„Bucuraţi-vă că nu aveţi Catedrală la voi în oraş!”

Distribuie articolul:

 

Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor i-a determinat pe mulţi dintre cetăţenii municipiului-reşedinţă de judeţ să spună asta prietenilor pe care îi felicită de ziua numelui. De ce? Fiindcă, în Slobozia, judeţul Ialomiţa clopotele Catedralei sunt atât de des, şi-atât de asurzitor acţionate electronic, încât n-au cum să nu deranjeze fonic şi, prin urmare, să îi facă să dea mai tare sonorul televizoarelor chiar şi pe cei de-a dreptul habotnici în credinţa lor. Azi, pentru că mâine e mare sărbătoare, în Slobozia, zona blocurilor şi-a caselor ridicate în preajma aşezământului de cult, s-a cutremurat văzduhul, nu alta! Parcă a fost mai rău ca niciodată. Şi nu cred că mi s-a părut! Se-ntâmplă ceva cu aparatura aia ce acţionează clopotele, altfel nu se explică! De ce nu vrea episcopul să înţeleagă că şi Biserica pierde din cauza unei atitudini refractare, mai ales, în faţa cetăţenilor care nu înţeleg de ce ei trebuie să fie atât de deranjaţi fonic pentru ca alţii, care locuiesc mai departe de Catedrală, să primească semnal acustic că începe slujba pentru una sau alta dintre sărbătorile religioase? De ce crede episcopul Vincenţiu Ploieşteanul că e normal ca sonorizarea electronică a clopotelor să fie chiar atât de tare încât reverberează şi, practic, nici nu se mai distinge dăngănitul clopotelor? Şi măcar de-ar fi dat dovadă că îi pasă, atât de cetăţenii – enoriaşi, dar şi de simpli (ne)credincioşi pe care domnia-sa are obligaţia morală de a-i aduce pe calea Bisericii, şi-ar fi încercat să afle dacă nu cumva e de-a dreptul deranjant ceea ce face clopotarul acolo, la Catedrala din Slobozia – locul în care intri neliniştit la suflet şi  ieşi şi mai neliniştit, măcar la nervii capului şi, desigur, la „urechea internă”…Cei care gândesc că nu e chiar aşa, n-au decât să meargă în arealul Catedralei şi să constate cum, ÎN FIECARE ZI a anului, dimineaţa la orele: 7:00 (şi 8:00, şi 9:00) şi seara la ora 17:00, clopotul acela „parazitează” credinţa şi, mai ales, gândul evlavios îndreptat către Biserică şi cei ce-o stăpânesc. Când spun „parazitează” mă refer la tot arsenalul de vorbe folosite întru ostoirea nădufului ce n-are cum să nu te cuprindă din moment ce atât de des şi-atât de tare ţi se perturbă liniştea casei, a curţii, a tihnei tale sufleteşti, morala creştină nemaifiind de-ajuns pentru a te face să consideri că e normal atâta zgomot. Căci asta a ajuns să fie clopotul acela: mult zgomot. Nejustificat, de altfel, căci nicăieri în Biblie nu se specifică ora, intensitatea, durata, periodicitatea, onorabililor şi venerabililor reprezentanţi ai Episcopiei, ai BOR!   

(I.G.)  


Distribuie articolul:

16 thoughts on “„Bucuraţi-vă că nu aveţi Catedrală la voi în oraş!”

  1. Wow, cata inteligenta pe redactorii ziarului Stirea. Nu ma surprinde nimic, dar atunci cand gramatica lasa de dorit, coerenta la fel, iar parerile personale (care) nu au ce cauta in jurnalism, acela e momentul sa plecati acasa. Voi ca redactori, dar mai ales cei care v-au angajat.

  2. Iar cand „redactorii” sunt de fapt proprietarii ziarului, si se preteaza la astfel de raspunsuri la comentariile cititorilor, atunci, situatia e si mai jalnica, si mai rusinoasa! Rusine doamna Ghinea!

    1. Adică, ce-ai vrea tu măi…ANA MARIA TUDOR ? Să te las pe tine să mă jigneşti FĂRĂ A ARGUMENTA, iar eu să tac doar pentru că nu-i deontologic? Nu te mai strofoca să-mi răspunzi că, pe banii mei, pe timpul meu, n-am să-ţi mai permit postarea

  3. Stimata doamna Ghinea,poate nu stiati:Legea nr.298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii zice asa la Art.19:”Orice accesare intentionata sau transfer al datelor pastrate in conformitate cu prezenta lege,fara autorizare,constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.” Asa ca atit dvs.cit si baiatul care va furnizeaza datele sinteti in culpa.Zau ca nu se merita!

  4. @ Ştirea. Nu mai folosi numele ziarului, dragă Ionica, chiar dacă vrei să blochezi postările cuiva, deşi, după părerea mea nu faci bine, dând apă la moară frustraţilor. Îţi spun eu: cea mai mare oftică este atunci când un postac „deştept” observă că nu-l bagă nimeni în seamă. De unde să ştie orice găgăuţă ce e un editorial?! Lasă-ne să de „descărcăm”, chiar pe banii tăi, altfel poţi fi bănuită de cultul personalităţii. Ai văzut cum un nene avea impresia că, după ce m-ai „reprimit”, am început să te perii?! Nu e în regulă.

  5. celor care le place zdranganitul acela de 4 ori pe zi, tare as vrea sa fie in acel timp sub clopotnita cu copilul sau nepotul sa vada cum se sperie copilul si ii sare suzeta din gura si plinge o jumatate de ora dupa aceia

  6. Sorin stie ca vorbeste din experienta proprie.Parerea mea e ca destepti care tin mortis sa le fie postate comentariile sufera de oarece exhibitionism,tin neaparat sa vada omenirea cit sint de destepti.

  7. Cea mai sigura metoda de al tortura pe Sorin e sa strecori niste greseli gramaticale in text.Ideea e sa nu strecori prea multe ca face apoplexie si ramine Ionica fara un „top commenter”.

  8. @@SORIN. Metoda ta „sigură” de „al” tortura pe Sorin, prin „scăparea” unor greşeli gramaticale, nu face altceva decât să miroasă a scuză pentru analfabetismul de care, mulţi dintre voi, dau dovadă. N-aveţi decât să „scăpaţi” cât mai multe, dragi ANALFABEŢI! Sorinache nu se supără, dimpotrivă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *