Azilele – acum controlate chiar şi de către ITM

Distribuie articolul:

Ca urmare a faptelor horor decoperite în “Azilele groazei” cum au fost denumite Centrele din oraşul Voluntari şi Mureş, Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat ordin să fie controlate toate locaţiile, de către toate instituţiile. Că ele, instituţiile cu atribuţiuni de control sunt uimitor de multe, nu mai este cazul să o spunem! Că în ele, în mult prea multele instituţii sunt mulţi angajaţi “cu pile” sau pe bază de şpagă, este de multă vreme dovedit, nu o dată! Că, acolo, în multele instituţii salariaţii sunt precum clanurile mafiote, este ştiut, nu numai de către jurnalişti şi populaţie, ci şi de către guvernanţi, legiuitori, Organele de control.

Ce este msi greu de aflat şi foarte greu de dovedit este dimensiunea jafului săvârşit de-a lungul anilor în aceste instituţii ale Statului.

Raportări …”măreţe”

Primind “ordin de la împărăţier”, Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a conformat, şi azi raportează cu mândrie proletară că: “ În cadru acestei acțiuni, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița , au participat 8 ( opt) inspectori de muncă din compartimentele control relații de muncă și control securitate și sănătate în muncă.

Au fost verificate 19 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor, aparținând unui numar de 5 entități :

Au fost identificați la lucru și au completat fișe de identificare un număr de 48 din totalul de 780 salariați aflați în evidențele entităților aparținătoare . Din cei 5 angajatori controlați au fost 4 sancționați cu 13 sancțiuni contravenționale , din care 4 amenzi în cuantum de 10.000 lei și 9 avertismente, astfel :

– În domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate 3 amenzi contravenționale , în cuantum de 6000 lei și 3 avertismente.

– În domeniul securității și sănătății în muncă a fost aplicată o amendă contravențională , în cuantum de 4000 lei și 6 avertismente.

Au fost dispuse 17 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, din care 10 măsuri în domeniul relațiilor de muncă și 7 măsuri în domeniul securității și sănătății în muncă.

Neconformități constatate :

Cum era de aşteptat, abaterile sunt unele care nu pun în pericol, nici măcar vreo funcţie mediocră, darămite una de conducere.

Ce a consemnat, totuşi, ITM Ialomiţa în catastife, a transmis superiorilor, dar şi presei? Ceva ce, de-atâtea ori am văzut transmis cu copy paste din Norme şi Instrucţiuni de folosire a “Organului” de control. Şi-anume: neevidențierea orelor lucrate de salariați, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte , neacordarea sporului pentru munca de noapte, neacordarea unei perioade de repaus de 24 de ore după efectuarea a 12 ore de lucru, neacordarea repausului săptămânal, trusa de prim ajutor incompletă, fișe individuale de instruire necompletate la zi, semnalizare de securitate degradată, lipsa registru de supraveghere a instalației centrale termice, tablou electric nesemnalizat, instruirea periodică nu se efectuează pe funcții, instrucțiuni proprii neaprobate de angajator.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *