ASTMUL – prevenţie şi tratare, prin grija S.R.P

Distribuie articolul:

  • Luna mai este luna mondială de luptă împotriva astmului. Anul acesta, cuvântul de ordine pentru Societateaq Română de Pneumologie (SRP) este prevenţia.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale astmul sanatate 2periodice, nu fumează, se feresc de polen, praf şi păr de animale, învaţă să îşi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze.  „Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul G.I.N.A (Global Initiative for Asthma) în România.

      Astmul în cifre: Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) ș i este cea mai răspândită boală cronică printre copii. Doar în Europa, 30.000.000 persoane suferă din cauza astmului. (În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor.)astmul SRP

În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 cazuri de astm.

Pe site-ul www.invingeastmul.ro găsiţi un test de autoevaluare a controlului astmului: http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm .

Cel mai simplu şi rapid test pentru depistarea astmului este spirometria. Durează un minut, nu doare, iar rezultatul se dă pe loc.

Sfaturi utile pentru pacienţii cu astm: evitaţi factorii de risc; renunţaţi la animalele de companie; lăsaţi-vă de fumat ( dacă membrii familiei fumează, rugaţi-i să nu o facă în casă); nu folosiţi deodorante puternice – săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc; faceţi pregătiri speciale pentru camera voastră (scoateţi toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile, spălaţi cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte; lăsaţi-le să le usuce soarele; aerisiţi camera des)

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *