ANAF, cu ochii (mai) larg deschişi şi pe agricultori…

Distribuie articolul:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală modifică formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”, prin includerea unor informaţii privind localitatea în raza căreia se desfăşoară activitatea agricolă, potrivit unui comunicat al instituţiei transmis AGERPRES. Modificarea este cuprinsă într-un proiect de Ordin al preşedintelui ANAF.
 Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către Direcţiile regionale ale finanţelor publice. Astfel, în cazul în care, în funcţie de anumite caracteristici, pot fi stabilite norme de venit diferite pentru acelaşi tip de activitate (ex. în funcţie de zona de fertilitate a terenului etc.), pentru stabilirea impozitului sunt necesare, pe lângă informaţiile privind tipul de activitate şi informaţiile privind locul desfăşurării activităţii”, se precizează în proiectul de act normativ.
În acest sens, noile formulare vor conţine o căsuţă pentru exercitarea de către contribuabili a opţiunii privind localitatea/localităţile unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile.
În plus, producătorii agricoli care deţin exploataţii în localităţi diferite pot opta pentru oricare dintre ele pentru depunerea declaraţiilor pentru normele de venit. „Contribuabilii/ asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit şi deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/ animale în localităţi diferite optează pentru stabilirea localităţii sau localităţilor unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse”, se mai arată în documentul citat.
Astfel, la formularul 221 a fost prevăzută o anexă care se completează în situaţia în care activitatea agricolă se desfăşoară de către un contribuabil pe rază mai multor localităţi.
Proiectul de Ordin mai cuprinde şi modificarea anexei Situaţie privind modul de stabilire a venitului net pe baza normelor de venit la formularul 260, Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/ contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, prin includerea unor informaţii privind localitatea în raza căreia se desfăşoară activitatea agricolă.


Distribuie articolul:
Citește și articolul:   ISU nu cercetează sursa/vinovaţii incendiilor de vegetaţie, ci doar le stinge!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *