113 MILIARDE lei vechi fi-vor viraţi în conturile meseriaşilor care vor efectua lucrări menite a contura un Ştrand, în care să se scalde copiii, puştimea, adulţii şi bătrânii localităţii. Că, doar nu credeţi că va veni cineva, ”de peste mări şi ţări”, ca să se bălăcească în aceasă „bijuterie”, nu?
Zicem că va fi o „bijuterie”, gândindu-ne la suma asta mare de bani care a început să fie cheltuită, nicicdecum că am şti care-i configuraţia investiţiei.
Şi, din cauză că primarul nu obişnuieşte să informeze nici cetăţenii, şi nici presa despre detalii privind una sau alta dintre lucră(tu)rile care se derulează cu bani publici, am decis să „lucrăm cu materialul clientului”, atât cât se vede în spaţiul public.
Devizul de lucrări …supradimensionate financiar
REVOLTĂTOR este faptu că, din totalul de peste 110 MILIARDE lei vechi, doar jumătate înseamnă C + M(Construcţii + Montaj), restul de bani luând calea HÂRTIILOR (Proiect, Consultanţă, Avize), marcă a „băieţilor deştepţi”. Conform înscrisurilor, pentru PROIECTUL necesar acestei „oaze de relaxare”, Primăria va cheltui, peste două miliarde patru sute lei vechi. Mai exact 241.784 RON. Dar, staţi! Ca şi când n-ar fi fost de-ajuns, s-a mai prevăzut încă o cheltuială a aceluiaşi domeniu, cel al birocraţiei excesive, domeniu de care se folosesc „băieţii deştepţi” ai administraţiei publice. Astfel, peste 1,4 MILIARDE lei vechi s-au „tocat” pentru aşa-numita „Asistenţă tehnică”.
Una peste alta, pentru partea de hârţogărie se cheltuia peste 4 MILIARDE lei. Ca nu cumva să zică unii că e mizilic, pe lângă cele peste 74 de MILIARDE cât înseamnă „Cheltuieli pentru investiţia de bază”, facem precizarea că peste 9,3 MILIARDE lei vechi au fost repartizaţi pentru „Alte cheltuieli”.
Ca de fiecare dată, apare rubrica „Cheltuieli diverse şi neprevăzute” , rubrică pentru care, în alte ţări, nu numai Curtea de Conturi, ci şi Organele de cercetare – penală! – s-ar autosesiza. În cazul de faţă, neprevăzutul înseamnă peste 8 (opt) MILIARDE lei vechi. Mai exact, 831.118 RON.
Dacă ştie cineva, în cazul câtor lucrări în care au fost prevăzute cheltuieli pentru neprevăzutele lucrări, şi nu a fost cazul, s-au dat banii înapoi, să ne comunice şi nouă, ca să nu rămânem cu impresia că aşa se face parandărătul, mica (?) ciupeală, ciubucul!
Pregătiţi pentru replici tupeiste, ne grăbim să titrăm că, într-adevăr, în Devizul General al obiectivului de investiţii, există un ultim Capitol, cel al cheltuielilor „aferente marjei de buget şi pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preţ”, care se cifrează la peste 20 de MILIARDE lei vechi. Doar că, dincolo de faptul că aşa-numita „marjă”, multor oameni de afaceri li se poate părea cam „trasă de păr”, rămâne impresia că pentru ce va fi acolo, la Ştrandul Municipal, cele peste 111 MILIARDE lei vechi sunt mai mult decât ar fi trebuit cheltuit, dacă nu…, şi nu…!