Câinii maidanezi constituie o problemă care este şi a cetăţenilor, nu numai a Primăriei şi Poliţiei Locale

Distribuie articolul:

După ce, în urmă cu câţiva ani un copilaş de nici şase anişori a fost omorât, într-un Parc, de către câinii maidanezi, după ce un turist japonez care se plimba prin Bucureşti, şi-a găsit sfârşitul sub colţii maidanezilor, un alt groaznic eveniment s-a petrecut zilele trecute, undeva într-un Sector al Capitalei. O femeie tânără a fost OMORÂTĂ de o HAITĂ de câini maidanezi şi/sau „cu stăpân”.

Ca de fiecare dată, Opinia Publică, oripilată de dezinteresul manifestat, atât de către instituţiile statului, cât şi de către ONG-uri, a trecut la represalii. Unii învinuind primarii, alţii învinuind puzderia de Fundaţii/Asociaţii/Organizaţii care „toacă” porcoi de bani publici alocaţi cu suspectă uşurinţă de către Primării. Întrebaţi, şi cei de prin Primării, şi cei de prin ONG-uri dau vina unii pe alţii, dar şi pe cetăţenii care, la rândul lor, au partea de vină.

În contrextul acesta, l-am întervievat şi noi pe directorul binecunoscutului departament care, printre altele, are printre atribuţiuni, şi câinii, maidanezi, dar şi „cu stăpân”!  Ca să nu se spună că am „interpretat după ureche”, iată, redăm cu acurateţe dialogul:  

Acţiuni, concluzii, păreri

 Reporter: Constat că, după atâţia ani în care am tot scris că unii concetăţeni de-ai noştri dau mâncare câinilor “aciuaţi” pe lângă blocuri, încă mai avem castronele cu mâncarea rămasă de la masa aşa-numiţilor „iubitori de animale”. Ce face DADP, căci, dincolo de faptul că procedând astfel, câinii se înmulţesc, aceste resturi pe care le bâzâie muştele, chiar fiind o problemă de Sănătate Publică?          

Directorul Roşca:  Mai mult decât atât, doamnă! Sunt amplasate cuşti, în care sunt câini, pe lângă blocuri. Astăzi, am intervenit la bloc 9, pe str. Eminescu, unde o familie ţinea SUB BALCON, o cuşcă pentru câini, cu doi câini în ea. Am fost de două ori la dânşii, şi-am vorbit omeneşte. Le-am spus să-i bage în casă sauz să-i ducă la curte, dar să scoată cuşca de-acolo, că nu se poate aşa ceva. Astăzi am intervenit împreună cu Poliţia Locală, deoarece acest gen de oameni devin şi foarte agresivi cu angajaţii DADP Ecarisaj. (…) Deci, am fost şi i-am luat din cuşcă! Vă dau poze făcute, astăzi, în zona MB-uri.

În afară de ziua în care trebuie să fie la Adăpost, în ziua în care vin ONG-urile şi iau câinii, angajaţii de la ECARISAJ sunt non-stop pe stradă, zilnic prind 4-5 câini. Problema este următoarea; câinii cunosc maşina de ecarisaj. De multe ori, merg eu cu maşina mea înaintea maşinii în care sunt transportaţi câinii, iau „trăgătorul” cu mine, şi în spate, undeva mai departe, vine maşina de exarisaj. Azi am avut şase câini luaţi din oraş. Azi am făcut un control şi la Obor, unde-am descoperit 20 de câini crescuţi de cei care au lemne acolo spre a le vinde. Am avut o discuţie cu comercianţii, şi le-am cerut să bage-n ţarc acei câini.

O altă problemă, majoră, o reprezintă anumite ONG-uri. Sunt aşa-numitele ONG-uri, pentru că sunt nişte (…) dacă mă întrebaţi pe mine, capturează câinii doar „în hârtii”, acolo unde sunt vaccinaţi, castraţi, adoptaţi, etc. Dar, în realitate, vin cu dubele la marginea oraşului şi le dă drumul!

Reporter: Domnule Roşca, vă asumaţi aceste acuzaţii, pot să vă citez?

Dir. Roşca: Da, puteţi scrie aşa ceva, deoarece am martori – fermieri, de exemplu! – care stau ăe câmp, oamenii, şi mai văd una-alta, şi-mi spun că văd dube cum dau drumul la câini. Dimineaţa la ora cinci, vin cu camioanele, cu dubele şi le dau drumul la marginea oraşului. (…) Am descperit acum 3-4 ani un Adăpost ILEGAL în Slobozia, lângă Calea Ferată. (…)

Adăpostul din Slobozia 

Până când aflăm, de pe la instituţiile statului, cam câţi bani au „păpat” ONG-urile în fiecare an pentru ca să aibă, chipurile, grijă de câini şi, în acelaţi timp ce oamenii care nu trebuie să fie muşcaţi/agresaţide câinii maidanezi aflaţi pe străzi şi/sau în Adăposturi, am aflat de la domnul Roşca – directorul DADP – departament în subordinea Primăriei Slobozia, că azi, 26 ianuarie 2023, în Adăpostul din Slobizia se aflau 50 de câini. Adăpostul are 150 de locuri. De asemenea, DADP are încheiat Contract cu un medic veterinar care sterilizează câinii adunaţi de către lucrători în cadrul Serviciului de Ecarisaj. De asemenea, DADP colaborează cu ONG-urile care-şi manifestă interesul pentru activităţi de sterilizare şi adopţie.

Spre finaluil discuţiei, după ce ne-a făcut să înţelegem că, nu numai DADP are partea de vină pentru starea în care se află comunitatea, în ceea ce priveşte problema majoră a câinilor maidanezi, dar şi a celor „cu stăpân”, directorul Vali Roşca a mai spus că e nevoie de STERILIZARE  „ÎN MASĂ”. Prin asta înţelegând că e nevoie ca, împreună cu Poliţa Locală, să fie făcute controale „din uşă-n uşă, din poartă-n poartă” pentru conştientizarea cetăţenilor în ceea ce priveşte urgentarea sterilizării câinilor!                   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *