APM Ialomiţa reaminteşte obligaţia şi pedeapsa pentru cei care ard miriștile

Distribuie articolul:

În fiecare an, presei i se comunică acţiuni ale pompierilor pe terenuri agricole, virane care ard, din cauză că proprietarii nu s-au îngrijit să desţelenească pământul rămas cu „cioturile” producţiei agricole proaspăt recoltată. Cotropite de buruieni, unele dintre terenuri ard din varii motive, printre care şi cele intenţionate. Adică săvârşite cu bună ştiinţă de către chiar proprietari, în dorinţa lor, fie de a economisi timp, bani pentru „mâna de lucru”, fie pentru că aşa cred ei că e bine pentru „calitatea” pământului.

Când câmpul se umple de flăcări, în ecuaţia cu cele „trei necunoscute” instituţii posibil vinovate pentru producerea incendiilor de vegetaţie/mirişti, intră şi APM, cea care nu pare a fi foarte prezentă prin AMENZILE aplicate vinovaţilor, ba chiar şi prin petiţionarea „Organelor” cu atribuţiuni de cercetare a faptelor şi pedepsirea lor, penală, conform Legilor.

O dată pe an, atunci când, cel mai probabil, s-a „dat Ordin pe Unitate” să se transmită nişte Comunicate de presă, de tip „copy paste” din aşa-numitele „Norme de aplicare a Legii” în ceea ce priveşte arderea miriştilor, iată că primim nişte Comunicate de presă!  Doar că, din păcate, APM Ialomiţa omite să ofere şi un minimum de informaţii legate, bunăoară, de numărul de amenzi aplicate pentru fapte „cu premeditare” celor care au pus focul. Nu de alta, dar, DE LA BUGET se plătesc toate „intervenţiile de urgenţă” ale pompierilor, poate chiar ale reprezentanţilor altor instituţii, aşa cum este şi APM Ialomiţa.                    

Închisoare, NU, amenzi, nu prea, aşa-i? 

Din comunicatul de presă remis sub semnătura doamnei Tarsița SILIVESTRU – director Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, am reţinut pentru cititorii ziarului Ştirea că APM „reaminteşte prin prezenta că, potrivit prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările și completările ulterioare, privind protecţia mediului, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a ,,nu arde miriştile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă” (art. 94, alin. 1, lit. n).

Încălcarea acestei prevederi ”constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale” (art.96, alin.3):”16. obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase”

De asemenea, conform art. 98, alin. 1: ”Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:

  a) arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *