Bioterra – o pseudo Facultate care face nazuri şi are pretenţii pe banii Primăriei Slobozia

Distribuie articolul:

Aţi aflat cu toţii că, în sfârşit, în zona magazinului Lidl s-a construit mult-aşteptatul SENS GIRATORIU. Noi, însă, am mai aflat şi că acolo, lângă Podul care, la rândul lui, musai să intre în ceea ce constructorii numesc reparaţie capitală, Primăria ar mai avea de realizat „colaterale” lucrări, ca de exemplu iluminatul public şi o trecere de pietoni, după toate Normele circulaţiei rutiere şi, desigur, pietonale! Doar că, aşa cum se întâmplă în multe alte cazuri, Primăria se loveşte de reclamaţia firmei care administrează aşa-zisa Facultate „Bioterra”, o unitate de învăţământ care, ani de zile, a fost scutită de la fel de fel de impozite şi taxe, chit că ea n-a funcţionat aşa cum trebuia pentru a beneficia de facilităţi precum concesionarea, cu titlu GRATUIT, a unei suprafeţe de teren. Şi suprafaţa de teren este mare, de fix 6.743 mp. Poziţionat strategic, terenul a fost concesionat în anul 1991, când abia înmugureau afacerile private. Iulică, binecunoscutul şef al Restaurantului „Privighetoarea” părăsea locaţia din apropierea Pădurii „Peri” şi devenea proprietarul unui alt mare Hotel- Restaurant, în celălalt capăt al oraşului, lângă Podul peste râul Ialomiţa. Da, despre Hotel- Restaurant „PARADIS – IULICĂ”  vorbim! Cât a funcţionat, de ce l-a vândut, cât de frumos şi/sau „chicios” a fost înainte şi după nea Iulică, nu mai interesează pe nimeni, după atâţia ani! Ce interesează este că, după tranzacţia de vânzare-cumpărare, nu numai că se vede cu ochiul liber gradul de degradare în care a ajuns clădirea, dar înţelege oricine că pentru a nu mai plăti, precum nea Iulică, impozite şi taxe pe terenul concesionat, nişte „băieţi deştepţi” s-au gândit că mai bine l-ar concesiona pe „doi lei şi cinşpe bani”… 

Ionaşcu şi Brânză – „meşteşugarii” Primăriei 

Dacă am face un REGISTRU al concesionărilor/închirierilor/vânzărilor spaţiilor şi terenurilor aflate în Patrimoniul public/privat al Primăriei Slobozia, şi al altor, multe Primării, mai mult ca sigur nu puţini ar trebui să dea multe explicaţii în faţa unor „Organe cu atribuţiuni de control”, aşa cum sunt Curtea de Conturi, dar – mai ales! – DNA.

Era în anul de graţie 2006, pe când Ionaşcu era Primar, iar Brânză era Arhitect-şef, chit că funcţia pe care o deţinea Brânză, nu fusese ocupată pe bază de competenţe profesionale, ci doar printr-un concurs de …împrejurări!

Prin Hotărârea nr. 117 din 29 iunie, consilierii locali au „transmis în folosinţă gratuită Universităţii „Bioterra” Bucureşti, suprafaţa de 6.743 mp, teren aferent clădirii aflate în proprietate…” . Că, la o adică, aferent nu trebuia, obligatoriu, să fie ditamai suprafaţa, ci mult mai puţin, e de la sine înţeles! Doar că, fiind vorba despre o Facultate, autorităţile locale de-atunci au transformat în „teren aferent” o atât de mare suprafaţă, gândindu-se la numărul de studenţi care aveau să circule prin curtea Universităţii, să fie parcate maşinile, etc.

Doar că, ştiind că au semnat concesiunea pe o perioadă de 49 de ani, în toată lunga lor perioadă în carte au administrat bugetul Consiliului Local Sloboizia, cei doi şi subalternii lor  n-au fost cât de puţin interesaţi să urmărească (in)activitatea firmei care „fenta” bugetul. Nu stăm astăzi să scoatem la vedere „scheleţii din dulap” – victime ale tandemului Brânză – Ionaşcu. Nu de alta, dar s-ar împuţi atmosfera, iar în perioada asta de Pandemie nu se recomandă!

Mocioniu pare că nu se lasă intimidat! 

Aşadar, Slobozia are SENS GIRATORIU şi la Pod. Căci, intersecţia de-acolo a impus aşa ceva! Şi fiindcă în zonă funcţionează şi magazinul Lidl, iar din cauza accidentelor rutiere, musai să se facă şi o trecere de pietoni, ca să realizeze acest deziderat, Primăria ar fi intrat în gardul care împrejmuia clădirea Bioterra cea construită pe terenul Primăriei. Deşi şi-a dărâmat nişte „şandramale” poziţionate undeva foarte aproape de ceea ce astăzi este Sensul Giratoriu, din motiv de ambâţ, aşa-numitul „mandatar” al firmei a trimis „în atenţia” Primarului, şi „spre ştiinţa” şefului Serviciului de Urbanism (care nu mai e Sorin Brânză, dar, cică, mai are ceva „trecere”, că doar ce-a făcut, nu a făcut de unul singur), un soi de plângere în care zice că „…a fost încălcată limita de proprietate a subscrisei (…) în sensul că nu s-a respectat planul cadastral, respectiv la construirea acestei intersecţii, nu aţi avut în vedere faptul că subscrisa avea construită o bandă de decelerare pentru aprovizionare”…

Văzând că firma PARADIS BUSINESS CENTER S.R.L „se întinde la un aşa afront”, şi-având în vedere stringenta lucrare edilitar-gospodărească, primarul Mocioniu a cerut specialiştilor din Primărie să-i prezinte afacerea public-privată, sub toate aspectele ei. Apoi, a semnat corespondenţa ce s-a purtat cu domnul Zamfira Iulian – administratorul firmei. Contactat telefonic pentru a expune public un punct de vedere oficial, domnul Mocioniu a precizat pentru ziarul nostru : „  …În şedinţa de Consiliu Local ce s-a desfăşurat în data de 28 mai, am introdus în inventarul domeniului privat al municipiului Slobozia acea suprafaţă de teren. Iar, ulterior, o vom dezmembra, şi o vom da spre concesiune. Şi voi propune şi anularea acelei folosinţe gratuite pe 49 de ani. (…) Ei, deocamdată, fac acest artificiu şi refuză să facă această tranzacţie, ca să beneficieze de scutirea de impozit. Sunt şi alte discuţii, cum că acea tranzacţie, mă refer la vânzarea clădirii, ar fi şi în vizorul DNA, dar sunt discuţii, şi asta, dumneavoastră ca jurnalist ar trebui să investigaţi dacă este.. O să propun consilierilor să renunţăm la această concesiune gratuită (…) O să facem şi un control fiscal, ca să vedem exact dacă mai funcţionează Universitatea sau nu! Din toate informaţiile mele, nu mai funcţionează, dar…Toate o să le facem etapizat şi documentat! Zilele trecute am făcut primul pas şi sper ca în următoarele maxim două-trei luni, lucrurile să intre în normalitate. Reţineţi că noi îi ajutăm pe cei din mediul privat, dar cu condiţia ca dânşii să fie corecţi faţă de comunitate, în primul rând!” 


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Bioterra – o pseudo Facultate care face nazuri şi are pretenţii pe banii Primăriei Slobozia

  1. Accesul către trecerea de pietoni spre Lidl se face printr-o porțiune de trotuar extrem de îngustă!!! Dacă Bioterra ar muta puțin colțul gardului ar putea trece și o mamă cu copilul în cărucior (sau o persoană cu dizabilitati, aflată în scaun cu rotile!

  2. Tot din zona MB-uri: Primare, ne scapi odată de manelele care răsună din cartierul Bora, din țigănime, în fiecare weekend, și ziua și noaptea? Știu că ai sânge în tine și că dacă vrei poți…. Vrem și noi să dormim, omule, în cartierul ăsta! Abaza, sau care ești responsabil cu liniștea publică, angajații tăi plătiți regește cred că au trecut examenul ORL, nu sunt surzi!… Aștept să văd dacă aveți obraz subțire… Și dacă vă meritați lefurile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *