Boala limbii albastre stă să dea iama în vite

Distribuie articolul:

bovine* Nu staţi în nădejdea oficialităţilor să vă informeze, directorul Puia are alte treaburi...Un caz de „boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticat în România, pe 22 august a.c., fiind vorba de o boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent, se arată într-un comunicat remis luni AGERPRES de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Mai mulţi proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat, pe data de 21 august a.c., prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru ‘boala limbii albastre’ (Bluetongue). Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala limbii albastre”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit comunicatului, în urma suspiciunii apariţiei acestei boli, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). „Probele, analizate în cadrul IDSA în data de 22 august 2014, au avut rezultate pozitive pentru ‘boala limbii albastre’. Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statele membre ale Uniunii Europene şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru „Bluetongue”, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive”, se mai spune în comunicat.
Specialiştii ANSVSA susţin că „boala limbii albastre” nu afectează omul, dar produce pagube economice. „Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, se subliniază în comunicat.
În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud precum: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

 


Distribuie articolul:

One thought on “Boala limbii albastre stă să dea iama în vite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *