Deşi zi de zi citim în ziare, reviste de specialitate sau vedem la televizor oameni deveniţi celebri, oameni care au înclinaţii puternice către arta vizuală precum arhitectura sau designul interior, mulţi dintre aceşti oameni au dezlegat pe cont propriu misterele acestor arte. Nu este însă şi cazul elevilor din acest material. Aceştia sunt absolvenţi ai Liceului de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia – specializarea Arhitectură. Aşadar absolvenţii de azi, arhitecţii de mâine.
Ei bine, în data de 8 iunie a.c, Muzeul Agriculturii Slobozia a avut prilejul de a fi gazda unei expoziţii inedite constând în exponate la scara 1:50 construite de absolvenţii celor două clase a XII-a cu profil Arhitectură din cadrul Liceului de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia. Alături de machetele construite cu măiestrie din diverse materiale comune, pe care majoritatea dintre noi le avem la îndemână dar pe care nu ştim să le mânuim, tinerii talentaţi au afişat şi schiţe tehnice cu diferite informaţii esenţiale precum materialele din care se doreşte a fi construit imobilul în realitate, măsurătorile complete privind suprafeţele construite, suprafeţele vitrate precum şi grosimea pereţilor exteriori dar şi a celor interiori, şi multe alte detalii tehnice chiar şi despre suprafeţele curţilor şi teraselor acesor imobile. De la această expoziţie nu au putut lipsi nici autorităţile locale care au luat cuvântul rând pe rând pentru a-şi exprima interesul şi aprecierea pentru un astfel de eveniment educaţional. Primul care a vorbit a fost vicepreşedintele CJI – Gae Ionel: „Mă bucur că particip la un eveniment inedit din punctul meu de vedere şi mă refer la faptul că dumneavoastră aţi realizat anumite proiecte şi v-aţi călăuzit pe un anumit domeniu de activitate. M-aş bucura mult ca să-l concretizaţi printr-o facultate de profil şi să vă văd pe mulţi dintre voi că sunteţi viitori arhitecţi care au venit în judeţul lor unde s-au instruit şi care i-a ajutat să se formeze şi ca oameni şi să ajutaţi la rândul vostru nu numai oraşele ci şi localităţile rurale să se dezvolte”.
Următorul invitat, şi poate cel mai în măsură să dea un sfat acestor tineri cu aspiraţii în a deveni arhitecţi consacraţi, a fost preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România filiala Muntenia Sud-Est în persoana lui Lascăr Adrian. Acesta a dat asigurări tinerilor spunând că studiile pe care le vor definitiva în facultăţile de profil sunt foarte căutate la nivel judeţean, exemplificând faptul că în prezent pe raza judeţului Ialomiţa sunt numai 23 de arhitecţi dintre care 7 sunt stagiari, iar câţiva au vârste foarte înaintate fapt care nu le mai permite să se implice în proiecte de arhitectură, fapt pentru care judeţul Ialomiţa are un deficit major în comparaţie cu cerinţele societăţii moderne care este într-o continuă dezvoltare. „Vreau să vă spun că este o meserie extraordinar de frumoasă. Eu o practic de 45 de ani şi încă nu pot să spun că am învăţat tot sau suficient ca să cred că sunt un arhitect. Dacă vreţi să vă alegeţi această meserie trebuie să plecaţi de la ideea că aveţi extraordinar de mult de muncit dar trebuie să vă placă ceea ce faceţi”. Lascăr Adrian a concluzionat spunând că după ce a analizat atent toate proiectele expuse, calitatea lucrărilor este bună în raport cu etapa vieţii pe care absolvenţii o parcurg şi îi felicită pe toţi pentru devotamentul de care au dat dovadă ţinând cont că se află în plin proces de susţinere al examenului de Bacalaureat.
De asemenea directorul Liceului de Arte „Ionel Perlea” Cioboată Dumitru a felicitat absolvenţii şi i-a asigurat de întreaga susţinere din partea sa şi a profesorilor care s-au preocupat de aceste două clase cu profil Arhitectură. De asemenea directorul Cioboată a mai afirmat: „Talentul pentru artele vizuale este al individului, în schimb depistarea, cultivarea şi afirmarea acestuia trebuie să fie o operă colectivă a noastră, a instituţiilor de învăţământ, a instituţiilor de cultură, a autorităţilor locale dar şi a părinţilor. Aşa s-a întâmplat şi cu absolvenţii noştri de anul acesta, când acum 4 ani au susţinut probele de aptitudini, au intrat la liceu, după care a început opera de ‹‹şlefuire›› şi desăvârşire a talentului şi a aptitudinilor lor împreună cu profesorii care i-au coordonat. Trebuie să menţionez munca profesorului Stan care a predat Arhitectură şi Atelier, dar şi munca profesorilor Petre Gheorghe şi Aionesei Vasile care au predat Compoziţia, Elementele de perspectivă şi care împreună au contribuit la dezvoltatea competenţelor viitorilor tehnicieni în tehnici artistice”, a conclizionat directorul liceului, profesorul Cioboată Dumitru.
Victor Ghinea