Primarul Gafiţoi are – şi el! – Plan!

Sub genericul : „ Întrecerea socialistă – faza pe judeţ” , primarii PSD Ialomiţa au Plan în binecunoscutul spirit de echipă chitită spre a cheltui banii publici pe hârtii reprezentând SF-uri, planul este unul „ de mobilitate urbană durabilă”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că primarul care este vrea transport modernizat şi, deci, aliniat la standarde europene.  

Pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că Plan de Mobilitate Urbană Durabilă trebuie să se adreseze tuturor modurilor şi formelor de transport din întreaga aglomeraţie urbană, incluzând transportul public şi privat, de pasageri şi de marfă, motorizat şi nemotorizat, în mişcare sau oprit. Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă vizează crearea unui sistem de transport urban durabil prin:

• Facilitarea accesului tuturor la locurile de muncă și la servicii;
• Îmbunătăţirea siguranţei şi securității;
• Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumului de energie;
• Creşterea eficienţei şi a eficacității costurilor pentru transportul de persoane şi mărfuri;
• Creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului urban. În ianuarie 2014, Comisia Europeană a publicat Ghidul pentru pregătirea și implementarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. Ştiind că acest PMUD poate fi modalitatea prin care primarii să câştige oarece de pe urma lucră(tu)rilor, primarii s-au opintit şi au comandat întocmirea unor SF-uri.    Despre cele pe care le-am aflat, am scris! Pentru municipiul Slobozia, primarul Adrian Mocioniu a girat costurile Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Slobozia pentru mii de euro, iar firma care a realizat documentaţia este FIP Consulting SRL. Firma, cică, este una care lucrează PMUD şi pentru alte Primării. Nu ştim dacă în plan intră şi Planul lui Gafiţoi – primarul municipiului Feteşti. Ce ştim la această dată este că UAT Feteşti a anunţat deja achizitionarea serviciilor de elaborare a Planului de Mobilitate Urbana Durabila. Valoare estimată : 54.621,85 lei. Suma aceasta este doar pentru întocmirea documentaţiei, adică a dosarului cu hârtii pe care sunt scrise nişte „scenarii”… Până în data de 12.05.2017, ora 13:00, la Primăria municipiului Feteşti au fost depuse ofertele pentru PMUD. Ce alte sume de bani şi pentru ce anume se vor cheltui, rămâne de văzut, fie şi numai din cauză că în documentaţia aprobată şi, probabil, şi plătită (cu 30.000 de euro, cică!) de către Consiliul local/Primăria municipiului Slobozia, se poate constata că, în fapt, dincolo de termenele lungi (anul 2030) obiectivele de investiţii vizate sunt…penibile, mai ales cele vizând multe, multe, piste pentru biciclişti..! Despre „viziunea” edililor, în ceea ce priveşte transportul în comun; reconfigurarea unor intersecţii; construirea de sensuri unice; amenajarea de aşa-numite „centuri” pe zone ale oraşului sau chiar construirea de pod peste râul Ialomiţa, ori pontoane la malul Dunării, putem să discutăm „ iar şi iarăşi”, desigur! Doar că, din păcate, primarii care „toacă” banii pe astfel de Planuri, nu ne vor putea convinge că merita atâta bănet nişte hârtii în care – culmea ! – se recomandă autorităţilor, să fie „actualizate o dată la 5 ani sau mai des”… Punem pariu că vor tot fi actualizate? De câte ori până-n anul 2030? De destule ori, cât să fie îndestulătoare sumele alea pe care unii le bănuiesc a fi purtătoare nu numai de adaos, ci şi de parandărăt. Şi chiar dacă noi, deocamdată, nu putem spune că avem această bănuială, tot aşteptăm să vedem cine ce face cu…cât face!

(I.G.)

Distribuie dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *