Evaziunea fiscală este revoltător de mare. Comercializarea „la negru”, neevidenţierea veniturilor în documentele financiar-contabile, sunt motive pentru care, în alte ţări, mai-marii Fiscului ar răspunde fiind bănuiţi de săvârşirea de acte de corupţie. Faptul că, în România, ANAF a fost dotat cu fel de fel de calculatoare, programe, IT, adică s-a tot digitalizat, iar numărul angajaţilor în cadrul instituţiei rămâne mare, ar trebui să îi pună pe gânduri pe guvernanţi. Că, măcar dacă numărul mare al angajaţilor s-ar justifica prin colectarea, într-un procent cât de cât mai aproape de cel din alte ţări! Dar, din păcate, s-a ajuns în situaţia că peste 35% dintre impozite şi taxe nu se încasează.
Ca să nu mai vorbim că mare parte a populaţiei NU figurează în evidenţele ANAF. Sau, dacă figurează, nu îşi plătesc nici măcar impozitul pe casă. Sigur că, văzând că mulţi sfidează Fiscul locuind în palate/vile, dar neplătind nici un sfanţ la buget, mulţi dintre cetăţenii-contribuabili de bună-credinţă, se întreabă dacă nu cumva e vorba şi despre corupţie?
Pentru îndeplinirea obiectivului strategic de reducere a evaziunii fiscale și a economiei subterane, precum si menținerea unui mediu economic echitabil pentru toți contribuabilii, inspectorii cu atribuțiuni de control din cadrul A.J.F.P. Ialomița – Activitatea de Inspecție Fiscală – au efectuat în luna noiembrie 2021, controale la contribuabili persoane fizice și juridice, înregistrând următoarele rezultate:
– 31 de inspecții fiscale efectuate (finalizate) – din care: 17 la contribuabili persoane juridice și 14 la contribuabili persoane fizice;
– 16 controale (controale inopinate) – din care: 14 la contribuabili persoane juridice și 2 la contribuabili persoane fizice;
– 1872,15 mii lei obligații suplimentare stabilite – din care: 1814,65 mii lei la contribuabili persoane juridice și 57,50 mii lei la contribuabili persoane fizice.
Din punct de vedere al ponderii impozitelor în totalul obligațiilor suplimentare stabilite, sumele din TVA dețin o pondere de 30,57%, iar impozitele și contributiile aferente salariilor reprezintă o pondere de 40,72 %.
Principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală în în luna noiembrie 2021:
– controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili;
– inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili persoane juridice și persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili;
– verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente;
– inspecții fiscale efectuate în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat .