Acordate an de an, de prin anul 2007, nu pentru calitate şi cantitate, ci doar pentru că “s-au înscris în Program, au depus cerere la APIA”, subvenţiile se domonstrează a fi mijlocul financiar prin care se îmbogăţesc boierii. Deşi sunt mulţi români care consideră că subvenţiile nici n-ar mai trebui acordate celor care au depăşit un anumit nivel al dezvoltării fermelor, al creşterii averii fermierilor/agricultorilor, politicienii (din toate ţările europene, nu numai cei din România) nu consideră necesară o regândire, o reorganizare a subvenţiilor.
Aşa că, în continuare, APIA va fi plătită de la bugetul de stat, pentru ca să funcţioneze numai în avantajul fermierilor, al cultivatorilor de cereale, legume, fructe, al crescătorilor de animale. Asta, în timp ce contribuabilii-consumatori vor continua să mănânce produse din import, să cumpere produse agro-alimentare de-o calitate îndoielnică, multe dintre ele fiind chiar “made in România”.
APIA Ialomiţa…
Instituţia statului denumită APIA este doar una dintre multele insatituţii în care lucrează birocraţi plătiţi ca să se ocupe de acest domeniu al economiei naţionale, care este agricultura.
Direcţia Agricolă, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, şi-alte asemenea instituţii sunt “pline ochi” de birocraţi, a căror activitate profesională nu justifică salariile şi, în extenso, cheltuielile bugetare. Căci, ca să funcţioneze, hoardele de birocraţi ocupă clădiri care trebuie încălzite, iarna, răcorite, vara, reparate, chiar şi păzite.
Ca să vă faceţi o idee, precizăm că, anul trecut, APIA Ialomiţa a avut un Buget de Venituri şi Cheltuieli, în sumă de aproape 540 MILIARDE lei vechi.
Aşadar, din cei peste 540 de MILIARDE lei vechi (53.853.450 ron) care s-au cheltuit anul trecut, pentru agricultura din Ialomiţa, aproape 120 de MILIARDE s-au dus în salariile angajaţilor APIA Ialomiţa.
Ţinând cont de faptul că APIA Ialomiţa are 87 de angajaţi, să se împartă această impresionantă sumă la 87, ca să ne dăm seama ce salarii “nesimţite” au şi aceşti funcţionari ai statului!
Şi, desigur, de parcă nu era de-ajuns atâta sfidare, mai reţineţi şi că “sporul de condiţii vătămătoare” acordat salariaţilor APIA, în anul 2023, în sumă brută, a fost în valoare de 967.203 lei. În lei vechi, asta înseamnă aproape 10 (zece) MILIARDE.
Care-or fi acele “condiţii vătămătoare”, numai ei, birocraţii, pot spune! Dar, cum nu-i întreabă nimeni, cu un tupeu razant cu nesimţirea, aceşti “băieţi deştepţi ai sferelor de influenţă” continuă să încaseze, an după an.
Aţi reţinut că mai sunt alte câteva instituţii plinde de birocraţi cu-aceeaşi preocupare: ajutorul acordat agricultorilor, da?
Banii plătiţi pentru aşa-numite “Măsuri”
Chiar şi-aşa, împărţiţi “pe căprării”, banii au însemnat un adevărat purcoi, mai ales pentru latifundiari. Adică pentru cei au multe, multe hectare de teren agricol, pe care le deţin în proprietate, ori doar le lucrează în regim de arendă.
Este lucru ştiut că moşierii de tip postdecembrist, încasează, de la APIA, via visteria Uniunii Europene, banii reprezentând subvenţia “pe suprafaţă”.
Există destul de multe voci care spun că nu e corectă gândirea acestui ajutor financiar acordat doar pentru că cineva deţine o suprafaţă de teren, nicidecum pentru ceea ce cultivă pe fiecare hectar, nicidecum pentru cantitatea recoltată şi vândută, nicidecum pentru calitatea produselor!
Dar, desigur, fiindcă la mijloc sunt tot felul de interese geo-politice în planul strategiei alimentare, Parlamentul European nu are nici un interes să regândească subvenţiile. Aşa se face că, în fiecare an, deşi Declaraţiile fiscale arată că latifundiarii au făcut profituri impresionant de mari, statul continuă să le dea subvenţii şi să le creeze tot felul de facilităţi folositoare întru prosperitatea fermelor, a societăţilor comerciale cu profil agro-industrial.
Aflaţi, dară, că cei care deţin – în proprietate sau în arendă – terenuri agricole în judeţul Ialomiţa au încasat, anul trecut, suma de 293.379.258 lei. Ron, desigur!
În lei vechi, asta înseamnă 2933.792.580.000. Adică, aproape 3 (TREI) MII de MILIARDE, da!
Şi, mai trebuie avut în vedere şi faptul că aceloraşi latifundiari, pe lângă nemeritata subvenţie “pe suprafaţă”, li se mai virează bani în conturi, şi pentru acciza la motorina folosită în câmp.
Anul trecut, pentru agricultorii din judeţul Ialomiţa, s-a decontat suma de 38.212.223 lei. Ron, desigur! În lei vechi, asta înseamnă peste 382 de MILIARDE. Bani, nu glumă, nu-i aşa?
Cu ce s-au ales consumatorii de produse agro-industriale, de pe urma unei atât de mari cheltuieli bugetare?
Când sunt întrebaţi, românii spun că, nu de puţine ori, chiar şi produsele cumpărate din Pieţe, cele mai multe sunt din import, sunt scumpe, sunt vizibil lipsite de calitate nutritivă, în special de gust…! Nici când vine vorba despre produsele autohtone, românii nu se arată prea încântaţi, cei mai mulţi spunând că mari diferenţe între produsele din import şi cele autohtone, nu prea sunt!
Pe cale de consecinţă, sigur că se naşte întrebarea: DE CE se acordă, în fiecare an, subvenţii “pe suprafaţă”, fără ca statul să pretindă agricultorilor să îndeplinească un set de cerinţe vizând cantitatea şi calitatea producţiei-MARFĂ obţinută pe suprafaţa (ne)înregistrată la APIA, ca fiind recoltată şi vândută?