaţia aferentă Proiectului Tehnic de Execuţie (PTE) va fi predată în 3 luni de la semnarea constractului, în timp ce termenul de execuţie a lucrărilor de constuire şi furnizarea echipamentelor medicale şi nemedicale este de 24 de luni iar punerea în funcţiune a echipamentelor şi instruirea personalului precum şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a echipamentelor se va face în maxim 3 luni de la data finalizării lucrărilor. Cu alte cuvinte, în a doua jumătate a anului 2023, Consiliul Judeţean Ialomiţa împreună cu preşedintele Marian Pavel şi constructorul confirmă angajamentul în faţa ialomiţenilor de a da spre utilizare ialomiţenilor cu afecţiuni medicale noul Bloc Operator din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Lucrarea este relativ simplă spun oficialităţile

„Acest proiect este cel mai important din punct de vedere logistic, este şi cel mai consistent din punct de vedere al valorii. Eu sunt încrezător că proiectul acesta va merge foarte bine dintr-un motiv practic: de data aceasta nu este un proiect care se lucrează cu pacienţi, este o clădire care se ridică de la zero (…) şi lucrurile ar trebui să meargă mult mai repede raportat la ceea ce se întâmplă cu clădirile vechi asupra cărora se intervine. Antreprenorul şi-a luat angajamentul că va merge chiar şi în avans cu lucrările (…) domnul preşedinte Marian Pavel întreba cum stăm în cazul Ambulatoriului care este o clădire deja în picioare şi vă spun că suntem în avans cu câteva luni.” a afirmat Administratorul Public al Judeţului Ialomiţa, Alexandru Potor.

În completare, preşedintele CJI Marian Pavel a afirmat faptul că judeţul Ialomiţa a accesat un împrumut de 100 milioane lei care vor fi folosiţi drept „tampon” pentru plata tuturor constructorilor din cadrul proiectelor prin PNDL desfăşurate de CJI, iar pe măsură ce Guvernul va deconta cheltuielile sumele vor fi reutilizate pentru a evita „timpii morţi” şi blocajele cauzate de termenele de plată către constructori, evitând astfel întreruperea lucrărilor şi întârzierile care ar punea să cadă în sarcina CJ Ialomiţa.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *