Camerele agricole au primit undă verde. De la senatori.

Distribuie articolul:

* Senatorii au dat luni vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Senatorii au votat totodată pentru abrogarea articolului II din Legea nr.122/2012 privind modificarea si completarea Legii referitoare la camerele agricole.
Actul normativ propune modificări referitoare la statutul de utilitate publică care se acordă camerelor agricole şi modul de acordare a acestuia, modul de organizare al camerelor agricole la nivelul fiecărui judeţ, eficientizarea camerelor agricole prin reorganizare la nivelul judeţelor şi transfer implicit de atribuţii de la nivel centralizat la nivel local, precum şi eficientizarea structurilor care organizează primele alegeri, precum şi a organizării alegerilor.
De asemenea, e bine ca viitorii membri ai Camerei Agricole a judeţului Ialomiţa să afle atribuţiile ce presupun exercitarea prerogativelor de putere publică şi care în prezent sunt exercitate de către funcţionarii publici din cadrul camerelor agricole judeţene – aflate în subordinea Consiliilor judeţene – vor fi preluate de către direcţiile pentru agricultură judeţene. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.
Senatorii au mai aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/2013 privind reglementarea unor măsuri necesare derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Potrivit Agerpres, actul normativ reglementează, între altele, mecanismul de acordare a garanţiilor emise de fondurile de garantare oricare ar fi aceasta, fără a avea prevederi care să conducă la favorizarea sau excluderea unor astfel de fonduri care operează în piaţă. Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea ca o parte din aceste garanţii (maxim 80%) să fie acordate de către fondurile de garantare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocă fondurilor de garantare sumele necesare constituirii plafonului anual de garantare din prevederile bugetare. Şi în acest caz, Senatul este prima cameră sesizată.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *