• Sub genericul „Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea”, Fundaţia PACT ne informează că derulează un proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.
Sigur că organizatorii nu ne informează şi despre sumele de bani cheltuiţi pentru astfel de acţiuni. Poate şi fiindcă banii provin din fonduri nerambursabile acordate din visteria Uniunii Europene, mai ştii?! La rândul nostru, pe banii noştri, vă informăm că Fundaţia PACT (Parteneriat pentru Acţiune Comunitară şi Transformare) se prezintă ca având o contribuţie la „dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor prin încurajarea, susţinerea şi promovarea iniţiativelor locale şi regionale, a parteneriatului şi a responsabilităţii sociale. PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile pe care le numeşte generic organizaţii comunitare şi pe care le sprijină să fie active, eficiente, sustenabile şi vizibile în regiunea lor”.
Cafenea publică. Bibliotecă Vie. Teatru Forum.
Acestea, cică, sunt metodele creative prin care tinerii din Făcăeni adună idei şi soluţii din comunitate, pentru nevoile lor. Aşadar, Fundaţia PACT invită tinerii să fie alături de organizatori, în Luna Interculturală, folosind aceste metode în 4 evenimente specifice, pentru a arăta care sunt problemele cu care se confruntă şi a identifica soluţii alături de comunitate. « Eşti tânăr, plin de dorinţă de schimbare, iniţiativă, gândire inovatoare şi vise? Dacă da, te aşteptăm la evenimentele organizate de noi, unde împreună cu cei din Fundaţia PACT îţi vom oferi ajutor şi îndrumare pentru reuşită. – acesta este mesajul central pe care tinerii din Făcăeni vor să îl transmită prin Luna Interculturală. »
Fiindcă ne-au fost comunicate datele desfăşurării, vi le comunicăm, în speranţa că informaţia va folosi cuiva.
Aşadar,
– 5 iulie, Cafenea publică, ”Tinerii din Făcăeni – Nevoi şi soluţii”
– 12 iulie, Teatru Forum, ”Părinţi care îşi obligă copiii să renunţe la şcoală pentru a lucra”
– 16 iulie, Teatru Forum II, ”Părinţi care îşi obligă copiii să renunţe la şcoală pentru a lucra”
– 26 iulie, Bibliotecă Vie, ”Consecinţele discriminării pe criterii etnice, religioase, de stare a sănătăţii sau poziţie socială”
Biblioteca Vie, cică, pune în prim-plan oamenii şi poveştile lor. Mai exact, oamenii devin cărţi, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să îşi aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conştientizarea stereotipurilor şi prejudecăţilor cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.
Teatrul Forum, cică, este un tip de teatru al oprimaţilor. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire şi rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în „piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje şi a juca ”rolul” diferit, oferind soluţii.
Cafeneaua Publică, cică, este o metodă de dezbatere şi consultare prin care participanţii sunt implicaţi în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceştia sunt aşezaţi la mese, fiecare masă având o temă dată şi o gazdă. După un anumit timp, prin rotaţie, participanţii trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din „cafenea” şi propunând soluţiile pe care ei le cred potrivite.